Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Ma is állati nap lesz Hódmezővásárhelyen

A csontjait és a belső szerveit festették fel Szilviára a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok második napján. A több mázsás tejelő marhát így mutatták be, s hasonlították össze a hús marhákkal. A Hód-Mezőgazda Zrt. Kutasi út melletti centrumába szombaton is ezrek látogattak ki, ahol az összes kalapács alá került disznó elkelt és még a naposcsibék is kikeltek.

Több kilométeres sor állt szombaton délelőtt a 47-es főúton, mindenki a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra igyekezett. A Kutasi út melletti kiállítócentrum összes bejáratát meglepték az érdeklődők, a pénztárak előtt is kisebb-nagyobb „dugó" keletkezett. A második napra is ezrek voltak kíváncsiak.

Az állatok is jól bírták, sok-sok kéz simogatta meg őket. A baromfi sátornál egy keltetőben sorra jöttek világra a naposcsibék, ami nagyon sok szempárt odacsalogatott. – Nem kell nekik segíteni – kérdezte egy kislány, aki nagy érdeklődéssel követte az eseményeket. Édesanyja nyugtázta a kérdést, majd mosolyogva azt válaszolta: ez a természet rendje, kicsim.

A szombat is állati nap volt Vásárhelyen. Fotó: Antal Sándor - GALÉRIA

A kiskacsák, az óriás nyulak, de az érdekesebbnél érdekesebb tollazatú szárnyasok is csalogatóak voltak. Szombat délelőtt tartották a szemléket követő eredményhirdetést, de marha, lovas, kutya bemutatókat is láthattak a kilátogatók.

Az „A" szektor egyik sarkánál Novák Edith speciális festékkel egy nagy tejelő marhán, Szilvián dolgozott. Többen is felfigyeltek a különlegességre, hiszen a székesfehérvári iparművész az állat csontjait és belső szerveit jelenítette meg festékkel a jószág bőrén. – Erre azért van szükség, hogy a nyírási és a fejés bemutató látványosabb legyen. A szakemberek így mutatják majd be az állatot, hiszen a show során összehasonlítják a tejelő és a hús marhát – mondta Novák Edith, aki három éve kezdte a szarvasmarhák festését. Az anyagot nem árulta el, de arról biztosított, teljesen természetes és nincs káros hatással az állatra.

A szombat is állati nap volt Vásárhelyen. Fotó: Antal Sándor - GALÉRIA

A szemlére vitt sertések kalapács alá kerültek. Az árverés a tulajdonosok szerint jól sikerült, hiszen az összes disznót eladták szombaton. Egy tenyészkocáért 60-70 ezret, míg egy kanért 200 ezret sem sajnáltak a gazdák.

A vásári forgatagban számos ínyencség akadt a szemünk elé. Egy malacburger ára 1500, a szerb pleskovicaé 1600, de, aki pörköltet szeretne, az 2000 forintért választhat a marha, birka és pacal közül. Az édességek sem hiányoznak a sorok közül: egy házi rétes 450, míg egy kürtöskalács 1000 forint. A meleg időben fél liter bodzaszörppel 300 forintért olthatjuk a szomjunkat, míg a korsó sör 500. A kiállítás vasárnap 9 órakor folytatódik. A zárónapon rendezik a XXXI. Szent György Napi Juhásztalálkozót.

Korábban írtuk:

A 47-es számú főút felújítása és a hódmezővásárhelyi XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra érkezők miatt több kilométeres torlódás alakult ki a 47-es számú főút Székkutas és Hódmezővásárhely közötti szakaszán.

A szombat is állati nap volt Vásárhelyen. Fotó: Antal Sándor - GALÉRIA

A rendőrség azt javasolja az autósoknak, hogy akik nem az állattenyésztési kiállítást akarják megközelíteni Orosháza felől, azok válasszák az Orosháza-Kardoskút-Hódmezővásárhely útvonalat. Azoknak, akik Orosháza felé tartanak autóval, szintén célszerű a Kardoskút-Orosháza útvonal felé kerülni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testvérvárosokban énekelt a vegyeskar

Az elmúlt hétvégén a vajdasági Debeljacán, vagyis Torontálvásárhelyen lépett fel a vásárhelyi városi vegyeskar. Tovább olvasom