Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Megosztaná a bankkal Vásárhely az árfolyamveszteséget

Hódmezővásárhely - Mekkora összeget vállal át a közös kockázatviselés jegyében az Erste Bank? – kérdezte levelében Lázár János vásárhelyi polgármester az osztrák pénzintézet elnök-vérigazgatójától. A vásárhelyi önkormányzat 2006-ban 69,4 millió forint értékű svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki. Az idén kezdték törleszteni, 173 forint helyett 251 forintos árfolyamon. A bank válaszol, de nem a sajtón keresztül.
Az árfolyamveszteség megosztását szorgalmazza a vásárhelyi önkormányzat abban a levélben, amelyet Lázár János (Fidesz) polgármester és Korsós Ágnes címzetes főjegyző küldött Jelasity Radovannak, az Erste Bank elnök-vezérigazgatójának. Megírtuk: a városvezető csütörtökön arról tájékoztatta a vásárhelyi képviselőket, hogy a 2006-ban 69,4 millió svájci frank értékben, zárt körben kibocsátott kötvény törlesztését az idén kezdték, és december végégig 3,4 millió svájci frankot fizetett vissza a város.

Banktitok a válasz

Megkapták a vásárhelyi önkormányzat levelét, amelyet természetesen meg fognak válaszolni, azonban nem nyilvánosan, a sajtón keresztül, a levél tartalma ugyanis a banktitok körébe tartozik – tájékoztatta lapunkat az Erste Bank sajtóosztálya.

A törlesztés azonban nem jelenti azt, hogy el is ismerik a teljes tartozást, miután a 2006-os 173,41 forintos svájci frankhoz képest a jelenlegi árfolyam meghaladja a 251 forintot. „(...) Nem biztosított az alkufolyamat, ezáltal sérül a szerződő felek egyenjogúsága, hiszen az adós pozícióban lévő (...) választási lehetősége csupán arra korlátozódik, hogy melyik pénzpiaci szereplővel szerződjön, (...) tartalmába már semmiféle beleszólása nincs" – olvasható a levélben. Kitér arra is, hogy a vásárhelyi önkormányzat az elmúlt években többször olyan gyakorlatot tapasztalt a bank részéről, amely nem az ügyfelekért felelős partneri viszonyról szólt. Példaként említi a 2008-ban elindított tranzakció kudarcát, amikor a város az akkori 141–145 forintos svájci frank árfolyam mellett forintalapú kötvény kibocsátásával vásárolta volna ki a CHF-kötvényt. Az önkormányzat szerint ennek meghiúsulása súlyos károkat okozott a városnak és a banknak is.

A vásárhelyi önkormányzat arra kéri a bank elnök-vezérigazgatóját, hogy 2012. január 30-áig nyilatkozzanak: a közös kockázatvállalás jegyében mekkora összeget vállal át a bank. Ha a határidőig nem kapnak érdemi választ, akkor minden lépést megtesznek a veszteség közös viselése érdekében, akár bírósághoz is fordulnak. Együttműködés hiányában az országgyűlés jogalkotási és a kormány végrehajtási segítségét kéri a város az ilyen banki magatartás megszüntetésére, és igényt tart a törlesztőrészletek esedékességekor és a kötvény kibocsátásakor érvényes árfolyam különbözetéből adódó összegre – a kockázatviselés arányában.

Olvasóink írták

 • 13. eldorádó 2012. január 03. 16:50
  „a kötvénykibocsátást ne keverjük össze a lakossági devizahitellel! Az Audi A8-at sem lehet a Trabant Limuzinnal egy kalap alá venni, azon kívül, hogy szgk járművek.”
 • 12. meinl 2012. január 03. 11:46
  „No, oda ez a "barátság" is Lázár részéről.”
 • 11. Garfield 2012. január 03. 10:22
  „És akkor most olvassuk mellé ezt:

