Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Parázsló cigarettavég - Kollektív felelősség

Hódmezővásárhely - Lépcsőházanként 5000 forintra büntette a vásárhelyi közterület-felügyelet azokat a társasházakat, amelyek előtt a legutóbbi ellenőrzéskor nagy mennyiségű csikket talált.
A „kollektív büntetésről" a lakók csak annyit mondtak, nem tudták, hogy ők felelnek azért, ha a házuk előtt eldobja valaki az elszívott cigit. A közterület-felügyelők az új rendeletre hivatkoznak, és arra, időben szóltak: még lakossági fórumokat is rendeztek az ügyben.

Új szakaszába lépett a dohányzás elleni küzdelem Hódmezővásárhelyen, és precedens értékű döntés született. Lépcsőházanként 5-5 ezer forintra büntetett a vásárhelyi közterület-felügyelet több hódtói és belvárosi társasházat is. Az ellenőrök a napokban a lépcsőházak előtt nagyobb mennyiségű cigarettacsikket találtak.

Az egyébként minimális mértékű „kollektív büntetés" kiszabásához joguk volt. Mint Ékes Józseftől, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési iroda városüzemeltetési csoportvezetőjétől halljuk, a közgyűlés tavaly decemberben úgy módosította a köztisztaságról szóló rendeletét, hogy ezentúl nemcsak a családi házas övezetben élők kötelezettsége rendben tartani a portájuk előtt a járdáig tartó területet, ugyanez a kötelezettség vonatkozik a társasházak lakóira is.

A bűnös csikkek. A dohányos Vásárhelyen annak a háznak a lakóival tol ki, amelyik előtt eldobja a cigarettát. Fotó: Frank Yvette
A bűnös csikkek. A dohányos Vásárhelyen annak a háznak a lakóival tol ki,
amelyik előtt eldobja a cigarettát. Fotó: Frank Yvette

– A közgyűlés ezzel a módosítással szüntette meg a korábbi egyenlőtlenséget. Ezentúl nemcsak tisztán kell tartani a házuk közvetlen környékét, de ahol ilyen található, a nem fizetős parkolókat is – mondta a csoportvezető.

Hozzátette: a rendszeres fűvágást is elrendelő rendelet módosításáról márciusban szórólapokon értesítették a társasházak képviselőit, illetve több lakossági fórumot is tartottak ez ügyben a települési képviselők. A lépcsőházbejárók közelében lévő utcai szemetesedényeket az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. hetente egyszer, a közmunkások naponta ürítik.

Természetesen szerettük volna megtudni, mi a véleményük a büntetésről az érintett társasházakban élőknek. Ám a megkérdezettek közül névvel senki sem kívánt nyilatkozni. Nem is örültek annak, hogy erről ír az újság, arról sem akartak hallani, hogy lefényképezzük őket. Azt viszont állították, fogalmuk sem volt arról, hogy a házuktól a járdáig terjedő rész tisztaságáért már ők a felelősek, főleg arról nem, hogy a házukhoz tartozó parkolót is takarítaniuk kellene.

