Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Négy vásárhelyi házat nyilváníttatna műemlékké Balog Gábor

Hódmezővásárhely - Önállóan kezdeményezi négy vásárhelyi épület országos műemlékké való nyilvánítását Balog Gábor. Az egyetemista fiú évek óta kutatja szülővárosa régi épületeit, nem egyszer fényt derítve az azokkal kapcsolatos tévhitekre.
Javaslatában szerepel az Andrássy utca 9. szám alatti ház is – amely a város legrégebbi, ma is álló emeletes lakóépülete.

– Érdekel a hely- és az építészettörténet, egy ideje pedig komolyabban foglalkozom a témával – mondja a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. – Az országos védettséghez ajánlatos levéltári iratok másolatával, illetve más fellelhető dokumentumokkal alátámasztani az adott épület jelentőségét. A műemlékké nyilvánítás hosszabb időt is igénybe vehet, a döntést pedig jóvá kell hagynia az illetékes miniszternek.

Balog Gábor a város legidősebb emeletes lakóháza előtt, az Andrássy utcán. Fotó: Tésik Attila

Az ifjú városvédő javaslatában az úgynevezett Maczelka-ház, a Szent István utcai klasszicista stílusú régi iskola, az Andrássy utca 9. és a Városház utca 3. számú épület szerepel. Ebből az egyik legjelentősebb a főutcán álló „palota", amelyről kiderült, hogy a város legrégebbi, ma is meglévő emeletes lakóháza. Az épület keletkezését többen az 1880-as évek elejére datálták, ezt azonban Gábor bizonyítékokkal cáfolta meg. A házat ugyanis 1869 és 1870 között a város legtekintélyesebb kereskedői, a Konstantin testvérek építették, a munkálatokról többször írt a Vásárhelyi Közlöny című újság. A késő romantika stílusjegyeit viselő épületet többször átépítették, földszintjén pedig tágas üzlethelyiségeket alakítottak ki. Az Andrássy utca 9.-et a városlakók csak népbankként vagy régi OTP-ként emlegetik, mivel mindkét pénzintézet működött benne. Balog Gábor szerint ezen változtatni kellene, mivel a magánépületeket az építtetők vezetékneve alapján szokás elnevezni.

Hozzátette, a romos homlokzatú emeletes ház Vásárhely egyik legértékesebb épülete, amely megérdemelné a műemlékké nyilvánítást, és ha eredeti állapotában felújítanák, a belváros gyöngyszeme lenne. A védettség a tatarozás megkezdését is előmozdíthatná.

A Városház utca 3. szám alatti épületről a fiatalember elmondta: Kovács József téglagyáros háza nem a XIX. és a XX. század fordulóján épült – ahogy sokan gondolják –, hanem 1874-ben. Építészeti stílusa pedig késő romantikus, kora eklektikus. A palota irányt mutatott az 1894. január 18-án felavatott városháza terveihez.

Műemlékek a megyében

Hódmezővásárhelyen 28 műemléket és kettő műemléki környezetet találhatunk. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapjának adatai szerint Makón 18, Szentesen 17, Csongrádon pedig 42 műemlék van. Legtöbbel a megyeszékhely büszkélkedhet, szám szerint 116-tal. Vásárhely önkormányzata 255 épületet, ingatlant vett már helyi védelem alá, valamint három helyileg védett területet jelölt ki.

Olvasóink írták

 • 3. Egy hölgy 2008. június 30. 17:33
  „néz körűl a városba tabánba menj végig a damjanich utcán van egy ház mely 1800-1900 elején épűlt barokk stílúsba aztán ird ,hogy te meg tenéd-e műemléknek!”
 • 2. Helyileg 2008. március 20. 14:47
  „Ezt a házat évtizedek óta nem tudják rendesen felújítani. Némi szakszerűséggel persze lehetne, de ahhoz pénz kéne, úgy mint az Emlékponthoz. Talán a műemlékké nyilvánítás segítene (nem az Emlékpontra értem!).”
 • 1. Amati 2008. március 18. 07:13
  „Hát gyönyörűen néz ki ez a ház a főutcán. Mállik a vakolat, közben meg papagájosra van festve.

  Hát tényleg többet érdemelne.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeállították vásárhelyi kistérség ökoturisztikai térképét

Hódmezővásárhely - A meglévő és tervezett túraútvonalak, tanösvények, illetve a későbbiekben… Tovább olvasom