Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

A legsötétebb éjszaka

"Az éjszakai súlyos események után Sólyom László nyilatkozata volt a leghitelesebb támpont. Ő, aki a Gyurcsány-féle hangfelvétel után nem habozott kimondani, hogy Gyurcsány Ferenc morális válságba sodorta az országot, kedden félreérthetetlenül fogalmazott: a tévészékház ostroma köztörvényes bűncselekmény volt."
Bár nehéz lesz, Magyarország józanságra van ítélve. Akármennyi esély legyen is erre, azt kell kihasználnia. Egy ilyen felkavaró éjszaka után a parlamenti pártoknak a józansághoz kellett fogózkodót nyújtaniuk az elfogadott ötpárti nyilatkozattal, mert annyira felkavaró volt ez az éjszaka, hogy nincs az a politikai törekvés, amely igazolhatná.

Az éjszakai súlyos események után Sólyom László nyilatkozata volt a leghitelesebb támpont. Ő, aki a Gyurcsány-féle hangfelvétel után nem habozott kimondani, hogy Gyurcsány Ferenc morális válságba sodorta az országot, kedden félreérthetetlenül fogalmazott: a tévészékház ostroma köztörvényes bűncselekmény volt. Semmi nem indokolhat egy ilyen csatát. Amíg az országot nem szállja meg idegen hatalom, vagy az alkotmányos jogokat nem vonja meg a zsarnokság, addig nem lehet forradalomnak hinni egy középület megostromlását. És nem forradalom az, ha egy csoport összecsap egy maroknyi passzívan védekező rendőrrel. Ez azoknak a megcsúfolása, akik 1956-ban az elnyomók gépfegyvereivel és a megszállók tankjaival néztek szembe – nem pedig egy percek alatt szétszedhető vízágyúval.

Mindenkinek nehéz lesz szembesülni a történtekkel. A polgári jobboldalnak rég érő tanulság ebből az éjszakából, hogy nem lehet elhatárolódni is a radikális jobboldaltól, és számítani is a támogatására. Nem azért kell a jobbról meghúzott éles határvonal, mert a kormányoldalnak felhúzott kakukkóra nyilatkozói vannak elhatárolódásügyben. Hanem azért, mert egy polgári pártnak kiszámíthatatlan mozgalmárok helyett erényre, rendre és toleranciára van szüksége, ha hitelesen akarja bírálni ezek hiányát.

A legnehezebb Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és kormányának lesz szembenéznie azzal, amit Sólyom László az alapvető morális kérdések előli cinikus kitérésnek nevez. A kormányfő még kísérletet sem tett a hiteles önvizsgálatra, magatartását pedig már szentesítette a kormánykoalíció két frakciója. Gyurcsány Ferenc jelenlegi erkölcsi álláspontja így foglalható össze: Hazudtam, kiderült, de épp jókor, mert elviselhetetlen volt, hogy mennyit hazudtok. Vagy pedig: Most, hogy hazugságon értetek, vegyetek példát rólam, és ne hazudjatok tovább.

Ezek morálisan annyira tarthatatlan csúsztatások, amilyenekkel a kormányfői közjogi méltóság viselője nem járathatja le tisztségét. A magyarázóüzem és a szemközti padsorokba mutogatás itt nem segít. Ez a tisztség akkora tisztelet kell, hogy kapjon viselőjétől is, mint bárki mástól. Ahhoz legalábbis, hogy a köztársaság legsötétebb éjszakáját ne a legsötétebb nappalán nevezhesse így.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszacsörömpölt

"Kifelé menet nem jelzett az elektronikus árucímke, az a kis fül, melyet a nagyobb üzletekben a… Tovább olvasom