Olvasóink írták

 • 16. ccc 2008. június 22. 09:40
  „Nagyon helyes! Mások bagózása miatt köhögök! Végre elérkezett annak is az ideje, hogy a nagyságos panellakóknak is van utcatakarítási kötesességük!”
 • 15. Beth_ 2008. június 20. 22:05
  „helyesen: a zsepijét sem tudja elvinni haza, hogy a kukába dobja, így a családi házas környeztben nem neki kell felszednie.”
 • 14. Beth_ 2008. június 20. 22:04
  „végre elindult valami a városházán. Én is elítélem a csikkezőket, de sajna nincs mindenhol kuka.
  A múltkor az Arany János utcában bicikliztünk a kölkömmel, aki 4 éves, és éppen azt mondtam neki fennhangon, hogy látod a büdös parasztot, még a zsepijét sem tudja elvinni haza a kukába eldobja, hogy a családi házas környezetben nem neki kell felszednie. Apropó a múltkor két pár zoknit találtam a kapubejárónkon :) Mi ez, ha nem szemetelés? :)
  Senki sem büntetné szerintem a cigizőket, ha azok illedelmesen, kulturáltan tennék azt, a csikket a kukába, vagy egyéb helyre helyeznék az utolsó slukk után. Ez a demokrácia fokmérője. Nem?”
 • 13. a volt galiba 2008. június 20. 17:58
  „NH !
  Bizony,ez a Solti a mindszenti plázs kivitelezője !
  Igaza van Solti Úrnak !" A hivatal kötelessége rendet tartani a saját területén " !A csikkes terület , a város tulajdona !Próbálj ott engedély nélkül lerakni pl.100 téglát !Elitélem a szemetelést,dohányzást,csikkezést...takarítani is kell természetesen,mert ki szeret szemétdomb közepén ülni ?De ez a büntetés jogtalan,nem bizonyított,hogy kik voltak .
  Bizony te is elég szemetet,rombolást hagytál magad után,nem teszed rendbe az általad tönkre tett utat Mindszenten !”
 • 12. SoltiV 2008. június 20. 13:26
  „Hát lássuk. Jani. vagy Egy Kertvárosi. - mindegy is -, tőlem bírálhatjátok Dzsont, ahogy akarjátok. Én is bírálom, de ebben az ügyben egyetértek vele. Pedig nem szeretem, ajjaj. Csak épp abban különbözök tőled, f@jankó buszsofő/biztonsági őr stílusú barátom, hogy engem az ÜGY érdekel, nem pedig a SZEMÉLY. Hogy te elvonatkoztatni ettől nem tudsz, az a te bajod. Csököttkém, nem tudom átvenni a farokbekapós szokásaidat, bocs.

  Egy nyugdíjas beteges! Ha valaki önhibáján kívül nem képes takarítani, kérhet segítséget a hivataltól. Bunkók, ha nem segítenek.

  Akutyafáját, de nehéz, mi? Vagy ki is vagy te is. A hivatal kötelessége rendet tartani a saját területein. Ezt sajnos mo.n büntetéssel lehet elérni, mert se embere se pénze, a népeknek meg kultúrájuk nincsen rá, hogy tisztán tartsák.

  A többieknek pedig: a büntetés sajnos nem a cigiről szól, hanem a szemétről. Azt büntetik, hogy szemetes a ház, nem tartják karban a lakók. Ez normális dolog szerintem. Az a nem normális, hogy a dohányosokat nem büntetik akkor, ha a cigit eldobják. Az a nem normális, hogy nincs közterületfelügyelet, ami meg van az korrupt. Ezt pedig tudjuk kinek a felelőssége. Voldemort-é.”
 • 11. NH 2008. június 20. 09:01
  „Azt hiszem Jani. mindent leírt.....

