Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Nem csak a bicklitolvajokat kergetik

Hódmezővásárhely - Megosztja a közvéleményt a magukat öntevékeny bűnüldöző csoportnak nevező Tolvajkergetők ténykedése. Bár segítségükkel több biciklitolvajt fogtak el a rendőrök, egyesek úgy vélik, túl sokat engednek meg maguknak. Vasárnap – megírtuk – Vásárhelyen lőttek is.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Feljelentik a magát öntevékeny bűnüldöző csoport-
nak nevező Tolvajkergetők az index.hu és a 444.hu hírportált, mert tudósításukban azt írták, az egyesület tagjai önbíráskodtak Vásárhelyen. Mint beszámoltunk róla, a Nádtető utcai családi házzal kapcsolatos jogi vita odáig vezetett, hogy a Tolvajkergetők egyike gázpisztollyal rálőtt a vásárhelyi Borbás Zoltánra, a helyszínre nagy erőkkel kiszállt a rendőrség, kommandósok vonultak föl.

Korábban írtunk arról, hogy Benyhe Jánosné jogi úton igyekezett visszaszerezni rokonaitól a házát. A január 26-i tárgyaláson a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság végzést hozott: „kötelezi az alperest, hogy 3 napon belül hagyja el és ingóságaitól kiürített állapotban bocsássa a felperes birtokába".

– Mivel ez a mai napig nem történt meg, az asszony Ausztráliában élő fia keresett meg minket, és kért tőlünk segítséget, amit én továbbítottam Polgár Tamásnak, a Tolvajkergetők vezetőjének – mesélte Dovalovszki András, a társaság szegedi szervezetének alapítója. Dovalovszki azt mondta, a hódmezővásárhelyi akcióra alaposan felkészültek Polgárék. Benyhe Jánosné társaságában, érvényes bérleti szerződéssel mentek be a házba. Vagyis, állítják, nem önbírásodtak.

 Vadásznak

„Meguntuk a biciklitolvajok pofátlanságát, a rendőrök tehetetlenségét. Műholdas jeladóval felszerelt csalikerékpárral buktatjuk le a bűnözőket" – írják Facebook-oldalukon a Tolvajkergetők. Első blogbejegyzésük 2012. október elsején született. Ebben azt írják, hogy 2009-ben kezdtek kísérletezni GPS jeladókkal, hogy lebuktassanak néhány biciklitolvajt. „Van egy csapat, akik rájuk vadásznak, és akik elől nincs menekvés, ha egyszer célkeresztbe kerültek. S ehhez nem kell mást tenniük, mint tovább folytatni a lopkodást" – írják.

Az ügyben Polgár Tamás ellen indult büntetőeljárás súlyos testi sértés bűntett kísérlete megalapozott gyanúja miatt. A Tolvajkergetők azt állítják a közösségi oldalon, hogy a házban lakó férfi, Borbás Zoltán egyik kezével megragadta Polgár karját, a másikat ökölbe szorította, ütni készült. Ezért fogta rá és sütötte el a pisztolyt.

A YouTube-on látható, a Tolvajkergetők által készített videó ezt a verziót nem támasztja alá, nem derül ki belőle, hogy önvédelemből használta fegyverét Polgár Tamás.

A csoport ténykedése nem először vált ki ellentétes reakciókat. Rendszeresen közlik bűncselekmények vélt vagy valós elkövetőinek nevét, lakcímét és fotóját a Facebookon. Dovalovszki azt mondta, a fotók közzétételének társadalmi hasznossága nagyobb, mint egy ember személyiségi jogainak sérelme. Hozzátette, a szegedi csoportot még egyszer sem jelentették fel.

– A hatályos magyar jogszabályok szerint személyiségi jogok súlyos megsértése, ha a képen szereplők hozzájárulása nélkül tesznek közzé fotókat – mondta Kertész József. A Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke elmondta, amíg a bíróság jogerősen el nem ítél valakit, addig nem mutatható az arca. A személyiségi jogokat megsértőkre a bíróság általában pénzbüntetést szab ki.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tandíját fizeti a modellkedésből a vásárhelyi lány

Vangel Andi azon kevés lányok egyike, aki tisztában van vele, hogy a szépség mulandó, úgyhogy a… Tovább olvasom