Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Mucsi ment, Bodnár jött

Azonnali hatállyal felmentették hivatalából és állásából Mucsi Imrét, a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi mezőgazdasági karának főigazgatóját. A megbízott vezető Bodnár Károly főiskolai tanár lett. Szabó Gábor rektor szerint a döntés oka az, hogy Mucsi Imre elérte a nyugdíjkorhatárt. A főigazgató szerint azért kell mennie, mert kiállt amellett, hogy a város átvehesse a kar működtetését.
Bodnár Károly, a kar megbízott vezetője új székével ismerkedik. És nem nyilatkozik. Fotó: Tésik Attila
Összdolgozói és -oktatói értekezletet tartott tegnap – zárt ajtók mögött – Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az egyetem vásárhelyi mezőgazdasági karán. Információnk szerint ezen jelentette be, hogy felmentette hivatalából és állásából a kar eddigi főigazgatóját, Mucsi Imrét, s átmeneti időre Bodnár Károlyt nevezte ki a vezetői teendők ellátására.

Mucsi Imre nem vett részt az értekezleten: egy levélből aznap értesült felmentéséről. Erről lapunknak nem kívánt bővebben nyilatkozni, de megerősítette, eltávolítása összefügghet azzal, hogy kiállt amellett, hogy a főiskolai kar Vásárhelyé legyen.

Szabó Gábor, az egyetem rektora azonban kategorikusan cáfolta ezt: – A főigazgató úr betöltötte a 62. életévét, ezért kezdeményeztem a nyugdíjazását – mondta. Hozzátette: a kar vezetői teendőinek ideiglenes ellátásával megbízott Bodnár Károly tudományos dékánhelyettes mandátuma egészen addig tart, míg el nem bírálják a főigazgató posztra kiírandó pályázatot. A rektor hangsúlyozta: az új kari tanács január elején ül össze, s akkor dönt arról, hogy a kar a vásárhelyi önkormányzat fennhatósága alá akar-e kerülni, vagy továbbra is a Szegedi Tudományegyetem része marad. Az egyetem és a vásárhelyi önkormányzat több alkalommal is tárgyalt már a karról, melyet szívesen átvenne a város.

Szabó Gábor rektor, Rácz Béla rektorhelyettes, Bodnár Károly, a mezőgazdasági kar megbízott igazgatója, Telegdy Gergely EHÖK-elnök és Tráser Ferenc gazdasági főigazgató. Fotó: Tésik Attila
– Azt kértem a mostani értekezleten, hogy ha az egyetemen belül kívánnak maradni, akkor január 15-éig dolgozzák ki a terveiket – tette hozzá Szabó Gábor.

Nem kívánt nyilatkozni lapunknak a megbízott főigazgató. Bodnár Károly kérdéseinket azzal hárította el, hogy rektori kérésre hallgat. Azt azonban elárulta, hogy Szabó Gábor Churchillt idézte számára: „vért, szenvedést és könnyeket" ígért.

Lázár János polgármester – aki szorgalmazza, hogy a főiskolai kar a város fennhatósága alá kerüljön, s a kart az idén anyagilag is támogatta –, lapunktól értesült Mucsi váratlan eltávolításáról. Azt mondta, tájékozódik, s valószínűleg ma nyilatkozik az ügyben.


A főigazgató útja


Mucsi Imre 1944. november 4-én született Vásárhelyen, itt végezte el a mezőgazdasági technikumot. A budapesti Állatorvos-tudományi Egyetemen 1969-ben kapta meg állatorvosi doktori diplomáját, majd 1977-ben ugyanitt szerzett szarvasmarha-egészségügyi szakállatorvosi végzettséget. 1969 és 1976 között a vásárhelyi Állami Gazdaság üzemi állatorvosaként dolgozott, 1976-ban került a Debreceni Agrártudományi Egyetem vásárhelyi mezőgazdasági Főiskolai Karára, adjunktusként. 1987–95 között ugyanitt docens, majd 1995-től egyetemi tanár, majd főigazgató-helyettes és főigazgató. Főiskolai munkáját 1998 decemberében szakította meg, amikor a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkári posztját foglalta el. Ebben az esztendőben független jelöltként, de a kisgazdapárt támogatásával polgármesterjelölt volt Vásárhelyen, Rapcsák Andrással szemben, de nem sikerült nyernie. A kormányváltás után visszatért a kar élére. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas Imre az új parancsnok

Farkas Imre alezredes, eddigi helyettes váltja a laktanya-parancsnoki poszton az eddigi vezetőt,… Tovább olvasom