  SoltiV, ez csak véletlen, vagy tényleges a névazonosság a Mindszenti Plázs ki nem vitelezőjével?
  (ha igen, akkor értem, mire fel a szemellenző)”
 • 10. hévalaki 2008. június 19. 22:38
  „...vazze...!@ legyen közterületi felügyelő,ellenőrizzen !@
  # nehogy a lakók őrségben álljanak,veressék meg magukat a randalírozókkal,egy csikk miatt # ...a kutyatulajdonosokat ki bünteti...ha-ha! ha a polgármesrer háza elé kakál valaki éjszaka,vagy csikkezne, ő hajnalban takarítana,pizsamában !!??
  Ez már beteges mánia ...vazze..@”
 • 9. akutyafáját 2008. június 19. 22:26
  „Ha jól tudom,az ahol a csikket eldobálták,közterület !
  Oda valamit lerakni,tárólni,engedély nélkül nem lehet !Volt egy jogi vélemény,kié a ház elé ültetett fa gyümölcse ?!
  Jogi válasz :az önkormányzaté ! Tessék itt a ú.cikkeknél,fórumokon utána nézni !!!
  Mivel a csikk helye közterület,a polgármesteri hivatal a tulajdonos !!
  ŐT ILLETI A BÜNTETÉS !”
 • 8. Hozzászoló 2008. június 19. 20:28
  „A büntetés egy nevelési eszköz mely hat arra aki valamit elkövet ami nem szabályos vagy törvénysértő, elöbb meg kéne gyözödni hogy kit és miért büntetünk. A közterület felügyelet munkatársai hoygan gyöödtek meg arra ki dobálta el csikkeket és hogy azonosak e megbüntetett lécsőházban lakokkal?
  Kollektív büntetés ? Ez bennen szocialista multat idézi mikor katona voltam és mert volt aki megszegte a szabályt mindenkit büntettek. Ha valaki pl odaszarik egy lépcsőház elé akkor ha rajtakapják megbüntetik ha nem akkor a lépcsőházat? A kutyaszarral ugyanez helyet ha ezt szisztémát követjük. Azt környéket vagy közösséget büntetjük akinek a területén valaki vagy valakik piszkot hagynak, nem azt aki piszkot hagyja??? legyen az bármi! Hogy is van ez következetes haladó gondolkodású
  utasitást kiadó és hivatali joggal élő városvezetés??
  Érvek? Bob igen érvek ez az intézkedés nem város tisztaságáról és a panellakok lustaságáról szól hanem egy tehetetlenséről a városban uralkoló alacsony kultúra buta eszközökkel való visszaszorításról. A sepregetést nem az utcán kell büntetéssel kikényszeríteni hanem kiskorban neveléssel. Bár lassan már nem lessz kit nevelni mert lassan nyugdijas lakópark lessz az egész város amiről nem az itt élő idős emberek tehetnek”
 • 7. egy nyugdíjas beteges 2008. június 19. 16:41
  „A városnak meg a kukákat kellene sűríteni, hogy ne az utcák, házak környékei legyenek tele a csikkekkel. Csak remélhetjük, hogy a megbírságolt helyekre is a befolyt összegből egy-egy plusz kuka kikerült, amit szervezetten majd üríteni, gondozni is fog a köztisztasági vállalat. Merthogy akkor legalább felfogható az ügy úgyis, hogy kényszer-adakoztak a szerencsétlen lakók köz javáért...
  Ugyanis ingyenmunkára kötelezni senkit nem lenne szabad. Egyszer még az alkotmánybíróságon az ilyen rendeleteket valakik meg fogják támadni...
  A lakókat legközelebb bírságolni pedig azután lenne céélszerű, ha a város egy írásos brossúrában előbb a város felszólítaná őket az új helyzetről. Sok ugyanis a magatehetetlen kisöreg, beteg ember az ilyen panelekben, akik néha csak a boltig tudnak lebicegni, minimálbérből, hozzátartozó nélkül élnek. Velük szemben erkölcsileg is teljesen jogtalan volt az eljrás. Ilyen esetben inkább egyedi elbírálású bírságokat kellene kiszabni, ha minden áron bírságolni akarnak... "Kollektív bűnösök" meg utoljára a szlovákiában élő magyarok voltak, ha már itt tartunk... És meg is lettek "a piszkok" alaposan büntetve érte. Kedves városvezetés: tessék ezen elgondolkodni, és legközelebb az igazi bűnösöket megkeresni, felelősségre vonni.”
 • 6. Jani. 2008. június 19. 14:09
