Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Megduplázódott a hiányszakmákat tanulók száma

Hódmezővásárhely - Havi tízezer forinttal ösztönzik a hiányszakmákat tanuló diákokat a vásárhelyi Kalmár tagintézményben. Ez az összeg az első félév után a jó tanulóknál emelkedik, másodévtől pedig akár a minimálbért is elérheti.
Bevált a kiemelt szakiskolai tanulmányiösztöndíj-rendszer a vásárhelyi Kalmár Zsigmond iskolában, ugyanis szinte megduplázódott a hiányszakmákat választó diákok száma. Hegesztőnek 39-en, gépi forgácsolónak 25-en, szerkezetlakatosnak 7-en, kőművesnek 45-en, ács-állványozónak 27-en, porcelánkészítő és -festőnek 31-en tanulnak. Korábban nem voltak szabódiákjaik, most 14-en kezdték ezt a szakmát, és 4 végzős villanyszerelő tanulójuk is van.

– A kiemelt szakiskolai ösztöndíjat tavaly február óta a hiányszakmákat elsajátító diákok kapják meg. Hogy melyek ezek a szakmák, azt a regionális fejlesztési és képzési bizottság határozza meg – mondta lapunknak Pap András. A Kalmár tagintézmény igazgatója hozzátette: az ezekre a képzésekre beiratkozott diákok már az első hónaptól havi 10 ezer forintos ösztöndíjat kapnak, amelynek összege a tanulmányi eredménytől függően a második félévtől jelentősen megemelkedhet.

 Kőművesek gyakorlati órán. 45-en tanulják a szakmát Vásárhelyen. A szerző felvétele
Kőművesek gyakorlati órán. 45-en tanulják a szakmát Vásárhelyen.
A szerző felvétele

– Ha egy diák 2,5-es átlag alatt teljesít, akkor nem kap ösztöndíjat. De ha 4,01 és 4,5 közt van, havi 25 ezret, az ennél is jobban tanuló havonta 30 ezret kap – feltéve, hogy igazolatlan hiányzásainak száma nem haladja meg a 10 órát, és nem volt fegyelmi ügye.

Pap András felhívta a figyelmet arra, hogy míg diákjaik az első évben az iskolai tanműhelyben ismerkednek választott hivatásukkal, másodévtől már külső képzőhelyeken mélyülnek el szakmájuk fortélyaiban. Itt pedig a velük kötött tanulmányi szerződés is havi állandó összeget jelent, így egy jó tanuló, iparkodó diáknak már a tanulóévei alatt megvan akár a mostani havi minimálbérnek megfelelő jövedelme.

– Nyugodtam merem azt mondani a most pályaválasztás előtt álló diákok szüleinek, hogy ha gyermekeiket hozzánk íratják be valamelyik hiányszakmára, akkor nemcsak szép ösztöndíjat kaphatnak, de 3 év múlva szinte biztosan el tudnak helyezkedni. A szakmunkásvizsgáinkat látogató cégvezetők legjobb diákjainknak azonnal állást ajánlanak – tette hozzá a Kalmár igazgatója.

