Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Vásárhelyen senki nem fagyna meg

Hódmezővásárhely - A termálvíz tényleg kincs: Vásárhelyen és Szentesen egy darabig még melegen tudnák tartani a távfűtéses lakásokat, ha gáz nélkül maradnának szolgáltatók, de Csongrádon, és főleg Makón rövid időn belül kihűlnének a távfűtött otthonok ilyen hidegben.
Egyelőre nem kell attól tartani, hogy a lakossági fogyasztók elől elzárják a gázcsapot, lapunk mégis kíváncsi volt rá, mi történne a megye városaiban működő távhőszolgáltató rendszerekkel gázhiány esetén. Azt ugyanis tudni kell, hiába rendelkezünk hatalmas termálenergia-készlettel, a kihasználtság korántsem éri el azt a fokot, amivel már függetleníthetnénk magunkat a gázellátás problémáitól.

Makón például a távhőszolgáltatás teljes mértékben gázzal működik. Vagyis a Maros partján most nincs alternatív megoldás egy ilyen esetre, mintegy 800 lakás és több közintézmény maradna fűtetlenül. Tavaly márciusban arról számoltunk be, hogy jó esetben 2008 végére a közműcég át tud állni termálvizes fűtésre, de az ehhez szükséges kutat végül nem fúrták meg. Makón abban bíznak, hogy idén megvalósul a fejlesztés, és akkor nemcsak biztonságosabbá válik a szolgáltatás, hanem olcsóbbá is.

A vásárhelyi Mátyás utca környékén észre sem vennék, ha a távhőszolgáltató nem kapna gázt. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Mátyás utca környékén észre sem vennék, ha a távhőszolgáltató nem kapna gázt.
Fotó: Tésik Attila

Csongrádon 68 fokos vízzel fűtik a bökényi városrészt ellátó távhőhálózatot, de már fagypont körüli külső hőmérséklet esetén rá kell fűteni a rendszerre. A gázkazánok most is teljes gőzzel mennek, hogy az otthonok melegét biztosítani tudják. Ha nem lenne mivel rásegíteni, ilyen időben csupán 8-10 fokos szobahőmérsékletet tudna biztosítani a rendszer. Azért csak ennyit, mert az érintett társasházak – ez összesen 517 lakást jelent – egyikénél sem végeztek utólagos hőszigetelést az utóbbi években, a korszerűtlen nyílászárókat is csak egy-egy lakásnál cserélték le az ingatlantulajdonosok.

Szentesen sem bírják pusztán csak termálvízzel fűteni a távhőrendszerre kapcsolt közel 1400 háztartást. Ha megérkeznek a mínuszok, ott is gázzal melegítik kellő hőfokra a hálózatban keringetett vizet. A Kurca partján már készült kalkuláció ilyen rendkívüli esetre. Eszerint mínusz 15 fokos időben gáz nélkül néhány napig tudnák tartani a 15-20 fokos meleget a lakásokban, de ez függne attól is, hogy szelessé válik-e az időjárás. Az sem mellékes, hogy Szentesen az ipari technológiával épült társasházak felét már szigetelték, azokban pedig lassabban hűlnének ki a szobák.

Hódmezővásárhelyen, azon belül is a Mátyás utcai körzetben élők nyugodtan alhatnak, hiszen az ottaniakat érintené a legkevésbé egy esetleges gázhiány. A helyi szolgáltató tájékoztatása szerint most naponta 8-10 ezer köbméter gáz elégetésével igyekeznek ráfűteni a kinyert termálvízre. Ha erre nem lenne mód, akkor sem fagynának meg az emberek Vásárhely 2725 távfűtéses lakásában, különösen a már említett Mátyás utca környékén, ott ugyanis a termálvíz melege is elegendő a fűtéshez. A város többi részén viszont nem tudnák biztosítani a megfelelő hőt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örök telelők a mártélyi üdülőterületen

Mártély - A téli mínuszokban sem kihalt a mártélyi üdülőterület. A telep egyetlen állandó lakójának, a 67 éves Erzsike néninek Keszeg utcai kis házában állandóan ég a jancsikályha. Tovább olvasom