Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Aki nyert, győzött is?

"Így a programok összevetésére nem, inkább a két vezér személyiségének összehasonlítására teremtett alkalmat a másodpercek szorításában fuldokló vitaszerűség. Az ellenlábasok viszont saját stratégiai céljaikat elérték. Gyurcsány lehengerlőnek bizonyult. Ezzel e vitát – szerintem – megnyerte. Úgy vélem, Orbán hagyta magát megtámadottnak látni. De talán épp azért, hogy ezzel legyen a győztes."
Tudományos alapon teszem mérlegre a Gyurcsány–Orbán vitát! Ezzel az elhatározással ültem a tévé elé tegnap este. Magam mellé tettem a kérdőjeles listám. Első benyomás? Stílus? Meggyőző erő? Alternatívák? Közérthetőség? Képernyős összhatás? Igyekeztem a bennem eddig kialakult ellenszenvet-rokonszenvet háttérbe szorítani. De a látottak nem győztek meg, igaz, el sem bizonytalanítottak. Mert nem vitát láttam, hanem két nagyon különböző stílusú politikust, akik elbeszéltek egymás mellett. Ezért nézőként jobban tetszettek, de a voksoláshoz is több támpontot adtak az előző párosok tévévitái.

A stúdió hátterébe simult Gyurcsány sötét öltönyével és pöttyös nyakkendőjével – sportosabbnak hatott Orbán szürke csíkos zakójával és barna nyakkendőjével. Az öltözet nem üzent.

A patikamérlegen kimért szabályok alapján Gyurcsányé volt az első szó, Orbáné a csattanó. De végig Gyurcsány tűnt lendületesebbnek. Támadott; a személyeskedéssel sem fukarkodott; az előzetes szabályokat áthágva a másik érvelése alatt a poharat kocogtatva fejezte ki nemtetszését, majd szerencsepénzével demonstrált; kérdezett és válaszolt is; folyamatosan gesztikulált, pózolt és provokált. Orbán inkább államférfiként viselkedett. Igyekezett távolságtartó maradni; ragaszkodott ahhoz a méltóságteljes stílushoz, amit az első medializált politikai vitában Hornnal együtt kialakított; nem vette föl a kesztyűt, csak sóhajokkal és kényszeredett mosolyokkal fejezte ki nemtetszését, miközben mondta a magáét.

Nem egy nyelven beszélt a két politikus. Gyurcsány felkészült riválisából: nyilatkozataival és a nyolc témakör számaival szembesítette, időnként a nézőkhöz ki-kiszólva sértegette. Orbán szomorú szemmel és fátyolos hangon bírált, leginkább a jelenlegi kormány teljesítményét kritizálta, s csak egyszer-egyszer engedte meg magának, hogy ellenfele kirohanásait helyesbítse, illetve szamárságnak minősítse, inkább témáról témára haladva ismertette pártja ötleteit.

Így a programok összevetésére nem, inkább a két vezér személyiségének összehasonlítására teremtett alkalmat a másodpercek szorításában fuldokló vitaszerűség. Az ellenlábasok viszont saját stratégiai céljaikat elérték. Gyurcsány lehengerlőnek bizonyult. Ezzel e vitát – szerintem – megnyerte. Úgy vélem, Orbán hagyta magát megtámadottnak látni. De talán épp azért, hogy ezzel legyen a győztes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszélgetni jó!

"Akárkinek akárhol viszket valamije, azonnal megtalálnak, és dörgedelmes sürgetéssel intenek, hogy… Tovább olvasom