Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Testvérvárosok bőségében Vásárhely

Hódmezővásárhely - Négy magyar és tizenegy külföldi várossal ápol testvértelepülési kapcsolatot Vásárhely, amelyek közül a két legrégebbit negyven éve kötötték.
Bőséges testvérvárosi kapcsolattal rendelkezik Vásárhely, amelyek közül a két legrégebbit éppen negyven éve kötötték. A francia Vallauris-hoz és a szerbiai Zentához 1968 óta fűzik testvértelepülési kapcsolatok Vásárhelyt. A fazekas hagyományairól is ismert francia városba kezdetben főként hivatalos delegációk látogattak, s a kapcsolat ma is alapvetően kulturális jellegű. Az 1993-ban megalakult Magyar–Francia Baráti Társaság, a város támogatásával, évről évre szervez már nem protokolláris cserelátogatásokat is. Zentával szintén négy évtizede köti össze testvérvárosi kapcsolat Vásárhelyt, onnét főképp a festőművészek jönnek a városba, illetve a mártélyi szabadiskolába. A 80-as évek elején rendszeres résztvevői voltak a zentai ifjúsági napoknak a vásárhelyi művészek, színjátszó és néptánccsoportok.

A vásárhelyi és a nagybányai testület közös ünneplése Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi és a nagybányai testület közös ünneplése Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila

Már a rendszerváltás idején jött létre a kapcsolat Vásárhely és a hollandiai Haarlemmermeer között, s a színre lépett Magyar–Holland Baráti Társaság célja ma is a két város lakói közötti személyes kapcsolat megteremtése. A holland családok rendszeresen vendégeskednek nyaranta azóta is a városban. 1994-ben két újabb testvérvárosi szerződést kötött Vásárhely. Az egyiket a németországi Hechingennel, melyet azóta is élénk diákcsere jellemez, de innen érkezett a legtöbb segélyszállítmány Vásárhelyre a Johannita Segítő Szolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat német partnerszervezeteitől. Sőt eddig egyedülálló módon a hechingeni és a vásárhelyi rendőrök között is kiépült a kapcsolat. Ugyancsak ebben az évben az izraeli Tamar körzettel is testvérvárosi kapcsolatot írt alá Vásárhely, legfőképp az egymástól eltérő mezőgazdasági kultúra jegyében.

Külföldi testvérvárosok

1968: Vallauris (Franciaország) és Zenta (Szerbia), 1989: Haarlemmermeer (Hollandia), 1990: Arad (Románia), 1991: Kelme (Litvánia), 1994: Hechingen (Németország) és Tamar (Izrael), 1996: Aknaszlatina (Ukrajna) és Limanowa (Lengyelország), 2001: Nagybánya (Románia), 2005: Zgierz (Lengyelország).

 
Az együttműködésben azonban erőre kapott a gyógyturizmus is, bár a testvértelepülések közül Tamar van a legmesszebb az alföldi várostól. 2001-ben Vásárhely a festészetéről híres Nagybányával kötött hasonló szerződést. Lázár János polgármester Karol Maslinskivel, a lengyelországi Zgierz polgármesterével 2005 márciusában írt alá testvérvárosi nyilatkozatot. Szintén testvérvárosi kapcsolatok kötik a városhoz az ukrajnai Aknaszlatinát, a lengyel Limanowát és a litván Kelmét. A külföldiek mellett négy magyar testvértelepülése is van Vásárhelynek: Hatvan, Baja, Kiskunhalas és Ózd. A németországi Ulmhoz és a szerbiai Torontálvásárhelyhez pedig állandó jellegű kapcsolat fűzi a várost.

Vérrel pecsételt kapcsolat

Szomorú esemény fűzi egymáshoz Aradot és Vásárhelyt. Tóth Sándor vásárhelyi teherfuvarozót a román forradalom egyetlen külföldi áldozataként lőtték agyon az aradi Maros-hídon 1989 decemberében. Holttestét még a forradalom idején hazaszállították. Tóth Sándor a katolikus temető ravatalozója melletti sírban pihen. Tiszteletére Arad kopjafát állított, Vásárhely pedig utcát nevezett el róla.

Olvasóink írták

  • 1. Helyileg 2008. április 30. 13:46
    „A fontos az, hogy a polgármester premierplánban lehessen, hogy a többi mibe kerül, az mellékes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítanák a vásárhelyi református kollégiumot

Hódmezővásárhely - Kétszázmillió forintos pályázat segítségével újítanák fel és modernizálnák a vásárhelyi református Szathmáry-kollégiumot. Tovább olvasom