Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Szeptemberben elkészül az új állatvásártér

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a jövő hónapban átadják a vásárhelyi Szántó Kovács János utca végén épülő új állatvásárteret. A régi helyén most is üzemelő állatvásárnak azért kell költöznie, mert nem illik a kertvárosias környezetbe, nem felel meg a szigorú uniós előírásoknak sem. A több mint ötvenesztendős vásárteret nem újítják fel, hanem elbontják.
Az utolsó simítások a Szántó Kovács János utca végén lévő új állatvásártéren. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Serház téren több mint ötven éve tartanak állatvásárokat. Itt az árusítást ideiglenes engedély teszi lehetővé.

Kristó János üzemeltetőtől megtudtuk, régebben nem volt ritka, hogy 1200-1600 malac is megfordult egy piaci napon a téren. Most pedig jó, ha 8-10-et hoznak. Ennek oka – a csökkenő állattartási hajlandóság mellett – az is, hogy a megváltozott jogszabályok miatt csak egy kis belső területen folyhat az árusítás. Mind a vevők, mind az árusok várják már, hogy mihamarabb birtokba vehessék a Szántó Kovács János utca végén épülő új állatvásárteret. A tervek szerint erre már szeptemberben lesz lehetőségük.

Két változás is indokolja a költöztetést. Az egyik, hogy az ötvenes években – amikor átadták a vásárteret – még egy lakóház sem volt körülötte. Most azonban beépült a szomszédság, s ez a tér nem illik bele a kertes házas övezetbe. A másik, hogy a szigorú uniós szabályoknak már nem felel meg a piac.

Az agrár- és vidékfejlesztési operatív program pályázatán 53 millió forintot nyert a város, amiből megépülhet az új állatvásártér – tudtuk meg Ékes Józseftől, az önkormányzat műszaki irodájának beruházási ügyintézőjétől.

A 45-ös főút mentén az utolsó szakaszához ért az építkezés. A több mint 2800 négyzetméter alapterületű állatvásártér minden szabálynak megfelel. A bejáratnál fertőtlenítő medencét alakítanak ki, s csak ezen keresztül lehet bejutni. A régi helyen ilyen nem volt.

Ezen kívül a marháknak, lovaknak tíz kikötőhelyet építenek, a fedett részen egyszerre húsz utánfutóról is lehet árusítani a kisebb állatokat. Egyetlen olyan jószágot sem vihetnek be oda a gazdák, melyet az állatorvos nem ellenőrzött. A Serház téren a doktornak nem volt külön irodája – az új helyen lesz.

Most még az is problémát jelent, ha a jószágokat le akarják méretni, mert nincs mérleg. A Szántó Kovács János utcai piacon azonban üzembe helyeznek egy digitális berendezést, melyre a jármű is ráhajthat, nem kell külön-külön az állatokat rávezetni.

Az egyik leglényegesebb előírás, amelyet be kell majd tartani, az a terület fertőtlenítésére és a trágya kezelésére vonatkozik. A szilárd trágyát elszállításig külön fedett részben tárolják. Az úgynevezett csurgalékvíz, vagyis a trágyából szivárgó lé, valamint a terület felmosása során keletkezett szennyvíz sem folyik majd a közcsatornába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült Vásárhely új buszpályaudvara

Négy hónapi munka után elkészült a felújított vásárhelyi buszpályaudvar. A több mint kétszázmillió… Tovább olvasom