Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Népkerti állomás: már csak simítások vannak hátra

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi népkerti vasútállomás felújítása tavaly november 9-én startolt, és idén április 30-án zárult. A használatbavételi engedélyt az önkormányzat kiadta, az utasok birtokba vehették a megszépült létesítményt, de a városnak egy-két vállalt munkát még el kell végeznie.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Április végén befejeződtek a felújítási munkálatok, és az utasok birtokba vették Vásárhelyen a népkerti vasútállomást. A létesítmény megújult, megszépült. A kivitelező elvégezte a külső szerkezeti falak szigetelését, a homlokzatrekonstrukciót, az eredetivel megegyező, hőszigetelt fa nyílászárók beépítését, az utasforgalmi belső terek és fedett-nyitott váróelőterek burkolatcseréjét. Az épület hátsó frontján akadálymentesített bejárat található. De még egy-két, a város által vállalt munka hátravan – több olvasónk kérdezte, azok mikorra készülnek el?

2007 nyarán számoltunk be arról, milyen sanyarú állapotú az egykor ékszerdoboznak számító, 1939. december 2-án átadott Hódmezővásárhelyi Népkert vasútállomás. Cikkünk nyomán aláírásgyűjtés indult a rekonstrukcióért, és még abban az évben megindultak az egyeztetések a város és a vasúttársaság között. A MÁV Zrt. a tetőszerkezet felújítását 2009-ben elvégezte, és bevezette a gázt az épületbe, amelynek felújítását a vasúttársaság a helyi önkormányzattal közösen hajtotta végre. Az összköltség 50 millió forintot tett ki.

A vasútállomás híres majolikaoszlopainak felújítását még nem végezték el. A szerző felvétele
A vasútállomás híres majolikaoszlopainak felújítását még nem végezték el.
A szerző felvétele

Archív fotót keresnek

A vásárhelyi önkormányzat szeretné eredeti állapotába helyreállítani a 30-as években létesített díszkutat, amelyről nincs korhű fénykép a birtokában. Ezúton kérik a lakosságot, aki rendelkezik ilyennel, jelentkezzen a media@hodmezovasarhely.hu e-mail címen, vagy a 62/530-160-as telefonszámon.

– A majolikaoszlopok és zsámolyok burkolatát már legyártattuk – mondta Mucsi László, a városfejlesztési és építéshatósági iroda vezető-
je –, most keressük a kivitelezőt, aki ezeket a helyére illesztené; amint megtaláljuk, azt követően egy-két hetes munkával újjávarázsoljuk a híres majolikaoszlopokat és a zsámolyokat. A díszkúttal az a probléma, hogy nem áll rendelkezésre olyan fénykép vagy dokumentáció, amely alapján szakembereink rekonstruálhatnák. A vasútállomás környékét is takarítjuk, a felhalmozott, illegálisan elhelyezett hulladékot rendszeresen elszállíttatjuk, valamint az épület körüli járdák felújítása is az önkormányzatra vár. A város mindent megtesz, hogy a Népkert vasútállomáshoz kötődő munkálatok minél hamarabb lezáruljanak.

* * *

A delmagyar.hu Hódmezővásárhelyi Népkert-dossziéja (időrendben visszafelé)

2013:
Újra ékszerdoboz a népkerti vasútállomás
Nyárra elkészül a népkerti vasútállomás
Konténerpénztár és ideiglenes váró a Kisállomáson
2011:
Vásárhely aláírta
MÁV: 2012-ben elkészülhet a népkerti vasútállomás
Idén megújul a népkerti megálló
2009:
Vasútállomás-felújítás
Népkert: ősszel megkezdődhet a vasútállomás felújítása
2008:
Sínen a népkerti vasútállomás ügye
Jövőre megkezdhetik a népkerti felújítást
Nyártól megújul Vásárhelyen a népkerti állomás
Népkert: kezdődik a felújítás
Ősszel elkezdődhet a vásárhelyi népkerti állomás felújítása
2007:
Hódmezővásárhely a népkerti állomás felújítása mellett
A szerencse a népkertiek pártján
Szerda délelőtt szemléznek a vásárhelyi népkerti állomáson
Megmozdult Vásárhely a népkerti létesítmény megmentéséért
Gyűlnek az aláírások a vásárhelyi népkerti állomásért
Aláírásokat gyűjtenek a népkerti állomásért
Egykor ékszerdoboz volt a népkerti megálló

Olvasóink írták

  • 2. Hód 2013. augusztus 19. 17:07
    „Kedves zsozso64!
    Enyje-benyje, rosszul értelmezed a cikket, a kedves Délmagyar csak azt írja, hogy a Népkert állomás FOLYAMATOSAN fejlődik, nincs megállás és a jó munkához idő kell! :)”
  • 1. zsozso64 2013. augusztus 16. 11:58
    „Igazán megdöbbentem, (ami az én naivitásomat igazolja csak) közel négy hónappal az átadást követően, hogyan lehet, hogy még mindig simogatni kell! Az áprilisi átadás környékén megjelenő DM cikkben ékszerdoboznak nevezték az eredeti pompájában tündöklő állomást! Szerintem is egy igazán szép, és büszkeségre okot adó kis állomás. Valóban együtt örültem a cikk olvasásakor mindazokkal, akik Hódmezővásárhely értékeinek megtartását szemelőt tartják, és még tudnak valaminek örülni! Sajnálattal közlöm mindazokkal akik érintettek a dologban, hogy hiába jelentetik meg három - négyhavonta ugyan abban a témakörben az egyes eredményekről szóló beszámolókat, csak elsőre tudok neki örülni! Második alkalommal elszomorodom. Valószínűleg, miután a munkálatok egy része még mindig hátra van, illetve most végzik, vélhetően terveznek harmadik, negyedik cikket is a témakörben. Előre jelzem, a harmadik cikknél elkeseredem, a negyediknél valószínűleg felháborodom! Vélhetően így gondolják a hozzám hasonló, kevésbé szenilis olvasók is! Persze nem a megjelenő cikkekkel van a bajom, inkább azokkal akik azt hiszik egy nyamvadt kis eredményt többször elsütve is, katarzist bírnak kicsalni a választókból! Jelzem, hogy belőlem nem! Bízom benne, hogy egyre kevesebb embert lehet ezekkel a módszerekkel megtéveszteni, és egyre kevesebb olyan választó lesz, akit más módszerekkel, meg lehet félemlíteni! Az illetékesnek (a vásárhelyi vezér nyomdokain haladva ) jó egészséget kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szántó-verseny Székkutason

Szombaton rendezik meg a III. Székkutasi regionális szántóversenyt a 47-es számú főút 181-es és 182-es kilométerszelvénye között. Tovább olvasom