Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

A Nemzeti Összetartozás Lézere

JEGYZET - "Hungarikum, hogy három év alatt idáig bírt eljutni a szuperlézerprogram."
Legalább háromszor bontottak eddig pezsgőt a szegedi lézerközpontot ünnepelve. Először még 2009 őszén, amikor kiderült: hazánk Csehországgal és Romániával közösen sikerrel pályázott az Európai Unió egyik gigaberuházására, a világon jelenleg épülő berendezéseknél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű szuperlézer, az Extreme Light Infrastructure (ELI) kutatóközpont létrehozására. Néhány napon belül Bajnai Gordon miniszterelnök az öthalmi egykori szovjet laktanyában, a tervezett helyszínen azt is bejelentette: kormánygaranciát kap a 250 millió eurós, árfolyamtól függően 60-70 milliárd forintos beruházás.
Harmadszor akkor volt ok az örömre, mikor a kormányváltások idején mifelénk megszokott turbulenciák csillapodása után, 2011 januárjában Orbán Viktor kormánya is a „városon túlmutató, a régió egészét magába foglaló fejlesztési programmá" fogadta az ELI-projektet. Úgy tűnt: a kiemelt beruházáson kart karba öltve dolgozik a szakma, a politika és a közigazgatás is.

Ebbe hasított bele az augusztusi bejelentés: aggódik a kormány a lézerközpontért, teljes körű vizsgálatban keresi a projekt csúszásának felelőseit. Az okokról senkitől sem hallottunk biztosat – a szakmán belüli gáncsoskodástól a politikai motiváción át az uniós források más gazdasági területre csoportosításának tündérmeséjéig megannyi feltételezés született. Ami konkrétum: még nincs meg a kormány jóváhagyása. Miközben a csehek már tavaly megkapták Brüsszel áldását, a románok pedig alig egy hete jelenthették be, hogy az Európai Bizottság engedélyezte kutatóközpontjuk uniós forrásokból finanszírozását. Mégis azt hallani a hozzáértőktől: sok szempontból előrébb tart a szegedi projekt, mint a többi. Tehát még mindig nincs veszve az ügy.

Hagyjuk is most azt, mennyire hungarikum, hogy három év alatt idáig bírt eljutni a szuperlézerprogram. Mint az öthalmi szovjet laktanyát, úgy kell megtisztítani a robbanószerektől, a puskaportól ezt az projektet. Ne gondoljuk, hogy ez csak a szegedi kutatók érdeke – őket Houstontól Göttingenig mindenhol tárt karokkal várnák. Az első olyan uniós nagyberuházásról van szó, ami Magyarországra kerülhet.
Ópusztaszeren ma avatják a magyar nemzet összetartozását jelképező emlékművet. Néhány kilométerrel odébb történelmi esély van arra, hogy újabb szimbóluma jöjjön létre a magyar összetartozásnak. Messzire látszana.

Olvasóink írták

 • 7. mazsolaszolo 2012. október 02. 08:24
  „Úgy látom, nem véletlenül történt az a kinevezés.
  Gratulálok! :)”
 • 6. macs 2012. október 01. 14:21
  „5. Bendegúz007,
  ebben csak az az elkeserítő, hogy most már az év vége a határidő.”
 • 5. Bendegúz007 2012. október 01. 08:42
  „Ezt Orbán Viktor nyilatkozta az egyik újságnak az ELi-ről.

  Magyarországnak kell az ELI!

  - Szeged és az egész régió számára stratégiai lehetőséget jelent egy már elnyert uniós tudományos nagyberuházás, az ELI lézerközpont. Mindamellett, hogy a kormányzat is kiemelt projektté nyilvánította az ELI-t, nyáron mégis politikai össztűz alá került, s kormányzati vizsgálat indult a késlekedések miatt. Hogy áll most ez a vizsgálat, s milyen mozgástere van a kabinetnek?

  - A projekt késésben van, ezért épp azt vizsgálja a kormány, hogyan tudna segíteni. Egyelőre egymásra mutogatnak azok, akik a programmal foglalkoznak. Ki akarjuk deríteni, ki a felelős azért, hogy ilyen lassan haladnak az ügyek, és mit lehet tenni a felgyorsításért.

  - Mikorra várható a vizsgálat eredménye?

  - Az év végére szeretnék teljesen tisztán látni az ügyben.

  - Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere a városi közgyűlés szeptember 28-i ülésén úgy fogalmazott, aki az ELI-t támadja, nem Szegednek árt, hanem az Európai Unióval találja magát szemben.

  - Magam is azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne menjen szembe az ELI-programmal, mert Magyarországnak érdeke, hogy a lézerközpont megvalósuljon. Nem az Európai Unió a fontos ebben a kérdésben, hanem Magyarország, mert nekünk ez a projekt kell, már csak az a kérdés, milyen ütemezésben tud megvalósulni.

  - Az ELI szervesen illeszkedik ahhoz a kormányzati elképzeléshez is, mely szerint a magyar gazdaságot a munka és az innováció lendítheti fel. Olyan fejlesztéseket kívánnak támogatni, melyek munka- és kutatási lehetőségeket hoznak a magyaroknak - jelentette be a napokban. Ami a lézerközpontot illeti, a köré tervezett tudományos parkkal és szolgáltatóiparral pontosan megfelel a leírtaknak, munkahelyeket teremt Szegednek (is), és az itteni kutatási potenciált is kiaknázza.

  - Amikor Szeged jövőjéről gondolkodunk, világos, hogy a legfőbb hajtóerő maga az egyetem. Ez a város legnagyobb értékteremtő szervezete, teljesen logikus, hogy a köré épülő kutatás-fejlesztésre kell koncentrálnia a városnak, ez hozhat létre új munkahelyeket. Természetesen fontosak a kis- és középvállalkozások, azokat sem szabad elhanyagolni, ahogyan a vendéglátást, a turizmust vagy a mezőgazdaságot sem. Szeged sajátossága azonban mégiscsak az európai összevetésben is jegyzett egyeteme, életszerűnek tartom, ha köré akarják csoportosítani a fejlesztési forrásokat.

  Remélem ezt tényleg így is gondolja.”
 • 4. strangerrr 2012. szeptember 30. 15:15
  „Remek cikk. Gratula.”
 • 3. klj-54 2012. szeptember 29. 19:25
  „Úgy látom valaki pofán verte Viktátorunkat!”
 • 2. macs 2012. szeptember 29. 12:44
  „Valaki utána nézett, hogy az augusztus 31-re ígért vizsgálatnak van valami eredménye, vagy csak vihart kavartak egy pohár vízben?”
 • 1. mediashreck 2012. szeptember 29. 12:10
  „;)))

  Szia Gabi!

  En csak egyszer bontottam (ha nem is pezsgöt).
  az valami skot itoka volt!
  A sors ugy adta, hogy ki is öntöttem a szivem Neked,
  szerdan volt az ugy 18-ora fele.

  Mindent összeveve, es merleget vonva:

  Mi, ( Te meg en) összetartozunk.

  U.I.:
  Puszilom a Krisztat!
  (ha összefutsz vele, add mar at!)

  :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az átlagos magyar

"Még az ellenzék is úgy nyilatkozott, hogy az unortodox gazdaságpolitika első normális lépése." Tovább olvasom