Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Mártélyi szennyvízügy: állnak a vizsgálat elé

Mártély - A vízügyi felügyelőség szerint nem vagy csak részben tettek eleget Mártélyon a szennyvíztisztítóval kapcsolatos előírásoknak. A polgármester azt mondja, minden negyedévben bevizsgáltatják a vízmintákat.
Nem vagy csak részben tett eleget a mártélyi szennyvíztisztító telep működtetője (a falu önkormányzata) a környezetvédelmi szakhatóságok által előírt üzemeltetési rendnek, valamint a rendszeres vízmintavételi és vizsgálati kötelezettségnek, ezért indokoltnak tartják az engedélyek felülvizsgálatát – olvasható a vásárhelyi önkormányzat által lapunkhoz eljuttatott közleményében. Utóbbi az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vizsgálatának eredményét tartalmazza. A vásárhelyi közgyűlés még április 29-én döntött arról, a mártélyi holtág védelme érdekében környezetvédelmi szakhatóságokhoz fordul, és vizsgálatot kezdeményez, hogy feltárja a veszélyt jelentő szennyezőforrásokat. Megírtuk: az üdülőtulajdonosoknak – ahol még nincs – zárt aknát kell építeniük. Lázár János polgármester pedig egy korábbi közgyűlésen azt mondta, el fogják érni azt is, hogy Mártély se a holtágba vezesse a tisztított szennyvizét, hanem az élő Tiszába.

Tisza-holtág Mártélynál. Mit visz a víz? Archív fotó: Karnok Csaba
Tisza-holtág Mártélynál. Mit visz a víz?
Archív fotó: Karnok Csaba

– Állunk a további vizsgálat elé – jelentette ki Balogh Jánosné, Mártély polgármestere. Hangsúlyozta: a törvénynek megfelelően negyedévente akkreditált laborral vizsgáltatják be a tisztítás előtti és utáni vízmintákat, amelyek rendre a megengedett határérték alatt vannak. 2010 óta kell bevizsgáltatni a darvasszéki belvízelvezető csatorna vizét is, amely egyébként a TIMA kezelésében van, ez tavaly valóban elmaradt – ismerte el a polgármester. Baloghné viszont úgy véli, az utóbbi miatt nem lehet kijelenteni, hogy szabálytalanul működne a tisztítótelep, amely megfelel az uniós követelményeknek, mint ahogy a tisztított szennyvíz minősége is.

Olvasóink írták

 • 4. Lixus_kzs 2011. június 17. 10:13
  „Nem erről szól a cikk kedves kommentelők, de ha már így felhoztátok akkor valóban be kell Mártélyt kebelezni.”
 • 3. Én2 2011. június 16. 15:13
  „Szerintem is majd megvásárolja Mártélyt és aztán csak az mehet oda akit ő enged.”
 • 2. Minibusz 2011. június 16. 06:27
  „Nekem is ez jutott egyből az eszembe.
  És egyszerűen nem értem, miért akarja ennyire Mártély pm hivatalt is magának?
  Már megkapta a holtági üdülőket, a külterületeket.
  Hagyja már békén az embereket!
  Meg a többi "játszótársa" is.
  Őszintén megmondom, már tele a hócsukám a fülkeforradalom "vívmányaival".
  Dolgozzanak végre, és ne bennünket csesztessenek!”
 • 1. peter42 2011. június 15. 15:08
  „lázár addig nem nyugszik, amíg meg nem szerzi mártélyt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siker volt a LÖSZ

Ötödik alkalommal és kétnaposra nyújtva is nagy sikert aratott Vásárhelyen a LÖSZ hagyományőrző mulatság. Tovább olvasom