Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Ápolók 12 pontja

JEGYZET - ˝Akik itthon maradtak, állják a sarat.˝

Kossuth örökösei a követeléseiket most 12 pontba szedő ápolók is. De nem azé a Kossuthé, akinek szobra magasodik szinte minden magyar városban. Szabadságharcunk emblematikus figurája húgának, Kossuth Zsuzsannának, az ország első főápolónőjének az utódai a forradalmi hangulatú egészségügyi szakdolgozók.

Hősök a sebesültek, a megroppant egészségűek ápolásával elsőként foglalkozók. Az állítás igazolására nem kell ismerni Kossuth Zsuzsanna életrajzát. A rendelőben vagy a kórházi ágy mellett dolgozók tetteinek rendkívüliségéről mindenkinek van története – jó és rossz is. A lapunk „Jó kezekben..." sorozatában bemutatott, happy end végű sztorikat örömmel elkönyvelő szakmai kamara is elismeri: egyre több a betegpanasz.
Tíz hadosztálynyi asszisztens, laboráns és ápoló tartja a frontot a hazai egészségügyben. Békeidőben, ám „háborús körülmények között" dolgoznak.

A fertőtlenítőszagú fehérségben gyámoltalanná váló beteg elesettségében is látja, hogy a körülötte fehér köpenyben forgolódók elégedetlenek. Az angolul, németül beszélő egészségügyiek zöme már nyugatabbra ment, ahol idősek otthonaiban tízszeres fizetésért gondoznak tehetős szépkorúakat. Azok, akik itthon maradtak, állják a sarat, és edzeni kezdték az érdekérvényesítő képességüket. Eddig csak dohogtak. Nem „szobrokat" óhajtanak, nem a magyar ápolók napjára korlátozódó kitüntetésekre vágynak. De az elfogadható fizetséggel és munkakörülményekkel a mindennapokban megnyilvánuló megbecsültséget akarnak!
12 pontba szedte az egészségügyi szakdolgozók minapi nagygyűlése a követeléseiket. E 12 ponttal azonnal egyetértett, valóra váltását ígérte az egészségügyért felelős államtitkár. Kérdés, hogy az ígéret 2016-ra datált valóra váltásához utcára kell-e vonulniuk a mai Kossuth Zsuzsannáknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tesszük a törvényt

˝Kis ország, nagy átverések.˝ Tovább olvasom