Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Székelyék a Tisza fogságában

Homokzsákokon keresztül tudja csak megközelíteni tanyáját a mártélyi Székely család. A tiszai töltés oldalában lévő ház körül a föld átnedvesedett a belvíztől és a gáton itt-ott átszivárgó folyóvíztől. Szerencsére a vályogépület belül még száraz. Csekéék faháza viszont hiába áll majd három méter magas lábakon, az ártérben lévő nyaraló felső szintjén is a Tisza az úr.
Székely István kerékpárral tolja haza az ennivalót Fotó: Tésik Attila
Egy-, néhol kétrétegű homokzsákkígyó kanyarog a mártélyi töltéstől a mintegy száz méterre lévő házig. Ugyanis Székely István és családja tanyáját lassan körbefogja a teljesen átnedvesedett, elmocsarasodott föld, így száraz lábbal nem lehet megközelíteni.

– Az anyósom több mint harminc esztendeje vette a portát, de azt mondta, hogy ilyen magasnak még sohasem látta a Tiszát – állítja a házigazda. A középkorú férfi, miután hazatér a munkából, fogja az üres zsákokat, s lapátolja bele a homokot. Felesége, valamint az öt gyerek is segít neki. Szükség is van rá, hiszen napról-napra közelebb húzódik a víz az épülethez.

– Hétfőn itt még száraz volt a föld, most meg már tocsog az ember cipője alatt a puha sár – mutatott Székely István a kapura. A kerékpár az egyetlen jármű, mellyel a bejárót meg lehet közelíteni. A családfő a kocsit már nem tudja használni, mert nincs út. A biciklit is csak tolni lehet, mert néhol 15-20 centi mélyen elsüllyed az ingoványos talajon.
Cseke Lajosné csak csónakkal tudja megközelíteni a vízben álló faházát Fotó: Tésik Attila


– Vezetékes vizünk nincs, ha inni, mosogatni, mosni vagy fürödni akarunk, akkor a focipálya melletti artézi kútról hozzuk a vizet marmonkannákban – vette át a szót felesége.

Az asszonytól megtudtuk, engedélyt kellett kérniük ahhoz, hogy a töltésre felmehessenek. Ugyanis most ez az egyetlen út, amelyen megközelíthetik
Áznak az ártéri nyaralók

– A férjem 2 méter 80 centi magas cölöpökre építette az ártérben álló kis faházunkat. Eddig minden nyarunkat itt töltöttük, s itt neveltük fel két unokánkat is. Most a felső szintet is elérte a Tisza – panaszolta Cseke Lajosné. A vásárhelyi asszony hozzátette, egy csónakot kértek kölcsön, hogy megközelíthessék mártélyi nyaralójukat. Nagyon fél attól, hogy már az emeleti szobában is áll a víz, így tönkremegy a hűtő, az ágy, illetve az összes egyéb érték.
 
otthonukat. Mióta lezárták a töltést, vendéget sem fogadtak, mert se rokont, se barátot, egyszóval senkit sem engednek hozzájuk.

Székelyék tartanak a további vízszintemelkedéstől. A töltésre a hatóságok úgynevezett nyúlgátat már építettek, de a családnak az átszivárgások, valamint az egyre jobban feltörő belvíz okozza a problémát. Kértek, s hamarosan kapnak is újabb homokszállítmányt az önkormányzattól. Zsákba lapátolják, s körbeveszik vele az egész tanyát.

Mindszent, a mértékadó

– Csongrád megyében három helyen jelöltek ki úgynevezett állami mértékadó vízmércét. A Tiszán kettőt, Szegednél és Mindszentnél, illetve a Maroson egyet, Makónál – kaptuk a tájékoztatást az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletétől. Ezekről a vízmércékről rendszeresen leolvassák az adatot, s nem csupán árvíz esetén. Nagyjából 150 évre visszamenőleg megvannak ezek a számok, amelyekből a vízügyi szakemberek tudnak előre jelezni, s meghatározzák az árvízi készültség fokát. Mindszentnél például a legmagasabb vízszintet 2000. április 21-én mérték, 1003 centit. Eddig itt ez volt a viszonyítási alap, ami most megdőlt, mert tegnap délben már 1027 centit mutatott a mérce.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kölni helyett az áradó Tisza

Otthon nem kunszt fogadni a locsolkodókat húsvéthétfőjén, de az áradó Tisza mellett annál… Tovább olvasom