Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Béren kívül

JEGYZET - "A most elfogadott új cafeteriarendszer véget vet a 18 ezer forintos partizánakcióknak."
Néhány éve sokan azt sem tudták, eszik, avagy isszák a cafeteriát. (Tulajdonképpen ehetnek és ihatnak is benne, mert a szó igazándiból éttermet, önkiszolgálót jelent.) Aztán szépen megtanulták, olyan béren kívüli juttatást takar a kifejezés, amely mindenkinek jó. Jó a munkáltatónak, mert olcsóbban megússza, ha rendszeres pluszjövedelemhez akarja juttatni dolgozóját, ugyanis kedvezőbbek számára ebben a rendszerben az adózási feltételek. Jó az alkalmazottnak, mert havonta 10, 20, 30 – ne adj' isten még több – ezer forinttal kalkulálhat, amikor a családi költségvetést készíti. Nettóban költheti utazási bérletre, internetre. Az étkezési utalvánnyal – az eddigi rendszerben – a bevásárlásokat is megoldhatta az ember. Ismerőseim, kollégáim legtöbbje éppen ezért részesítette előnyben a cafeteriának ezt a formáját. Idáig 18 ezer volt havonta az étkezési utalvány plafonja – ez jobbára el is vitte az éves keretet –, és valójában éttermi étkezésre találták ki, de sok üzletben ha vett az ember két zsömlét, akkor fizethetett a szelvénnyel a mosóporért, az üdítőért, urambocsá, a dobozos sörért is. Vagyis a harmadik szereplő, a kereskedelem is jól járt, mert megvolt a forgalma.

A most elfogadott új cafeteriarendszer véget vet a 18 ezer forintos partizánakcióknak. Az összeget 5000-re csökkenti, és az sem biztos, hogy a boltban le lehet vásárolni az összeget, egy étteremben viszont két személy vidáman elköltheti egy szerényebb ebédre.
A mostantól favorizált Széchenyi-pihenőkártya szándéka szerint a kirándulást, a pihenést, a sportolást hivatott segíteni. Nemcsak a kártya SZÉP, de az elképzelés is. Csak hát az alkalmazottak zöme a pluszjuttatást eddig sem álomutazásokra fordította, hanem az otthoni költségvetési lyukak betömködésére.

Az étkezési utalványokat forgalmazó egyesülés szerint a juttatások tervezett átalakítása következtében az állam éves szinten mintegy 20 milliárd forintos bevételkieséssel számolhat. A 2,5 millió munkavállaló nettó jövedelme csökkenne mintegy 100 milliárd forinttal, azaz ennyi vásárlóerő tűnne el a gazdaságból is. Persze biztos hazabeszélnek, de lehet benne némi igazság.

Kérdés, érdemes-e fenntartani ezt a rendszert. Vagy jobb lenne bérre váltani, tudomásul véve, hogy a munkaadó és munkavállaló is bukik. Onnantól viszont beáll a rendszer, nem kell évente újra variálni, számolgatni.

Olvasóink írták

 • 3. Pandora 2011. december 06. 20:30
  „egyetértek!
  tisztességes fizetést mindenkinek és akkor nem lesz szükség ebédjegyekre.”
 • 2. mazsolaszolo 2011. december 06. 19:07
  „Éppen ma reggel olvastam a főcímet (elég is volt ennyi): "A Fidesz nem gyakorol önkritikát" (értsd: önmaga úgy tökéetes, ahogyan van)

  Pedig jó volna.”
 • 1. achilleus 2011. december 06. 13:43
  „Kár hogy ez a véleményrovat ennyire el van dugva, nem lehetne az oldal tetejéhez közelebb elhelyezni?
  Most is egy végtelenül ésszerű és érthető okfejtés, melynek szinte minden szavával egyetértek, még akkor is, ha az a "kafetéria", amelyet eddig kaptam, inkább az 5000Ft-os összeghez állt közel, és nem a 18 ezreshez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áradás

"A szokás nagy úr, aki bírta, már letette a luxusnak felfogott cigarettát és autót." Tovább olvasom