Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

Vita az iskolaköpeny körül

Hódmezővásárhely - Tíz évvel ezelőtt szabotálták a makói Almási utcai iskola diákjai és a szülők az akkor újból bevezetett iskolaköpenyt. Az igazgató azonban ma is úgy gondolja: a köpeny használata tiszteletre nevel. Véleményével nincs egyedül.
Nem új keletű a vásárhelyi iskolaköpeny vagy formaruha újbóli bevezetésének ötlete. Makón 10 évvel ezelőtt az Almási utcai általános iskolában 3 évig sötétkék köpenyt hordtak a diákok. Ma miért nem hordják? Almási Pál, az intézmény akkori igazgatója – aki most az összes makói általános iskola vezetője – tömören annyit mondott: a szülők és a diákok is szabotálták a köpenyt. Hiába volt benne a suli házirendjében, a tanulók közül akadt, aki nem vette fel. A figyelmeztetésnek, vagy akár egy osztályfőnöki megrovásnak pedig nem volt foganatja.

Az igazgató még arra is emlékezett, hogy 1000 vagy 1200 forintért szerezhették be a szülők a köpenyt, a családok nem akarták ilyen költségekbe verni magukat. Almási Pál ma is úgy gondolja: a köpeny használata tiszteletre nevel, erősíti az összetartozást. Ugyanakkor nem próbálkozna újra a bevezetésével. Talán a formaruha jobb ötlet lenne, de szerinte ennek használatát is nehéz lehet betartatni.

A legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen Lázár János polgármester is inkább formaruhát emlegetett. Nem köpenyt, mert mint kiderült: ő sem rajongott ezért a ruhadarabért. Többször hangsúlyozta, az egyenöltözetet nem lehet rendelettel bevezetni. Pártállástól függetlenül egyébként a képviselők is megfontolandónak tartják a formaruhaügyet.

A mai vásárhelyi diákok nem tudják, mi az iskolaköpeny. Vélhetően közülük számosan nem is akarják megtudni. Fotó: Tésik Attila
A mai vásárhelyi diákok nem tudják, mi az iskolaköpeny. Vélhetően közülük számosan nem is akarják megtudni. Fotó: Tésik Attila

– Igenis jót tenne a mai gyerekeknek, ha egyenruhában járnának – mondja Szenti Tibor vásárhelyi író, néprajzkutató. Annak ellenére véli így, hogy ő bizony nagyon utálta a gimnáziumban fejére kényszerített – szovjet mintára készített – egyensapkát. – Szörnyű volt hordani. A tanítás után begyűrtük a táskába, nem viseltük az utcán. Viszont a mostani diákok divatozása sem az iskolába való. Némely tizenéves úgy megy suliba, mint egy primadonna – tette hozzá.

– Kötelező volt hordani, s ezt be is tartottuk. A mai fiatalok már nem ilyenek. Az a jó fej, aki visszaszól a tanárnak – állapította meg Petheő Gábor, a HPQ-Szeged röplabdása. A 38 éves sportoló annak idején az általános és a középiskolában is viselt sötétkék köpenyt. Szerinte nem lenne rossz ötlet újra bevezetni a sulikban. Nem bánná, ha az ő két gyermekének is hordania kellene.

Karolina: kék-zöld színű viselet

A szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Diákotthon tanulói ma is viselnek köpenyt, amelynek kék és zöld a színe. Az intézményben azt mondták, itt ez a rend az iskola újraindulása, 1992 óta, és benne van a házirendben. Az intézményt a Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek tartják fenn.

Olvasóink írták

 • 10. JB007 2009. november 25. 17:13
  „http://index.hu/belfold/2009/11/25/az_ombudsman_szerint_tilos_az_osztalypenz/”
 • 9. Vikkancs90 2009. november 20. 11:03
  „nah biztos nem fognak velünk felvetetni ilyet..hagyjon már!Tiszta égő lenne!Filctollnak igaza van,nincs rá pénz,Lázárnak van rá pénze,járassa a saját gyerekét olyanba...!Szegény gyerek..már sajnálom”
 • 8. Filctoll 2009. november 19. 16:11
  „Épp ma mondta az iskolás gyermekem hogy formaruhát akarnak az iskolában bevezetni a formaruha hátuljára lesz felhimezve az osztály száma.
  Ezt nem hiszem el, mert egyszerűen egy demokráciában ez nem képzelhető el! Az biztos, gyermekemet nem fogom csak utcai ruhába járatni. Mit kap majd érte? Kirugják? Nekünk erre nincs pénzünk. Valaki reggelre álmodott valamit és szentirásképp be is akarják vezettetni!
  Ez a XXI. században már nem igy működik! Jóreggelt!”
 • 7. moncsi2 2009. november 15. 21:45
  „Szenti Tibor!Két gyermekes anyuka vagyok.Van egy 11 éves lányom.Hát nem a gyerekekkel van a probléma.Próbáljon neki venni korához illő ruhát.Az ő méretük már a felnőtt méret,és ebből adódik,hogy így öltöznek.A cipőknél is Pl:a gyerek méret 36-ig van.A lányomnak 38-as a mérete.”
 • 6. Pak 2009. november 13. 08:16
  „Az senkinek nem jutott eszébe, hogy ez kinek nagy üzlet!

