Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Otthon szülés közben halt meg egy kisbaba Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Otthon szülés közben meghalt egy baba szerda reggel Hódmezővásárhelyen. Boncolás deríti majd ki, mi történt, a szülést levezető bába szerint a tragédiának semmi köze nincs ahhoz, hogy nem egészségügyi intézménybe ment be az anyuka.
– Ez egy iszonyatos tragédia. Nem is tudom, hogyan lehet így továbbmenni – mondta tegnap megtörten lapunknak az a bába, aki reggel egy otthon szülést vezetett le, a baba azonban halva született. Soha nem fordult még elő ilyen a vásárhelyi szülésznő praxisában, aki az otthon szülés legálissá tétele után 2012 márciusában elsőként kapta meg az ehhez szükséges engedélyeket, és így ő vezette le az első legális otthon szülést, egy szegedi családot segítve.

– Az érintett család zsombói. Az az előírás, hogy otthon szülés esetén 20 percen belül be lehessen érni egészségügyi intézménybe, és ez Zsombóról nem lett volna teljesíthető, ezért a kismama az otthonomban szült – mesélte a bába. – Amikor megérkezett, már kitolási szakaszban volt, hiába volt az első szülése, nagyon gyorsan zajlott minden. Érkezése előtt két órával jelentkeztek az első fájások, három óra alatt lezajlott minden.

A szülésznő elmondta, végig hallgatták a szívhangot, ami jó volt. Hogy mi történt, ami miatt halva született, egyelőre senki nem tudja, ezt majd a boncolás deríti ki. – A teljes kitolási szakban rendben volt a szívhang, az anya magzatmozgást is érzett. Megszületésekor azonban a baba nem vett levegőt. Valószínűleg olyan rendellenessége volt, ami összeegyeztethetetlen a méhen kívüli élettel – mesélte.

Az ügyben kihallgatták a rendőrök is, de úgy tudja, nem indul eljárás az ügyben, hiszen egyértelmű, hogy mindenki megtett mindent, amit csak lehetett. Így látja ezt a család barátja is, aki szintén ott volt a szülésnél.

– A szülésznő másik társával együtt próbálta újraéleszteni a babát. Azonnal riasztottuk a mentőket és az újszülöttmentőt is, de már ők sem tudtak segíteni.

– Nem sikerült visszahoznom az életbe – mondta a bába, aki bár biztos benne, hogy ugyanez történt volna, ha egészségügyi intézményben születik a baba, nagyon összetört az ügy miatt. – Az első gondolatom most az, hogy abba kellene hagynom ezt az egészet – ismerte el. – De nem tudom, hogy megtehetem-e, hiszen sokan számítanak rám. Mindenesetre most egymást erősítjük a szülőkkel, akiknek az első gyereke lett volna ez a csecsemő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat évre ítélték a hódmezővásárhelyi lottózó kirablóját

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője pedig elsődlegesen felmentés,… Tovább olvasom