Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

A tökéletes szobor

"Mi nem szégyelljük bevallani: a hódmezővásárhelyi József Attila-szobor tökéletes alkotás. Tökéletes és teljes, mert több érzékszervünkre is hat. Nincs még egy ilyen műalkotás Ambrózfalván innen és Párizson túl, mint a Kligl Sándor készítette köztéri plasztika, ami ha egyszer újra látható lesz a Hősök terén, biztosan állíthatjuk: látogatók százait vonzza majd Hódmezővásárhelyre."
Mi nem szégyelljük bevallani: a hódmezővásárhelyi József Attila-szobor tökéletes alkotás. Tökéletes és teljes, mert több érzékszervünkre is hat. Nincs még egy ilyen műalkotás Ambrózfalván innen és Párizson túl, mint a Kligl Sándor készítette köztéri plasztika, ami ha egyszer újra látható lesz a Hősök terén, biztosan állíthatjuk: látogatók százait vonzza majd Hódmezővásárhelyre.

Akkor már vélhetően nem vonnak kordont a biztonságiak és/vagy a közterület-felügyelők a húszmillió forintos szobor körül, hogy megakadályozzák a kíváncsi műélvezőket abban, hogy közelebbről is megnézzék, esetleg meg is tapogassák a költőt, a mamát és a nővérkét.
Eljön az az idő, amikor ugyanúgy bámulják, simogatják és kopogtatják majd az érdeklődők József Attilát, mint ahogy a város vezetői morzéztak tegnap a költőn az önkormányzat eldugott raktárhelyiségében. Lázár János polgármester is itt győződött meg arról Budapestre utazása előtt, hogy Attilát – mint ahogy azt a májusi közgyűlésen kérték – bronzba öntötte a mester. Az alpolgármesterek a sajtómunkások jelenlétében bizonyították az alkotás valódiságát. Aki ott volt, azt mondta, hogy József Attila nagyot szólt.

Ezzel minden a helyére is került volna: az Eszmélet című vers ihlette költőalak nemes anyagból készült. És a mama? Melyről az terjedt el széles körben, hogy gipszből vagy viaszból készült, csak lefújták sprével? Szerettük volna ezt is megtudni, de a mester rangján alulinak érezte, hogy – ahogyan ő fogalmazott – eredetiségvizsgálatra bocsássa a műhelyében tárolt mellékalakokat, mondván: eleddig egyetlenegy köztéri műalkotását sem készítette grillázsból vagy marcipánból.

A hódmezővásárhelyi József Attila-szobor tökéletes alkotás, mert a botrány után nem csupán látni, de hallgatni és nyalogatni is fogják majd az emberek a Hősök terén, hogy meggyőződjenek valódiságáról. Ott állhat majd a talapzatán: Vaníliaálomkeksz – Magyarországról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüneti kezelés

"Elvileg biztonsággal gyógyítható az a betegség, amely most a maroslelei Recski István halálát… Tovább olvasom