Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Ötvenhatos forradalmárok kiállítása az Emlékpontban

Hódmezővásárhely - Az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás emlék- és élményanyagából nyílik kiállítás pénteken 17 órakor a vásárhelyi Emlékpontban: Csizmadia Zoltán és Tóth Sándor, a Magyar Képzőművészeti Főiskola két forradalmi bizottsági tagjának festményeiből, szobraiból láthatnak válogatást az érdeklődők.
1956 művészei – 1956 képei, rajzai, szobrai"címmel, Csizmadia Zoltán és Tóth Sándor forradalmárok munkáiból nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. A két művész a Képzőművészeti Főiskola forradalmi bizottsági tagjaként vett részt az '56-os eseményekben, és élte át a megtorlás időszakát. Az ő forradalom inspirálta festményeiket, rajzaikat és szobraikat mutatják be.

Csizmadia Zoltán festőművész krónikásként vetette vászonra 1956 eseményeit, a forradalom utáni megtorlás szörnyűségeit. Az Emlékpontban látható lesz az a festménye is, mely Bauer Sándor tűzhalálának állít emléket: a 17 éves autószerelő-tanuló 1969-ben nemzetiszínű zászlót lengetve gyújtotta fel magát a Nemzeti Múzeum kertjében- így tiltakozott az elnyomó hatalom ellen. Csizmadia Zoltán később a vásárhelyi és mártélyi művésztelepen alkotott, képei kifejezik a tájhoz, hazához, magyarsághoz fűződő hűségét.

Tóth Sándor szobrászművész szintén tagja volt a forradalmi bizottságnak: nem csak a szabadságharc, hanem a megtorlás éveit is megörökítette szobrai, plasztikái segítségével. Az 1956-os események miatt több szobatársát és iskolatársát is kivégezték az oroszok, őt pedig az állambiztonsági szervek több évtizeden keresztül megfigyelték. Az Emlékpontban nemcsak a forradalom napjait idéző rajzok, szobrok és grafikák kerülnek bemutatásra, hanem egy 1956-os emlékműtervet is láthat a közönség.

Olvasóink írták

 • 5. Írástudatlan 2011. augusztus 16. 14:05
  „Fől föl ti rabjai a főldnek...”
 • 4. Cheguevara 2011. augusztus 16. 08:07
  „Apátfalvi elég antiszociális”
 • 3. tótkomlósi 2011. augusztus 15. 21:21
  „Az igaz, hogy mondta, hogy el lehet menni, de viktor apád semmit sem tesz annak érdekében, hogy ne menjenek el az emberek!
  A mai hírekben volt, hogy pécsről egyszerre 40 azaz NEGYVEN ápoló mondott fel és megy külföldre 6 azaz HAT szoros fizetésért!

  Tehát, NEM TESZ SEMMIT ELLENE!
  EZ azért nagyobb bűn!”
 • 2. Apátfalvi** 2011. augusztus 15. 21:11
  „gyurcsány apád megmondta, el lehet innen menni.

  Mindazonáltal igaz, hogy a csapokból más IS folyhatna, példának okáért az, hogy gyurcsány apádék hová varázsoltak el milliárdokat...?”
 • 1. tótkomlósi 2011. augusztus 15. 16:03
  „Na, jön az ősz, kezd folyni 56 a csapokból....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornapályázatot nyújtott be Mindszent

Mindszent - A szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózat megépítésével kapcsolatos második körös… Tovább olvasom