Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Lóczi Gerda: A sürgősségin nem lehet tervezni

Hódmezővásárhely - A sürgősségin nem lehet tervezni, nem tudni, hány beteg és milyen panaszokkal érkezik – fogalmazott Lóczi Gerda, a vásárhelyi Erzsébet-kórház sürgősségi betegellátó osztályának vezetője. Már az egyetemen tudta: változatos munkát szeretne, 14 évig dolgozott mentőorvosként. Egy hónap alatt ezer beteget láttak el az új osztályon.
Sokszor egy kézszorítás, pár perces beszélgetés is elengedő ahhoz, hogy a beteg megnyugodjon. A vizsgálat, a kezelés mellett ezek is fontosak – vallja Lóczi Gerda, a vásárhelyi Erzsébet-kórház egy hónapja nyílt sürgősségi betegellátó osztályának vezetője.

– Első generációs diplomás vagyok a családomban. Édesanyám dolgozott az egészségügyben. 16 éves koromig határozottan állítottam: orvos nem leszek. Miért változott meg a véleményem? Nem tudom. Azt viszont már az egyetemen tudtam: változatos munkát szeretnék. Mentőorvos lettem, 14 évig dolgoztam Szegeden. Itt valamennyire minden szakterülethez érteni kell. Önálló gondolkodást, gyors, pontos döntést igényel – magyarázta a doktornő.

Dolgozott mentőautón, helikopteren is. A repüléssel akkor hagyott fel, amikor Szegedről Szentesre költözött a légibázis. Első újraélesztésére a mai napig emlékszik.

Munkában. Lóczi Gerda szerint egy új osztály vezetése nehéz, de szép feladat. Fotó: DM/DV
Munkában. Lóczi Gerda szerint egy új osztály vezetése nehéz, de szép feladat.
Fotó: DM/DV

– Egy idős nénihez hívtak. Izgultam, de nagyon jó érzés volt, hogy sikerült visszahoznom az életbe. Persze idővel mindez rutinná válik. Egy összeszokott, jó csapattal nem úgy működik, mint a Vészhelyzetben láttuk. Nem kiabálunk. 3 mondatot ha váltunk, mindenki teszi a dolgát – jegyezte meg Lóczi Gerda. Mentőorvosként sok gyermek páciense volt, egy idő után a gyermek sürgősségi ellátás felé fordult a figyelme, e területen képezte magát.

– Már érlelődött bennem a gondolat, hogy mást is kipróbálnék. Egy új osztály vezetése nehéz, de szép feladat, igazi kihívás. A sürgősségin nem lehet tervezni. Sohasem tudjuk, hányan és milyen panaszokkal jönnek. Eddig mintegy ezer páciensünk volt. Átlagban naponta 30–40 beteg – számolt be a 277 millió forintból épült (238 millió forint támogatás) részleg első hónapjáról az osztály vezetője. – Délután 4 óra után jönnek a legtöbben. Néhányan többhetes panaszokkal. Mindig a sürgős esetek élveznek elsőbbséget, ezért fordulhat elő, hogy a többieknek várakozniuk kell – hívta fel a figyelmet.

Lóczi Gerda: A sürgősségin nem lehet tervezni. Fotó: DM/DV (galéria)


Bár osztályvezetőként a munkaideje papírforma szerint reggel 8-tól délután 4-ig tart, a váltással sem lett sokkal több szabadideje. Nem is otthon ülő típus – árulta el. Lóczi Gerda mentőorvos férjével és kisfiával Szegeden él. A 37 éves doktornő évekig focizott a szegedi futsalcsapatban. Mostanában a kertészkedés jelenti számára a kikapcsolódást.

Olvasóink írták

 • 14. osikati 2012. április 10. 16:56
  „"Mi lett a vizsgálati eredményre annak az esetnek, amikor a beteget bevitte a mentő a sürgősségire és (talán) másnap a kórház udvaron találtak rá holtan, megfagyva. Erről nincs sajtótájékoztató?"
  Ez engem is érdekelne.”
 • 13. Paul6 2012. április 07. 21:37
  „azt mondják,hogy sz.rt nem ér az egész sürgősségi.”
 • 12. booo 2012. április 03. 20:10
  „Mi lett a vizsgálati eredményre annak az esetnek, amikor a beteget bevitte a mentő a sürgősségire és (talán) másnap a kórház udvaron találtak rá holtan, megfagyva. Erről nincs sajtótájékoztató?”
 • 11. dugo1 2012. április 03. 19:07
  „Tegnap jártam a feleségemmel a sürgősségin vakbélgyulladás gyanúval küldte be a háziorvos.Küldőzgeték röntgentől a nőgyógyászhoz minden felé mindez hat órába telt. Erre legyen büszke Lázár úr. Az átadon nem ezt ígérte Rövid korrekt beteg ellátást.Csak azt kívánom önnek ön így járjon. Jártam már a Szentesi sürgősségin ott sokkal jobb és gyorsabb az ellátás.Kár hogy Hódmezővásárhelyhez tartozunk. Ja pénzről szol az egész.És még Makót is Hódmezővásárhelynek alkarja Lázár. Akkor mi lesz hány tíz órát kel majd várni. Tőnkre tettétek az egészségügyet és az egész Országot. Ez egy rabszolgatartó társadalom.”
 • 10. killust 2012. április 03. 09:31
  „Vicc az egész!”
 • 9. mivan? 2012. április 02. 12:55
  „Én is megvédeném az SBO-t. A pozitív reklám hatására sokan indokolatlanul mennek oda, aztán meg nem tetszik ha várni kell. Hagy döntse már el az osztályvezető, hogy kit és mikor lát el. Ő szakember, ez a dolga. Le a kalappal csak így tovább!”
 • 8. Lótusz9 2012. április 02. 09:25
  „7. r104 2012.04.02. 08:28

