Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Temesben több magyar él, mint Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A szomszédos Temes megyében még több magyar él, mint Hódmezővásárhelyen. Összetartanak, de 63 százalékuk már vegyes házasságban él. Ez is kiderül abból a tájékoztatóból, amelyről a Csongrád megyei közgyűlés tárgyal a nyári szünet utáni első ülésén, szeptember 3-án.
A romániai Temes megyében, a határ túloldalán 51 ezer 412 magyar ember él, ez az ottani összlakosság 7,58 százaléka. A 317 ezres nagyvárosban, Temesváron több mint 25 ezer magyar lakik. Arad megyében 49 ezer 379 magyart számláltak legutóbb, a megyeszékhelyen több mint 22 ezret. Viszont alig van olyan közigazgatási egység, ahol a lakosságban a 10 százalékot elérné az arányuk. A Csongrád megyei önkormányzat elé került érdekes tájékoztató – elérhető a www.csongrad-megye.hu oldalon – megállapítja, hogy a magyarok halmozottan hátrányos nyelvi környezetben élnek – és 63 százalékuk vegyes házasságban. Ami pozitívum, hogy közösségeik, civilszervezeteik összetartóak, a temesvári színház megerősödött, színvonalas a magyar nyelvű média, napilap is van, a Nyugati Jelen. Az iskolák működnek, de a magyar nyelvű felsőoktatás hiányzik, és a szakmákat sem tanítják magyarul. Az összefoglalót Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke készítette, és ma egy kormánypárti és egy ellenzéki vezetésű bizottság is tárgyalja a megyeházán. Szeptember 3-án pedig ez lesz az első napirendi pont. Bár a megye a kilencvenes évek közepe óta ápol kapcsolatot a szomszédokkal, a nemzeti kisebbség ügye jellemzően nem volt téma a találkozókon. Ebben is más a mostani közgyűlés külpolitikája. A mostaniak szerint őszintén, görcsök nélkül ki kell mondani, hogy minket igenis élénken foglalkoztat az ottani magyarok helyzete. Ezt úgyis pontosan tudják odaát.

– Az uniós csatlakozástól azt vártuk nagyon sokan, hogy a trianoni trauma, amely ebben a népben él, oldódni, gyógyulni fog – mondja Csányi László, aki a művelődési és határon túli magyarok bizottságának elnöke a megyei közgyűlésben. – Azóta jó néhány év eltelt, és fontos, hogy tisztán lássunk, hogyan élnek az ottani magyarok, mert így hatékonyabban tudunk nekik segíteni. A segítség hasonló helyzetben minden anyaországnak kötelessége.

Csányi szerint ugyanúgy kell ápolni a kapcsolatokat a túloldali önkormányzatokkal, állami szervekkel, ahogy eddig. – Az őszinte viszony lehet az alapja annak, hogy itt, ezen a vidéken ne forduljon elő olyasmi, ami Révkomáromban, hogy a magyar elnököt nem engedték át Szlovákiába – mondja a képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csajbók Ernő Vásárhelyen ért a pályafutása csúcsára

Hódmezővásárhely - A nemrégiben nyugdíjba vonult és kitüntetett Csajbók Ernő 15 éven keresztül vezette a vásárhelyi Erzsébet kórház sebészeti osztályát. Tovább olvasom