  „SoltiV!!!!Te olyan nagyon hülye vagy egyhelyből mint más nekifutásból!!!!Te az egy Kertvárosi hozzászólásából nem értettél meg semmit!Csak annyi ragadt meg a hülye agyadban hogy bírálta az istenedet Lázár pólgármester urat.Ezért hát van egy javaslatom.Kapd te be Lázár farkát és játszd el rajta a nászindulót!Biztos vagyok benne hogy tetszeni fog mind a kettőtöknek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. SoltiV 2008. június 19. 11:15
  „Egy Krtvárosi, gyere tegyünk rendet közösen az agyadban. Meg NHnak és Hozzászólónak is. Nem a cigarettázást büntették. Azt büntették, hogy bár előírás hogy takarítani kell, az adott házak nem takarítottak. Történetesen cigarettacsikket. A büntetésnek nem a igarettához van köze, az a konkrét esetben véletlenül lett ürügy, hanem a koszhoz, a rendet-nem-tartáshoz. Azt pedig csinálni kell a nem panellakóknak is. Függetlenül a dohányzástól. Nagyon helyes, hogy tisztaságot akar Dzson az utcákon. Ha ilyen egy diktártor, én vállalom. Szóval Egy Kertvárosi te hülye vagy. NH, neked pedig köszönjük, hogy jól döntöttél. Hozzászóló a közterület a közé, lakók=köz. Jogaik és kötelességeik is vannak rajta. Seprűt ragadni? De nagy dolog!”
 • 4. Egy Kertvárosi. 2008. június 19. 10:37
  „Hát én jó magam is dohányos ember vagyok.De még ekkora nagy baromságot nem halottam hogy megbüntetnek egy házat mert sok előtte az eldobált cigeretta vég.De hát mi a bizonyíték arra hogy az ott lakó emberek dobálták el azt????Ebből is látszik hogy a pólgármesterünknek igen nagy a hatalmi vágya!!!!Úgy is mondhatnám hogy diktatórikus!Ilyen dólgokra összpontosít és ekközben a Vásárhelyi szocialisták szétrabólják a várost!Szerintem inkább ezzel kellene neki többet foglalkozni és nem az eldobált cigeretta végekkel és büntetni a vétlen embereket!Mondjuk ez a legkönnyebb a számára!De hát nem büntetni kellene ha nem ugye ha szúrja a pólgármesterúrnak a szemét a sok eldobált cigeretta vég akkor ragadjon ő is seprőt a kezébe és járjon jó példával a város élén!Mert ezt nálla már nagyobb emberek is megtették.De hát őt csak a nyakkendő az őltöny a FIDESZ No meg a Rapcsák istenítése érdekli!Ezek után elgondolkodtató hogy legközelebb szavazzunk-e Lázár János úrra????Kell-e nekünk egy diktátor pólgármester???? Mert ő sem külömb a Szocialistáknál minden áron és módon pénzt akar lesápólni mindenért!És nem kivizsgáltatni hogy ki is a bűnös a sok eldobált cigeretta végért!!!! MSZP-FIDESZ egy kutya mind a kettő!!!!”
 • 3. NH 2008. június 19. 09:29
  „Wazze!

  Good Bye Lázárhely, ezt mondtam és úgy érzem jól döntöttem 8 éve!
  A Rapcsák éra ehhez képest szanatórium volt.....”
 • 2. bob 2008. június 19. 08:31
  „1.
  Nem vagy egy észlény! Gondolod, hogy az ilyen csikk kupacokat az útcán éppen arra járó emberek halmozzák föl?
  A másik meg, hogy ne legyen már akkora probléma a panellakóknak felemelni a seggüket kéthavonta egyszer és sepregetni egy fél órát. Még egézséges is, ha nem mindig a tv előtt heverésznek.”
 • 1. Hozzászoló 2008. június 19. 06:05
  „Elöbb meg kéne tiltani a közterületen történő dohányzást és nem azokat bünetetni akik lehet hogy semmit sem tehetnek csak épp nincs kedvük vagy idejük már trehánysága miatt takarítani. Közterület vagy magánterület? Ki tilthat és mit és ki bünetethet és kit és miért. Ha a lakóknak kell takaritani akkor az ővék ha bünetni kell akkora közé?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hatodik fotó-szimpózium Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A hazai fotóművészet jeles képviselői érkeztek Hódmezővásárhelyre, hogy részt… Tovább olvasom