  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/03/santit_lazar_ervelese/”
 • 10. kukus 2012. január 02. 17:51
  „"Megosztaná ... " >>> Aranyos. :)”
 • 9. papika56 2012. január 02. 14:32
  „Kimondták : az új alkotmányban : az Mszp a hibás amiért emberek többszázezrei nyaklónélkül vették fel a hiteleket ! meg azért is Gyurcsány a hibás mert a városok is milliárdokat vettek fel. Pécs után Vásárhely a legeladósottabb város. Ezért is az mszp a hibás ?????
  Érdekes : az elmúlt 10-12 évben fityzesz vezetésű városok a legnagyobb adósok ! pl. Debrecen...stb. vajon miért ??????
  Debrecen : 4 év alatt meg 3x az adósságát !27,5 milliárd !
  Sopron:2,5 x 16,7 milliárd.
  Kaposvár--Győr ,Zalaegerszeg : 2 x több hiány 6,4-6,6 milliárd Ft.”
 • 8. eldorádó 2012. január 02. 12:56
  „Jó reggelt!
  A lakosságnak december 31-ig lehetett bejelentkezni a bankoknál végtörlesztésre, árfolyamrögzítésre!

  2006-ban nem sok (de voltak) kommentelő figyelmeztetett az eladósodás veszélyeire, akkor Lázár azt mondta, hogy beruházási önrészre költik ezeket a pénzeket. Leltározzunk!
  Az Emlékpontot már megvette az állam a várostól. Van még eladó felújított zsinagóga, iskola, kórház, új körforgalom, kerékpárút, díszburkolat, ppp aréna, LED lámpás utcák.”
 • 7. Én2 2012. január 02. 12:24
  „Saját magát ki is menti és a város adósságát amit felvett azt a fidesz kifizeti, érdemes volt neki felvenni így.Jól jár az emberek meg nem számítanak azokat lehet etetni süket dumával úgyis beveszik.”
 • 6. Power 2012. január 01. 17:23
  „Csodálatos és okos "képviselőink" vannak...megérdemlik a fizetést.”
 • 5. t-online 2012. január 01. 13:32
  „És a mi árfolyamveszteségünkkel mi lesz? Erről miért nem beszél? Vagy az a válasz, hogy aki ilyen "hülye" volt, hogy svájci frankban vett fel hitelt, az vessen magára?! Akkor a polgármester mi volt, amikor megszavaztatta a hitel felvételt??!”
 • 4. Lázárhelyi 2012. január 01. 12:07
  „Mese az egész, nem más mint a lakosság, aki megfizeti lázárnak az árfolyamveszteséget, bár akárhogy is nézem, nem látom mire ment el ekkora összeg.
  Lázárnak, és a bután bólogató képviselőinek (Havasi, Tóthné, Hegedűs...) kellene értelmetlen sajtótájékoztatók helyett anyagi felelősséget vállalni.”
 • 3. orszagzaszlo936 2011. december 31. 15:45
  „Én is és szerintem sok sok hiteles is megosztaná, bár a válságot nem mi, hanem a kiváló bankszektor generálta, ahogy a sápot, az uzsorát is ők szedték be. Akkor is egyszerűbb lenne az élete 1,2 millió devizahitelesnek, de ez ugye nem alternatíva a bank és a kormány szerint. Mentőcsomagok tömkelegét azok tudták, tudják igénybe venni, akinek a jelenlegi háttere egyébként is stabil. Aki nem így áll, az megy a levesbe. A végrehajtásról olvasott cikk is aranyos, akik eddig is megszedték magukat más baján, még többet fognak. <moderálva>”
 • 2. énkérekelnézést 2011. december 31. 14:22
  „Ő megteheti, az állampolgárok nevében meg nem beszél csak saját magát akarja menteni”
 • 1. sigsig 2011. december 31. 11:34
  „:D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb szakma tűnhet el: tizedére csökkent Vásárhelyen a lovas kocsis fuvarozók száma

A hetvenes években még 54-en, manapság már csak 5-en fuvaroznak lovas kocsival Vásárhelyen. Nekik havi egy-két megbízásuk akad. Tovább olvasom