Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Napelemes közvilágítást tesztelnek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Egy hónapig tesztelik azt a napelemmel működő lámpát, amelyet a barattyosi kerékpárút hídjánál állítottak fel. Ha beválik a berendezés, akkor a város többet is vásárol belőle.
Napelemmel működő közvilágítást szereltek fel tegnap kora délelőtt a nemrég átadott barattyosi kerékpárút hídjánál, amely a Kenyere-ér fölött vezet át.

– Nemrég megkereste a polgármesteri hivatalt egy vállalkozás, hogy referenciaként felállíthat-e egy napelem segítségével világító lámpát. Kérését elfogadtuk, így tegnap délelőtt üzembe is helyeztük a berendezést – mondta Fazekasné Czakó Ilona, az önkormányzat energetikusa. Azért esett a választás a barattyosi kerékpárút ezen szakaszára, mert itt sötétedés után nagyon veszélyes a közlekedés. A főúton haladó autók reflektorai elvakítják a kerekezőket, s így csak későn veszik észre a sávelválasztó, sárgára festett betonelemet.

Az önkormányzat egy hónapon keresztül teszteli az új fényforrást. Mérik a fényerősségét, illetve azt is, mekkora területet világít be ez az egy lámpa. Erre azért van szükség, mert így kiderül, hány méterenként kell felállítani egyet-egyet ahhoz, hogy ne legyen sötét folt az úton – ha később vásárolnak belőle.

A nemrég átadott barattyosi kerékpárút hídjánál szerelik fel az új, napelemmel működő lámpát. Fotó: DM/DV
A nemrég átadott barattyosi kerékpárút hídjánál szerelik fel az új, napelemmel működő lámpát. Fotó: DM/DV

A szakember szerint ez a lámpa a legmodernebb technika a közvilágításban. Az izzó mindössze 8 wattos, de egy speciális lednek köszönhetően igen nagy a fényereje. Ráadásul ez kifejezetten kerékpárutak megvilágítására készült, ugyanis olyan keskeny sávban biztosít erős fényt, mint az alig két méter széles aszfaltcsík.

– A napelemet a téli napsugárzás viszonyaihoz állítottuk be. Az elem dél felé néz, és 45 fokos szögben szereltük fel az oszlopra, mert így éri a legtöbb napfény. A százszázalékosan feltöltött akkumulátor pedig öt napon keresztül tudja működtetni a lámpát, amely automatikusan kapcsol be, mihelyt sötétedni kezd – folytatta az energetikus.

Amennyiben beválik az egy hónapos tesztelés alatt a berendezés, akkor a város megvásárolja, illetve a közgyűlés jóváhagyása és sikeres pályázatok után többet is beszerez. Egy komplett eszköz ára 350 ezer forint plusz áfa, mely tartalmazza már az üzembe helyezés költségét is. Az elektromos áramot fogyasztó jelenlegi közvilágítással szemben a legnagyobb előnye, hogy a felszerelése után már nincs egy fillér energiaköltsége sem.

Hétezer lámpa

Vásárhely közterületén közel hétezer lámpa világít sötétedés után. Ezek lecserélése a fent említett alternatív energiát felhasználó világítóberendezésekre milliárdos költségekre rúgna. A város ezért egyelőre csak a kerékpárutak megvilágításánál használna ilyen eszközt. Ráadásul a közutaknál, tereknél szélesebb sávban fényt adó lámpákra lenne szükség, mint a keskenyebb bicikliutaknál.

