Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Világversenyre készül a májátültetett Flóra

Hódmezővásárhely - A felnőttek mezőnyében szerzett aranyérmet a transzplantáción átesettek országos úszóversenyén a vásárhelyi Süli Flóra. A 11 éves kislány 5 évvel ezelőtt 12 órás műtéten új májat kapott. Flóra ma is naponta több mint 10-féle gyógyszert szed, de nem foglalkozik betegségével. Most épp világversenyekre készül.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Hajrá, Flóra! – üvöltötték kórusban a 11 éves kislány HSÚVC-s csapattársai a vásárhelyi strandon az egyórás edzés levezetéseként rögtönzött házi váltóversenyen. A kislány apait-anyait beleadva mellen, háton, pillangón is megmutatta, mit tud. A közelmúltban Budapesten, a Fradi uszodában is bizonyított, a megyéből egyedüliként állt rajtkőre a felnőttekkel a transzplantáción átesettek országos úszóversenyén. 100 mellen aranyérmet szerzett. Süli Flóráról és családjáról 5 évvel ezelőtt írtunk. A kislány 12 órás műtéten esett át a budapesti Országos Transzplantációs és Sebészeti Klinikán, ahová lapunk munkatársai is elkísérték az aggódó családot.

2009, túl a 12 órás műtéteten. Flóra ismét édesapja és édesanyja ölelő karjai között. Fotó: Tésik Attila
2009, túl a 12 órás műtéteten. Flóra ismét édesapja és édesanyja ölelő karjai között. Fotó: Tésik Attila

Flóra veleszületett betegségben szenvedett, mája hatalmasra puffadt, lábai vizesedtek. A műtét előtt 1 évet töltött édesanyjával a szegedi klinikán. Óvodába is csak 1 évet járhatott. 5,5 évesen derült ki, új máj kell a kislánynak, várólistára került, és 1 héttel később már túl volt az operáción. Mindeközben az is kiderült, hogy lisztérzékeny.

– Kiskorától kezdve gyógyszereket szed. Rendszeresen szurkálták, vért vettek Flórától. Nem voltak fájdalmai, csak fáradékony, levert, bágyadt volt – idézte fel a kislány édesanyja, Ágnes és édesapja, József, miközben a strandon arra vártak, hogy vége legyen Flóra edzésének. – A transzplantáció után egy évig otthon volt a fertőzésveszély miatt, utána kezdte a sulit. A Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában negyedik osztályos. Szerencsére most már úgy telnek Flóra hétköznapjai, mint egészséges társainak. Annyi kivétellel, hogy továbbra is folyamatosan szed gyógyszereket, de ehhez már hozzászokott ő is, mi is – tették hozzá a szülők.

A  transzplantáción átesett kislány hetente többször jár edzésre a vásárhelyi strandra. A szerző felvétele
A transzplantáción átesett kislány hetente többször jár edzésre a vásárhelyi strandra. A szerző felvétele

Második osztályos korától úszik. A Tiszta Szívvel Alapítvány által szervezett, Bán Sándor edző vezetésével tartott oktatáson vett részt. Nem kis kihívás volt ez Flórának, hiszen addig talán ha egyszer strandolhatott a betegsége miatt, egy kicsit félt is a víztől. Bán Sándor ajánlotta, hogy a kislány csatlakozzon a HSÚVC csapatához, és járjon edzésre, Molnár Ernőhöz – jegyezte meg az édesanyja.

A budapesti verseny válogató volt, mert Lengyelországban lesz a transzplantáción átesettek Európa-bajnoksága, jövőre pedig Argentínában a világbajnokság. Flóra ezekre készül. „Most már csak a Jóistenen múlik", hogy sikerül-e kijutni a viadalokra – fogalmazott az édesapa –, az utazáshoz ugyanis a Magyar Szervátültetettek Szövetségének támogatást kell szereznie.

Flóra 1000-2000 métereket úszik az edzéseken. Török Anita
Flóra 1000-2000 métereket úszik az edzéseken. Török Anita

– A mellúszás az erősségem, de a pillangót, a gyorsot is szeretem. Nem számítottam arra, hogy nyerek, ez volt az első versenyem. Nemcsak úszni szeretek, a vásárhelyi csapattársaimat is nagyon kedvelem. Hetente háromszor-négyszer járok edzésre, 1000-2000 métereket úszunk. Jó lenne kijutni a világversenyekre, de majd meglátjuk – jegyezte meg szerényen Flóra. A kislány azt mondta, egyáltalán nem gondol arra, hogy beteg lenne. Hozzátartozik az életéhez, hogy naponta több mint 10-féle gyógyszert szed. Az operációra csak a hasán lévő méretes heg emlékezteti.

– Suliba is szeretek járni, bár a matematika nem egyszerű nekem, olvasásból viszont jó vagyok. Amikor hazaérek, első dolgom, hogy megnézzem a kiscicámat, Micit, imádok vele foglalkozni – tette hozzá mosolyogva Flóra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számháború a 4. körzetben

A vásárhelyi Jobbik nevében Dombi-Kiss László, a párt megyei alelnöke reagált Lázár János országgyűlési képviselő lapunk április 8-i számában megjelent választási értékelőjére. Tovább olvasom