  Az én esetembe nem a jó hírverésnek , mentem oda hanem egy délutáni körzeti orvosnál tetem látogatást és ö utalt oda , nem is tudtam hogy van ez a sürgéségi de remélem mostanában nem kell oda mennem!!!
  Nem a Dr.Lóczi Gerda doktornő szaktudása bosszantott ..................... avval nem volt semmi bajom !!!!
  Hanem hogy ott vártunk , és nem csak én hanem sokan, volt olyan beteg akit a mentő vitt be, és ö tolta ki a tolókocsit, és saját lábán távozott, tiszta röhej volt !!! De engem nem érdekel, Lasú a sürgéségi legalább , ennyi beteghez még 3 Orvos kéne , meg a váltósok , ha adnának több fizetést az Orvosoknak akkor nem mennének külföldre , és lenne Orvos !!! Lassan Ott tart Magyarország hogy nem lesz Doktor és pusztulunk meg sorba , hónapokat kell várni egy ellátáshoz az idő alatt meg lehet halni és nincsen felelős !!! Evvel le is zártam ezt a témát !!! Mindenkinek JÓ EGÉSZSÉGET !!”
 • 7. r104 2012. április 02. 08:28
  „Dr.Lóczi Gerda korrekt, becsületes és jó szakember. A hozzászólásokban említett esetiben előforduló hosszú ideig tartó várakozások oka vélhetően abban keresendő, hogy a betegek egy része a kisebb ellenállás irányába megy. Hódmezővásárhelyen a lakosság létszámához viszonyítva nehezen képzelhető el, hogy 1 hónap alatt 1000 olyan beteg volt, akiknek panaszukkal indokoltan és feltétlenül az SBO-ra kellett mennie. Valószínűleg a betegek közül többen, éppen a jó hírverésnek köszönhetően a háziorvos helyett különféle indokkal inkább az SBO-ra mentek. Tudni kell ha egy beteg bárhol jelentkezik, akkor vizsgálat és dokumentáció nélkül nem küldhető el, vagyis sakk - matt. Kitartást az ott dolgozóknak.”
 • 6. Lázárhelyi 2012. április 01. 10:57
  „Lassan már a csapból is Lóczi Gerda folyik.
  Tele van vele, sajtó, körbe hordják a lakossági fórumokon, stb.
  Nem így kellene "népszerűsíteni" a sürgősségit, inkább a gyors, precíz ellátásra kellene több energiát fordítani.”
 • 5. Zugbrugiel 2012. március 31. 18:14
  „"A törött kéz nem életet veszélyeztető kórkép."
  Ez ugyan alapvetően igaz, de a Sürgősségi igénybevétele kényszerhelyzet a betegek számára, mert - úgyszólván - ez az egy bejárata van a kórháznak, ha beteg valaki. A nyilvánvalóan törött kézzel-csuklóval eddig lehetett egyenesen a Sebészetre menni, ahonnan rövid időn belül a szegedi klinikára küldték a beteget, mert dr. Hordágy Ágnes idejében megszűnt a traumatológiai ellátás. Most, ha valaki sérült kézzel bejön a Sürgősségire, kivárja szépen a 4-6 óráját, mert ugye nem életveszélyről van szó. Utána megvizsgálják és ha törése van, megint csak mehet a szegedi klinikára, mert itt továbbra sem látják el a töréseket...”
 • 4. dokmed 2012. március 31. 15:06
  „A törött kéz nem életet veszélyeztető kórkép.
  Amivel 6 órát ki tudnak várni a betegek, az NEM SÜRGŐSSÉG!
  Tessék arra használni, amire való- nem pedig a "nekem SÜRGŐS" hozzállással...”
 • 3. Lótusz9 2012. március 31. 11:44
  „A körülményekkel nincsen baj, se a Dr. nő kedvességével, csak az a baj hogy 6. órát kell várni mire sora kerül az ember !! Mikkor én ott jártam bementem, 14. órakor és kijöttem 20.ó 30. p kor és sajnos láttam, hogy egy kislány 4 óra hosszát várt törött kézzel mire el látták !!! Ha nem vagyok ott nem hinném el !!”
 • 2. 6664 2012. március 31. 05:39
  „Sok sikert a nem könnyű feladathoz!”
 • 1. polo 2012. március 30. 12:16
  „én is sokat tanultam tőle csak az a baj nagyon kevés az ilyen jó szakember”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már tervezik a vásárhelyi északi elkerülőt

146 millió 250 ezer forint uniós támogatást nyert a vásárhelyi önkormányzat a várost északról elkerülő közút építésének tervezésére. Tovább olvasom