Olvasóink írták

 • 9. deszkás 2011. január 30. 15:29
  „Aztán addig alkalmazza a vállalkozóurrr mig jár érte a az esetleges pályakezdő támogatás aztán elhajtja a p.csába.”
 • 8. fles2 2011. január 30. 09:58
  „Nagyon jó ötlet,de nincs munkahely,hová fognak elhelyezkedni?
  szerintem nem az van a fiataloknál,hogy nem szeretnek tanulni,hanem nincs hol dolgozni és ha van is hú..ért-sz@..ért dolgoztatják őket.Igaz Én kocsmát hívtam fel a napokban kíváncsiság kedvért reggel 5-este 11-ig kell dolgozni amiért 4000Ft jár ami 18óra hossza 222,-ft/Órabér....röhej nem?”
 • 7. Én2 2011. január 29. 11:53
  „Már nagyon kellett, nem mondhatjuk, hogy a fiatalok nem szeretnek dolgozni, inkáb az volt a baj, hogy hiába szereztek szakmát nem tudtak hol elhelyezkedni. Ezért menekültek a tanulásba.”
 • 6. Dongó 2011. január 29. 06:53
  „Na mi van? Feltalálták a kanálban a a mélyedést? 2000-es évek első felében ez már igen jól működött, amikor még az akkori ügyvezető nem tett 180 fokos fordulatot. Megfelelően ki volt dolgozva a tanulók ösztönzése, jó volt az oktató gárda, életszerű volt a szakma megismerése. Okosnak mondott emberek mindent megtettek ennek a jól működő alapképzésnek a szét verésére. A napi politika érdekében felrúgtak minden, addig nagyon jól működő és még talán nyereségesnek is mondható kezdeményezést. A diákok szerették a szakmát, mert az életben látták viszont a saját kezük munkáját: játszótéren lévő padok, faházak. mólók, és még lehetne sorolni. Sajnos közbeszólt a diktatórikus politika és ehhez a városi atyafiak természetesen aszisztáltak, szerintem félelemből.
  Mindig kiderül az, hogy ezt már megint elbaltáztuk. Most akkor feltaláljuk azt a bizonyos spanyol viaszt?
  Régen működött az a bizonyos 602, olyan legendákkal mint: Molnár Laci bácsi, Palócz Imre, Musza, Bugyor, Berki Laci,.. stb. Lehet, hogy nem voltak hibátlanok, de értették a lényeget és nem akartak minden diákból Szengyörgyit vagy Nobelt csinálni, de a szakmát megtanultuk, megszerettük és becsületesen végigdolgoztuk az életünket. Ha kizárnák az urak, ott a bársonyszékbe, a politikát, és engednék a szakmát oktatóknak, tanítóknak végezni a munkájukat. Ha nem azzal foglalkoznának, hogy hol lehetne még elvenni a fizetésből, miközben Ők rövid időn belül milliárdossá válnak, akkor nem volna egy ilyen cikk újdonság.
  További szép napot kívánva
  Zisztelettel: Dongó”
 • 5. Vöröske 2011. január 28. 20:59
  „Sajnos még soká fog eljönni,hogy megbecsülik a kétkezi munkát.Talán ha majd nem lesz normális szaki majd rájönnek,hogy nem kellet volna hagyni kihalni bizonyos szakmákat.Talán a munkaügyi központnak is ezeket a szakmákat kellene támogatni és nem száz számra kinyomni a dajkákat,biztonsági őröket stb és talán könnyebben eltudnának azok helyezkedni akik tényleg dolgozni akarnak.”
 • 4. Hód 2011. január 28. 19:57
  „Nagyon jó kezdeményezés!!”
 • 3. queenmargareth 2011. január 28. 18:09
  „nem az, hogy nem szeretnek, hanem az, amit lejjebb írtál. Mindenkitől megkövetelik a diplomát, hogy irodába ülhessen, utazhasson. Azt kicsit jobban megfizetik, ha politikus jobban.
  Én már nagyon sokszor említettem, hogy legyen becsülete az ilyen munkáknak, szakmáknak, mert ők termelnek!”
 • 2. zoltanszabo 2011. január 28. 16:11
  „Sajnos a mai gyerekek nem szertnek dolgozni. A fizikai munkának nincs becsülete. Fizikai munka helyett egyetemre mennek tanulni / van aki csak bugdácsol / .könyebb egy íróasztal mellett ,jó meleg helyen dolgozni mint kint pl. kőművesként fagyoskodni.
  Legyen meg a becsülete a két kezi munkának ! Kell a jó szakember ,a régi szakmák úgy is kihalóban vannak.Talán ha így ösztönzik havonta 20-30 ezer Ft-al talán többen választják ezt az iskolát.”
 • 1. queenmargareth 2011. január 28. 15:17
  „kellenek! Bárcsak megérné nekik hivatalosan dolgozni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesteri hivatalban a körzeti megbízottak

A művelődési házból a székkutasi polgármesteri hivatalba költöztek a körzeti megbízottak. Tovább olvasom