Olvasóink írták

 • 18. LoooL 2008. szeptember 19. 15:24
  „Ezekkel a napelemes cuccokkal az a gáz, hogy nemcsak, hogy drágák, de ÉLETTARTAMUK is korlátozott, tehát mire megtérülne a költség (kb 10 év) lehet elhajítani a napelemeket. Ezért gratulálok az értelmi szerzőnek.
  dehát mitis várhatnánk egy olyan várostól ahol a 47 csak azon a szakaszon 2 sávos ahol a legtöbb traktor jár (állitom direkt csinálták), vagy az új körforgalomba tett szoborra gondoljunk,... mikor tarolja el egy kamion.. uraim lehet fogadni én nem adok 1/2 évet. szerintem ennyi értelmetlen közlekedéssel kapcsolatos ötlete kevés városnak van.”
 • 17. KS 2008. szeptember 19. 08:13
  „Energiatakarékos LED izzó, akkumlátor, még napelem is, alacsony tartóoszlop, 350.000.-Ft+ÁFA !
  1 hét múlva nem lesz ott!
  Kár volt kidobni a pénzt az ablakon!!!”
 • 16. még egy okosság: 2008. szeptember 17. 07:39
  „45-ös út: amíg nem volt barattyosi kerékpárút, nem raktak ki kerékpáros közl. veszélyt jelző táblákat. Most már van...”
 • 15. skorpio21 2008. szeptember 16. 20:40
  „Ez nevetséges!!!!! Mármint a sávelválasztó betonelem!
  Ha bele gondolok,hogy kik járnak arra,lelki szemeim előtt felrémlik "Józsi bácsi",amint kapatosan,homályos szemüvegben próbálja megelőzni "Mari nénit",közben mire eldönti,hogy a sárga az út közpén festékcsík,vagy betonelem,addigra akkorát esik rajta,hogy szomszádasszonyt is leveri a bringárol!De az a lényeg,hogy a balesetveszély elkerülése érdekében ki is lett világítva,ígyhát bármi is történik nem az önkormányzat a felelős.Azok az emberek,akik most a kerékpárutat hasznájják,azok eddig a szentesi út forgalmával dacoltak,akin az nem fogott ki,azon malyd ez az építmény kifog!”
 • 14. mackó 2008. szeptember 16. 20:02
  „Mégha nem egy ökör ára van akkor se oda kellene tenni hanem a városba volna helye ezernyi vagy ezt ők nem látják.”
 • 13. pista17 2008. szeptember 16. 15:10
  „Erre, van pénze a városnak!! A belvárosban az utakat meg nem tudják ki javitani Pl.Szentesi uti-Jóklai kereszteződésben akkora mélyedés van,hogy múltkór véletlenül bele hajtottam végig kormolta a kocsi alját.A LE.ADÓ-kat erre kéne forditani,nem a külterületi lámpát tesztelni..!!!?? Adó fizető polgárok őrülnek,biciklis-adót is vessenek ki, ha már kivilágositott kerékpár út is lessz.30km/h táblákat is vigyék ki a bel városból oda.Lassan már az autosok teljesen kilesznek szóritva a közlekedésből./városból/.Idétlenségek azok mennek nagyon.”
 • 12. efje 2008. szeptember 16. 14:27
  „Nyugat-europaban sok helyen lehet ilyen napelemeket latni, sokszor a kozlekedesi tablakat vilagitjak ki vele. Ez a jovo, csak meg draga. A kerdes az hogy kinek? Az ebay-en lehet kapni napelemes cuccokat szep szammal. Pl. 10 meter hosszu, 100 izzos szett 6000ft korul. Nem artana megnezni uraim, holgyeim.”
 • 11. mackó 2008. szeptember 16. 14:13
  „Valakinek nagyon nagy érdeke volt ezt az utat megcsinálni annak ellenére hogy a kutya se jár azon. Lj csináltasson felmérést, hogy mennyien közlekednek ott. szerintem is valami van ott lj-nak amiért oda kell tenni azt a lámpát . igazatok van a munkásembert ne segítse csak a barátait és a rokonait. Bevilágítja vele a földjét, hogy nehogy ellopják, mivel csak így mer arra kimenni sötétedés után. (mert félős ám).”
 • 10. kossuth 2008. szeptember 16. 13:47
  „"Azért esett a választás a barattyosi kerékpárút ezen szakaszára, mert itt sötétedés után nagyon veszélyes a közlekedés. A főúton haladó autók reflektorai elvakítják a kerekezőket, s így csak későn veszik észre a sávelválasztó, sárgára festett betonelemet."

  Mi a fenének kell egy kerékpár-híd közepére balesetveszélyes sávelválasztó betonelemet tenni? Miért kell mesterségesen veszélyessé tenni? Inkább erre válaszoljon valaki...”
 • 9. aranka2 2008. szeptember 16. 13:31
  „Tegnap kétszer kellett Szentesre mennem, így négyszer mentem végig a kerékpárút mellett. Összesen egy biciklisátval találkozam. Erre a világvárosi forgalomra valóban kell a drága lámpa!”
 • 8. Beth_ 2008. szeptember 16. 13:01
  „hihi! :)
  Nálam is felállíthatnának referenciaként ilyen lámpát az udvaron, és a házra is felrakatnám! :)”
 • 7. Írástudatlan. 2008. szeptember 16. 12:43
  „VÓT-NINCS! Ugyan már nem lehetsz ennyire rasszista!Hát te nem tudod hogy Vásárhely és a Barattyost összekötő kerékpár út között nem élnek cigányok? Különben is ha tényleg arra van Lj.-bírtoka akkor biztosan többet járőröznek arra majd derék rendőreink!Valószinű hogy azért nincsennek elegen itt a városban!De hidd el hogy lusták lennének még ellopni is!Meg aztán magasan is van!De hát ki tudja? Az is megtőrténhet hogy neked lessz igazad.”
 • 6. vót-nincs 2008. szeptember 16. 12:10
  „el fogják lopni a cigányok”
 • 5. Szabcsa2 2008. szeptember 16. 11:58
  „Azért nem a Porcelángyárhoz,vagy a Hódiköt fele teszik ki ezeket a lámpákat, mert arra csak az egyszerű munkás réteg jár!Lázáriusz cézárnak ők nem jelentenek semmit!”
 • 4. JB007 2008. szeptember 16. 11:49
  „Hűha! Van az önkormányzatnak energetikusa? Ő mit is csinál pontosan?”
 • 3. Barbapapa 2008. szeptember 16. 11:33
  „Írástudatlan az utolsó elötti sorral rátapintottál a lényegre.”
 • 2. Nornora1 2008. szeptember 16. 10:13
  „Én arra leszek kíváncsi, hogy mikor járnak arra a norvégok...”
 • 1. Írástudatlan. 2008. szeptember 16. 09:43
  „Nem értem hoigy miért pont a Barattyosi útra szerelték fel? Mert arra a kutya sem jár? Inkább a Porcelángyárhoz kivezető kerékpár úton tesztelnék mert nem elég hogy sötét de még balesetvaszélyes is mert olyan rossz állapotban van.Tényleg nem értem! Ennyire szüksége van Lj.-nek a Barattyosiak szavazatára arra a maximum 10.-re? Vagy ne talán arra felé van Lj.-nek az eggyik főlbírtoka a sok közül? Vagy odasüt a legjobban a nap?De hát ő nem is jár kerékpárral! Akkor meg mi a fenének????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kulturális örökség napjai Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Hat éve kapcsolódott Vásárhely a most hétvégén tartandó Kulturális örökség napjai… Tovább olvasom