Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Még a nagyharangot is megpucolták a székkutasiak

Székkutas- Közel húszan tesz-veszeltek szombaton Székkutason, a katolikus templomban és kertjében. Még a nagyharangot is megpucolták. A legifjabb társadalmi munkás kilencéves volt.
A Szeged–Csanádi Egyházmegye Ifjúsági Pasztorációs Irodája kilencedik alkalommal rendezte meg a Tesz-vesz Tavaszt, amihez 30 település katolikus gyülekezetei csatlakoztak. Székkutason ötödik alkalommal takarították ki együtt a templomot és a kertjét a hívek, akiknek több, nem vallásos segítőjük is akadt.

– Egy jó ügy érdekében szívesen áldozzák fel szabadidejüket az emberek – mondta Varga Árpád Attila, a székkutasi gyülekezet akolitusa.

– Néhány évtizede kötelező volt a társadalmi munka, ami sokakban ellenérzést váltott ki. Ennek ellenére ma mégis sokan gondolnak vissza jó érzéssel arra, amikor együtt szépítették az óvodákat, iskolákat. Mi önkéntes munkára kértük a székkutasiakat. A segítők átlagéletkora egyébként egyre optimálisabb. Sok fiatal is kiveszi a részét a munkából – fogalmazott Varga Árpád Attila.

Székkutason szombaton kitakarították a templomot. A toronyban még a nagyharangot és a haranglábat is lesúrolták.

Ifjabb Rostás Ferenc 39 éves, nem jár ugyan templomba, de most szívesen tett eleget a hívó szónak.
– Attól, hogy nem vagyok vallásos, a templom számomra is fontos. Hallottam a lehetőségről, és jöttem, már harmadik éve segítek. Szívesen teszem – mondta.
A templomkert hősi emlékművét is megtakarították az önkéntesek. Fotó: Kovács Erika
A templomkert hősi emlékművét is megtakarították az önkéntesek. Fotó: Kovács Erika

– Én is így vagyok vele – tette hozzá Szabó István.

– Anyukám sokszor elmesélte, hogy annak idején, amikor ő fiatal volt, a téesz dolgozói minden évben eljártak az idősekhez meszelni. Ingyen, társadalmi munkában. Jó dolog segíteni. Ki tudja, én mikor szorulok másokra – mondta a 42 éves férfi.

– Munka közben jókat beszélgetünk. Székkutas kis település, mindenki ismer mindenkit, de van, hogy hónapokig nem találkozunk – említette meg Basits Ferenc, aki hívő emberként gyakran keresi fel a templomot.
A legifjabb tesz-veszelő Hoffmann Kittivolt. A kilencéves kislány negyedikes, hittanra is jár.

– Hallottam a Tesz-vesz Tavaszról. Kértem a szüleimet, hogy engedjenek el. Azt mondták, büszkék rám, hogy segítek – tudtuk meg a kislánytól, aki a templomi padokat törölte le.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napkitöréseket vizsgál Marianna

Napkitöréseket vizsgál Marianna
Az űrkutatásban végzett munkájáért kapott díjat Korsós Marianna Brigitta. Vásárhelyi, de jelenleg Debrecenben él, és a napkitörések előrejelzésén dolgozik. Tovább olvasom