Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 2°C | 8°C Még több cikk.

Százak másztak fel a vásárhelyi városháza tetejére

Hódmezővásárhely - Rengetegen vállalták, hogy felmásznak szombat délelőtt a vásárhelyi városháza tornyába a látvány kedvéért. A polgármester székét is bárki kipróbálhatta a kulturális örökség napjai keretében.
A vártnál nagyobb tömeg, majdnem kétszáz ember akart felmászni a vásárhelyi városháza tornyába, hogy annak ötven méter magasban lévő erkélyéről tekintse meg a város panorámáját. Már az első huszonöt látogatóból álló turnus résztvevői is jócskán meglepődtek azon, hogy a toronyba vezető lépcsősor kőből fára, majd tágasból egyre szűkebbre változik. Többen remegő lábakkal álltak az egyre csak sorjázó szűk lépcsőfokok láttán, míg a száznegyvennegyedik után célhoz értek.

– Nézd, milyen érdekes a toronyóra belülről – mutatta gyermekének az egyik vendég útközben, s valóban: a szerkezet hatalmas fogaskerekeivel nem mindennapi látványnak bizonyult.

– Mögmásztuk! – bukkant ki a hamisítatlan kiejtésű kifejezés azokból, akik felértek, majd mindenkiben bennakadt a szó a látvány hatására. Aztán az erkélyen körbesétálók egyre-másra fedezték fel, s nevezték meg a jellegzetes és kevésbé jellegzetes épületeket, a templomtornyokat, majd kémlelték, igaz-e, hogy innen látni Mártélyt és az algyői hidat. Míg az előbbi felsejlett a távolban, az utóbbit hiába keresték a kíváncsi szempárok.

Kilátás a városháza erkélyéről. Mindenkit megfogott a panoráma. Fotó: Tésik Attila
Kilátás a városháza erkélyéről. Mindenkit megfogott a panoráma. Fotó: Tésik Attila

– Kiskoromban már jártam itt fenn, csak éppen nem nagyon emlékszem, ezért jöttem el újra – indokolta a 13 esztendős Száva-Nagy Denise, miért mászta meg a kulturális örökség napjai alkalmából megnyitott tornyot. A látvány magáért beszélt, előkerültek a fényképezőgépek, s gyorsan elkészültek a mindent megörökítő fotók. – Nézd, ott lakunk, ott meg Zsófiék – hozta át a szél a boldog kiáltást az erkély másik oldaláról.

A 7 esztendős Szögi Ricsi érdeklődve tekintett a mélybe, s közben erősen kapaszkodott az erkély nála éppen csak alacsonyabb rácsába. A kertvárosi iskola első osztályos diákja azt mondta: megérte eddig feljönni.

Kapós lett a polgármester széke

Az érdeklődők a városháza közgyűlési termét is megcsodálhatták szombat délelőtt. Többen megjegyezték, nem gondolták, hogy az ilyen szép, s ilyen nagy. Sokan kipróbálták, milyen a kilátás a polgármester székéből. A kisebbek nagy izgalommal kongatták meg a terem asztali harangját, majd sorba álltak, hogy megrázhassák a közgyűlést elnöklő városvezető kézi csengőjét.

Táncok éjszakája a Hagymaházban

Makón a Hagymaház kapcsolódott be az országos programba: itt a táncok éjszakáját rendezték meg szombaton este. A különleges alkalomra az épület korhű ruhába öltözött: lámpásokkal és reneszánsz ruhába bújtatott bábukkal idézték fel a szervezők az egykori miliőt, és fél nyolctól Balogh Gyula kamaraművész játszott blockflőtén, azaz barokk furulyán darabokat a reneszánsz kor jeles zeneszerzőitől. Majd az Írisz Táncsport Egyesület, a Makói Budo Klub aerobic szakosztálya, a helyi mazsorett egyesület és Szabó Éva hastáncművész lépett fel. A késő éjjelbe nyúló program ideje alatt a házat is meg lehetett látogatni, összesen több mint százan jöttek el ide.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő nyárra dől el, kitermelhető-e a földgáz Mindszenten

Mindszent - Várhatóan novemberig tart a kutatófúrás Mindszent határában, az eredményeket pedig jövő… Tovább olvasom