Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Penészes lakások Vásárhelyen

Évek óta beázással és penészes falakkal küzd a vásárhelyi Szabadság tér 81. szám alatti társasház lakóinak egy része. A 47 esztendős épületen ugyanilyen idős az esőcsatorna. A gondot az jelenti, hogy az eresz lyukas, illetve tele van galambpiszokkal, döglött madarakkal. Esőzéseknél a víz a falon folyik végig.
A második emeleten, Szűcs Ferencné lakásában is mállik a penészes fal. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Szabadság téri társasházak többsége 1958-ban épült. Az évek során már többször is felújították őket, így a 81-es számút is, amelyben tizenhárom lakás van. Az itt élők életét évek óta megkeseríti, hogy a 47 éves esőcsatorna eltömődött és több helyen lyukas is, így az esőzéseknél a falon folyik végig a víz. Az érintett lakásokban éj jel-nappal szellőztetni kell, mert a penész miatt kellemetlen dohszag árad a falakból.

Az egyik lakó, Rácz Károlyné már több fórumot megkeresett, valamint a polgármesternek is írt levelet, hogy segítsen. Az idős asszony férjével lakik a földszinten. A középső szoba fala szinte zöld a penésztől. Az ablaknál álló gázkonvektor is megdőlt, mert a vizességtől elrohadt alatta a padló.

– Hiába javítgatták a majd fél évszázados épületet, de az esőcsatorna még mindig ugyanaz, amit 1958-ban felszereltek. Az esztendők során itt-ott kilyukadt, illetve eltömődött a sok szennytől – mesélte.

Az asszony elmondása szerint a múlt héten jött egy ipari alpinista, aki kitakarította a csatornát. A magasban dolgozó fiatalembertől tudta meg Ráczné, hogy az eresz tele van galambpiszokkal, a tetőtér pedig madártetemekkel. A padláson és a párkányokon ugyanis rengeteg galamb fészkel. A tizenhárom lakás közül három önkormányzati, köztük Ráczéké is, a többi pedig magántulajdonban van. Az érintett lépcsőházban sok a nyugdíjas, nekik nincs pénzük az eresz kicserélésére, illetve a beázás okozta hibák kijavítására.

Szűcs Ferencné 1959 óta lakik a házban. Második emeleti otthonában ugyanaz a probléma, mint a földszinten. Már többször újrafestették a szobákat, a konyhát pedig egy éve újították fel, de szinte semmi sem látszik. A penész újból megjelent.

– A nappali egyik sarkában szabályosan elrohadt a fal. Ha esőben kinézünk az erkélyről, akkor látszik, hogy vastagon folyik a víz a ház oldalán – mondta a néni.

Szűcsné hozzátette, hogy az utóbbi pár esztendőben jelentkezett ez a probléma. Évtizedeken keresztül nem volt beázásuk, most viszont állandóan pereg a vakolat, illetve egyre nagyobb a penészfolt a lakás több részén is.

Az ügyben megkerestük a lakóház közös képviselőjét is. Danyi Attila csak annyit mondott, hogy pár napja kitakarították az ereszt, de amúgy nem kíván nyilatkozni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérnyomás- és vércukorszintmérés a vásárhelyi romáknál

Több mint kétszáz szülő és gyerek látogatott el a hét végén a romáknak szervezett egészségügyi… Tovább olvasom