Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Megmenekült a mártélyi iskola

Az ország minden részéből – Márianosztrától Szolnokon át Galgamácsáig – pályáztak a mártélyi ingyentelkekre, melyeket azért oszt ki két hét múlva a község vezetése, hogy megmentse az iskolát. Az intézmény csak akkor maradhat önálló, ha a hetedik és nyolcadik osztályba legkevesebb 15-15 diák jár.
Az ország minden részéből – Márianosztrától Szolnokon át Galgamácsáig – pályáztak a mártélyi ingyentelkekre, melyeket azért oszt ki két hét múlva a község vezetése, hogy megmentse az iskolát. Az intézmény csak akkor maradhat önálló jövő szeptembertől, ha a hetedik és nyolcadik osztályba legkevesebb 15-15 diák jár. A költözni szándékozó családokban összesen ötven gyermek van.

Az új oktatási törvény értelmében 2008 szeptemberétől csak azok az általános iskolák maradhatnak továbbra is önállóak, amelyekben az hetedik és nyolcadik osztályok minimum létszáma 15-15 fő. Mártélyon a mostani ötödikesek és hatodikosok ehhez kevesen vannak, pontosan négy diák hiányzik. Ezért az önkormányzat azt találta ki, hogy ingyentelkek felajánlásával többgyermekes családokat csábít a településre. Eredetileg négy közművesített telket jelöltek ki, amit – az érdeklődés láttán – újabb nyolc követett.

Mártélyi albérlet

Három család nem pályázott az ingyentelkekre, ennek ellenére Mártélyra szeretnének költözni. A polgármestertől megtudtuk, ők azért hívták fel a hivatalt, mert albérletbe vagy önkormányzati tulajdonú lakásba kívánnak jönni. A dunaújvárosi érdeklődők igényüket azzal indokolták, hogy a dunántúli városban havonta 70 ezer forint albérleti díjat fizetnek, ami nekik már túl sok. Mártélyon egy összkomfortos kétszobás, nappalis, konyhás családi ház már havi 30 ezertől kivehető.

– A jelentkezési határidő már lejárt. Tizenhárman adták be pályázatukat, illetve jelezték, hogy jönnének. A költözni szándékozó családokban összesen 50 gyermek van, de az életkoruk igen szórt. Biztos vagyok abban, hogy sikerül feltöltenünk a hiányzó létszámot – mondta Balogh Jánosné polgármester.

A pályázat legfontosabb feltétele az volt, hogy a családban minimum három gyermek legyen, s az iskoláskorúak már idén szeptembertől Mártélyon kezdjék el a 2007–2008-as tanévet.
A község vezetői azt tervezik, hogy június 16-ára juniálist szerveznek, amelyre meghívják az összes jelentkező családot. Baloghné elmondta, hogy ezen a rendezvényen osztják ki a telkeket.

György Attila élettársával és négy kisgyermekével jelenleg egy kopáncsi tanyán lakik. A családfő elmondta, hogy élettársának rokonai már régóta Mártélyon élnek, illetve sok jót hallottak az ottani iskoláról, ezért döntöttek a költözés mellett.
– Jelenleg a három nagyobbik gyermekünk busszal jár be Vásárhelyre iskolába. A 47-es főúton naponta át kell menniük, ami nagyon veszélyes. Kopáncsi összkomfortos tanyánkat, legelőstül, állatostul el szeretnénk adni, valamint igénybe vennénk a szocpolt, s ebből építkeznénk Mártélyon – tudtuk meg György Attilától.

Pályázók az egész országból

A mártélyi ingyentelkek után az egész országból érdeklődtek, így Császár mellett akadtak jelentkezők Kiskunmajsáról, Márianosztráról, Szolnokról, Törökbálintról, Szigetszentmiklósról és Galgamácsáról is. A megyéből Kopáncson túl három vásárhelyi, egy szentesi és egy kiszombori család jelentkezett a pályázatra.

Rigó Józsefék a Komárom-Esztergom megyei Császárról jönnének Mártélyra. A családfőtől megtudtuk, hogy korábban még sohasem jártak az alföldi községben, s miután a televízióban hallottak a lehetőségről, megkeresték a térképen.

– Eredetileg tatabányaiak vagyunk, de a jövőnket falun tudjuk elképzelni. Négy gyermekünk van, a legkisebb 2004-ben, a legnagyobb pedig 1998-ban született. Feleségem az ötödikkel terhes, s azt szeretnénk, hogy a pici Vásárhelyen szülessen meg – árulta el az apuka.

Császári házukat már árulják is, mert addig nem tudnak építeni Mártélyon, még azt nem sikerül pénzzé tenniük. Rigó József több évig dolgozott bányászként, valamint fémöntödében. Felesége a kicsikkel már régóta gyesen van, s alkalmanként otthon tanít németet. Rigóék tudják, hogy Mártélyon ebből nem tudnak megélni, ezért családi vállalkozás elindítását tervezik. A férj korábban Kanadában dolgozott, ahol olyan könyvesboltban is megfordult, ami teázóval volt egybekötve. Hasonló, többprofilú üzletet képzel el Mártélyon is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldségesek, piaci árusok a vásárhelyi utcákon

A nagyáruházak, zöldségesek, piaci árusok mellett utcai árusoktól is vehetünk zöldséget, gyümölcsöt… Tovább olvasom