Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Szalonnasütés ufókkal

Olyan emberrel lehetetlen volt találkozni a hét végén Mártélyon, aki ne talált volna magának valamilyen programot. A tizedik, jubileumi kavalkádon péntek késő délutántól ma hajnalig több helyszínen számos műsorral várták a vendégeket.
A kicsik kedvence. Óriásbábuk a felvonuláson Fotó: Tésik Attila
Elengedett kézzel ülte meg Batman a lila sárkányt szombaton késő délután Mártélyon. Félreértés ne essék, a községben nem a népszerű amerikai hősről szóló film következő részét forgatták, csak egy hét-nyolc év körüli fiúcska arcán denevérember-festéssel szállt fel az egyik körhintára a jubileumi kavalkádon.

A lila sárkány – mint minden más forgó és pörgő szerkentyű a vurstliban – a gyermekek kedvence volt. Szüleik viszont néha a fogukat szívták, mikor egy-egy kétperces menetért akár 3-400 forintot is elkértek a jegypénztáraknál.

A vidámpark persze csak az egyik látványossága volt a háromnapos rendezvénynek. Több helyszínen számos programmal várták az érdeklődőket. A Mártélyi Kavalkádnak sok műsora már évek óta visszatérő, így egyre több vendéget vonz a holtághoz és környékére. Az egyik leglátványosabb és legnépszerűbb kavalkádi esemény a vízi menyegző. Az idén a vásárhelyi Ramotai Zoltán és Göcz Noémi döntött úgy, hogy a holtág közepén, egy feldíszített stégen fogad egymásnak örök hűséget.

A lakodalmi menetet szirénázó járőrkocsi, valamint két motoros rendőr kísérte a partig. Itt ladikba, csónakba, vízibiciklibe – kinek mi jutott – szálltak, s ezzel mentek az úszó „anyakönyvi hivatalba". Az eseményt figyelők közül néhányan elérzékenyültek. Egy idős néni meg is jegyezte, hogy sok esküvőn volt már életében, de azok szinte egy kaptafára mentek. Erre viszont még évekig szívesen emlékszik vissza még az is, aki csak távolról figyelte.

A sétányon bámészkodók úgy érezték, mintha a régi időkbe csöppentek volna vissza. Megcsodálhatták, sőt ki is próbálhatták például a teknőfaragást vagy a korongozást. A szabadtéri halászati kiállítás pedig bemutatta, egykoron milyen eszközök segítségével került a folyóból a tányérba a hal.

A most első alkalommal megrendezett felvonuláson mindenki a saját szakmáját figurázta ki. Egy szülésznő egy gólyabábut tolt a babakocsiban, a pékek hosszú lapáttal kínálták a perecet, a mártélyi képzőművészeti szabadiskola egyik tagja utánfutón ülve festegetett. Balogh Jánosné polgármester pedig egy sárga Barkas platóján kapaszkodva konferálta, kit is láthat a közönség.

– Apu! Mi az az ufó? Nekem azt mondta a Pisti, hogy az egy olyan nagy fejű, zöld emberke, aki az űrhajójába rak, ha rossz vagyok – darálta egy szuszra egy piros masnis lányka a padon ülve. A csöppség, Molnár Orsolya a fenti kérdést akkor szegezte édesapjának, amikor a hangosbeszélőn bemondták, hogy a szombati programok között még ufós előadások is szerepelnek.

A budapesti és vásárhelyi ufókutatók nem csupán beszéltek a földönkívüliekről, hanem szombat éjfélkor szalonnasütéssel egybekötött ufólesre is invitálták a kavalkád közönségét.

– Tudod, mikor fogsz engem arra rávenni, hogy azt a zsíros vackot eszegetve figyelgessem az eget, hátha látok egy zöld emberkét! – fakadt ki egy szőke lány a parton. Azt sajnos nem kötötte a körülötte állók orrára, hogy a fitnesz-wellness étrendjébe abszolút nem passzoló szalonna vagy az ufók zavarják-e jobban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionnal ütközött a pezsgős teherautó

Egy magyar teherautó és egy bosnyák kamion ütközött össze, valószínűleg az első vezetője hibájából… Tovább olvasom