Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Őssejtjei gyógyítják a vásárhelyi Éva nénit

Hódmezővásárhely - Ma már nincsenek fájdalmai, s viszonylag könnyen mozog az a vásárhelyi asszony, akin elsőként hajtottak végre őssejtbeültetést a szegedi szakklinika májusban indult speciális részlegén. Betegségét a szokásos módon csak kezelni tudták – saját őssejtjei segítségével viszont
a gyógyulás útjára lépett.
– Másfél éve kezdődtek a tüneteim: annyira fájtak a csontjaim, hogy ordítottam. Nem tudtam járni, semmilyen munkára nem voltam képes, mindenhová ketten kísértek. Olyan voltam, mint egy élőhalott – mesélte tegnap a szegedi II. belgyógyászati klinika őssejt-transzplantációs részlegén a vásárhelyi Csikós Sándorné. Az 59 éves asszony ma már – ahogy fogalmazott – szinte szalad, fájdalmai pedig majdnem teljesen megszűntek, miután a májusban nyílt szegedi speciális részlegen elsőként rajta hajtottak végre őssejtbeültetést.

Tavaly a vizsgálatok során kiderült, hogy rosszindulatú vérképzőszervi betegségben szenved. Több kezelés után Borbényi Zita professzor, az új részleg vezetője elmondta neki, hogy a szokásos kezelésekkel csak szinten tarthatják a betegségét – de van lehetőség a teljes gyógyulásra is. Ehhez őssejtbeültetésre van szükség, amit Szegeden még senkin sem hajtottak végre. Éva néni félelem nélkül vállalta a beavatkozást.

Három héttel a beültetés után már javult a beteg közérzete. Fotó: Schmidt Andrea
Három héttel a beültetés után már javult a beteg közérzete.
Fotó: Schmidt Andrea

2008 őszén egy berendezés segítségével össejteket gyűjtöttek össze a véréből, lefagyasztották, és idén május 6-án beültették neki. Előtte azonban kemoterápiát kapott, hogy a rákos sejteket elpusztítsák, és ne lökődjenek ki a később beültetendő őssejtek. A transzplantáció után a részleg steril, 2 ágyas elkülönítőjébe került 2 hétre. Itt csak telefonon tarthatta a kapcsolatot családjával, az időt tévézéssel, keresztrejtvényfejtéssel ütötte el, és a nővérekkel beszélgetett.

– 3 héttel a beültetés után már éreztem a javulást, azóta pedig folyamatosan javul a közérzetem, s egyre több dolgot tudok csinálni – mondta mosolyogva a nyugdíjas nő, akinek egyik nagy vágya, hogy újra együtt játszhasson unokáival. Maga is „iparkodik" a gyógyulásán. Figyel az étkezésére – például csak friss főtt ételt ehet, s gyümölcsöt is csak kompótban –, otthonukban pedig a szokásosnál is nagyobb tisztaságot tartanak, nehogy megtámadja egy fertőzés a kemoterápia miatt legyengült immunrendszerét.

A vásárhelyi Csikós Sándorné már jobban van. Fotó: Schmidt Andrea
A vásárhelyi Csikós Sándorné már jobban van.
Fotó: Schmidt Andrea

– Jók az eredményeim – újságolta boldogon a tegnapi kontrollvizsgálat után. Nagyon hálás vagyok a lehetőségért, és hogy ilyen sokat tettek értem az itt dolgozó orvosok és nővérek – tette hozzá a nyugdíjas asszony.

A betegek többsége meggyógyul

200 milliós egyetemi és alapítványi támogatásnak köszönhetően májusban elindult a szegedi autológ őssejt-transzplantációs részleg. A rosszindulatú vérképzőszervi betegségben – például leukémiában, limfómában – szenvedő dél-alföldi betegeket kezelik itt, akiknek így nem kell az ország távoli centrumaiba utazniuk úgynevezett saját őssejtterápiára. A kezelés hatására visszaáll az egészséges vérképzés, a betegek 60-80 százaléka meggyógyul. Egy kezelés ára 15-16 millió forint. Idén összesen 10 beteg szegedi kezelését fizeti az OEP.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Július elsejétől drágábban buszozunk

Az általános forgalmi adó 5 százalékos emelkedése miatt Vásárhelyen, Makón, Szentesen és Szegeden is nőnek a helyi közlekedés tarifái. Tovább olvasom