  Legyártani több ezer iskola köppenyt vagy formaruhát, tutu megrendelés biztos fizetők!”
 • 5. JB007 2009. november 12. 20:54
  „"...itthon egy tanár honnan tudja az iskolán kívül, ha találkozik egy gyerekkel, hogy az nem-e az ő iskolájába jár?"
  Általában arcról, de sokszor névről megismerik. Most őszintén, ott ilyen hülye tanárok vannak, hogy a gyerekre rá kell írni, melyik iskolába jár?”
 • 4. Filctoll 2009. november 12. 20:02
  „Kötelezni a szülőt akkor se lehet hogy a gyerekét köpenybe járassa! Ha esetleg "munkaruha" lenne akkor az iskola adja a plusz mosóport meg az öblitőt is ugye??
  Tudom hogy cinikus vagyok, de nem fér a fejembe az, hogy 20éve végre megszüntek az ilyen kötelezettségek és jogállamban élünk és mégis valakik rendeletalkotással uniformisba akarják -véleményem szerint értelmetlenül- tuszkolni a gyerekeket.
  Miért kéne a tanárnak látnia hogy a gyerek melyik iskolába jár? Ezt nem értem! Akár mit is csinál a gyerek az utcán -de még az iskolában is- a tanár szinte tehetetlen. (Lásd a tanárverést) Ez a köpeny -formaruha egy figyelemelterelő dolog csak, véleményem szerint csak népszavazással lehetne a szülőkre eröltetni! Az ingyenköpenyből köszönöm nem kérek!”
 • 3. AN 2009. november 12. 12:32
  „Az én unokáim Angliában is formaruhát hordanak az iskolában (kötelező), de azt az iskola biztosítja is.
  Ami úgy néz ki, hogy van a fiúknak 2 nadrág, 2 ing, egy pulóver és egy zakó, a lányoknál egy szoknya, egy nadrág, 2 blúz, egy kardigán és egy blézer és mindkettőhöz 2 nyakkendő.
  Ja! És divatos, jól néz ki.
  Mikor a lányom csodálkozott, hogy ilyen nálunk nincs, akkor megkérdezték tőle, hogy itthon egy tanár honnan tudja az iskolán kívül, ha találkozik egy gyerekkel, hogy az nem-e az ő iskolájába jár.”
 • 2. cipész 2009. november 12. 11:47
  „Filctoll
  Most írja a helyi téma újság, hogy majd lehet pályázni a köppenyre, ha nem tudod megvenni.
  Na ez lesz ugyancsak a megkülönböztetés. LJ-nak hány 10000-es egyen ruhája lesz a gyerekének vagy úgy hozatja kintről, hogy nehogy már egyformába járjon a többi gyerekkel.Tóthné Kecskeméti Katalin néha jobb lenne ha meg se szólalna, de Kovács László se.Olvasd el az újságot.
  Szép napot.”
 • 1. Filctoll 2009. november 11. 19:48
  „Én nem tapsolok 2 kézzel Lázár Úr ötletének!
  Tegyék lehetővé a SZABAD iskolaválasztást!! Ugyanis én nem kivánom a gyerekeimet pingvinruhában járatni!
  Egyen zokni, egyenkabát, egyengyatya. Én úgy érzem alkotmányos aggályokat súrol ez az ötlet! És mivel egy várost érint, igenis NÉPSZAVAZÁST kell elrendelni!
  Fogja már fel a helyi vezetőség hogy az emberek nagy része egyik napról a másikig él! Nincs pénzünk formaruhára de még köpenyre se!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A boltosok is félnek a rekedt hangú rablótól

Aludni, enni sem tudott a mindszenti benzinkutas, amióta kirabolták, tegnap reggel mégis ő nyitott. Tovább olvasom