Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Aláírás-óra

"Tegnap egész nap azon erőlködtünk néhányan a szerkesztőségben, hogy megtudjuk: igaziból, de tényleg – mi ez a szerződésmizéria? Nem sokra jutottunk."
Tegnap egész nap azon erőlködtünk néhányan a szerkesztőségben, hogy megtudjuk: igaziból, de tényleg – mi ez a szerződésmizéria? Nem sokra jutottunk.

Mivel a fideszes önkormányzatok mint kórházfönntartók azzal „fenyegetőznek" országszerte, hogy nem írják alá intézményvezetőik az idei kórház-finanszírozási szerződéseket az OEP-pel, józan polgár első gondolata: ez is politika. És átkozza, mármint a politikát, hiszen tudja, hogy a köz fázik rá, ha átpolitizált a betegellátás is.

Az ember elképzeli azt a kórházigazgatót, akit „elkísér" a megyei egészségpénztárhoz a megyei közgyűlés fideszes elnöke. Nyilván együtt megtekintik a szerződéstervezetet, kórházigazgató magyaráz feszt, hiszen elnök aligha látott még ilyet. Majd egy óra múltán eldől, igazgató aláír, vagy sem. Senki sem hiheti, hogy elnök jelenléte nem befolyásolja.

Végtére a kórházfönntartó képviselője az elnök. A kórház persze mindannyiunk pénzén működik, de ez a tény ilyen szituációkban aligha tolakodik előtérbe. Vagyis ha – netán politikai hatásra – nem ír alá a szegény kórházigazgató, akkor még szegényebb lesz, kórháza előnytelen helyzetbe kerül. Vagyis mi minden, betegek és potenciális betegek. Viszont az ellenzék sarokba szoríthatja a kormánykoalíciót, egészségügyi politikájával együtt.

Elképzelhetetlen azonban, legalábbis normális országokban olyan egészségpolitika, ahol úgynevezett reformok ürügyén felelőtlen, trehány munkát végeznek e politika végrehajtói. A szerződésmizéria nem az eddig bevezetett „reform"-elemek, vagyis nem a vizitdíj, az ágyszámcsökkentés, vagy ilyesmik miatt állt elő, hanem a felelőtlenség és a trehányság miatt. Kedden megkapták a kórházak a szerződéstervezetet – mondja az illetékes államtitkár, a valóságban pedig még csütörtökön sem kapták meg, pedig péntek (szombat?) az utolsó nap, amikor alá kell írni.

A megyei egészségpénztárnál ma egy-egy órájuk lesz az igazgatóknak – mögöttük-mellettük a fenntartó képviselőjével –, hogy megismerkedjenek a szerződés adataival. Az igazgatók jól ismerik ezeket a szerződéseket, írtak alá ilyesmit elégszer. „Csak" a legfontosabb számok, hogy ugyanis miért mit fizet a biztosító – az lesz új ezen a papíron.

Fölfoghatatlan, hogyan lehet ekkorát hibázni: egy órát adni ennek az új elemnek a fölfogásához, megtárgyalásához. Elfogadásához. Abban a fölfokozott társadalmi hangulatban, ami az egészségügyet most nálunk övezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elemi érdekek

"A város peremén élők, most épp a Szegedtől való leválással is kacérkodó büszke tápaiak szembesülnek… Tovább olvasom