Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Elefántok a dohányboltban

JEGYZET - "Lesz még itt Nemzeti Kupleráj is, hiszen nagy dohány van abban is."
Lehet, hogy ezekben a percekben is lerohannak egyes nemzeti trafikokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nemzeti kamasz munkásai és nemzeti ellenőrei. De hogy azok nem a felcsúti Mészárosok vagy a vásárhelyi continentálosok trafikjai, az hótziher. Lehet, hogy „tisztítják" a piacot? Az ötezer között bizonyára jócskán akad, akiről kiderült, nem is annyira nemzeti, mint első blikkre látszott. A nemzeti kisgömböcök még többet akarnak.

Az ellenőrzés cinikus: nagykorúnak látszó kamaszokat pávatáncoltatnak be a boltba, s mire a legényke, lányka eljut a pultig, már késő, hiába kérik a személyi igazolványát, a törvénysértés már „elkövetődött". A 18 éven aluliak ugyanis be sem léphetnek a boltba. Betarthatatlan, de jól büntethető. „A francba a nagy növésű kurva kölkit, menne inkább haza pálinkát szittyózni a fater marmonkannájából, azért még akár meg is dicsérhetik, már úgy nemzetien!" – fakadt ki egy boltos ismerősöm. Aki egyébként – minimálbéren bejelentve – ki sem lát a fénytelen, levegőtlen üzlethelyiségből, hogyan venné észre, ha valaki be akar jönni az ajtón. Idegenvezetők mondják, nagy a kuncogás a külföldiek körében, amikor azon tanakodnak, melyikük nézze meg, mi van 18-as korhatárral jelölt, elsötétített bejárat mögött. Többen szexshopra, kukkolós kabinokra tippelnek. Dehogy írjuk ki idegen nyelven, tanulják csak meg a külföldiek magyarul, mit jelent a Nemzeti Dohánybolt!

Barátom angliai munkatársai, akiket a Forma–1-re hozott Budapestre, meg is jegyezték egy életre. Gyorsan dühbe jöttek: „Hol a fuckban lehet itt cigarettát venni?" A Parlament környékén sehol, legalábbis nem találták, a járókelők sem tudtak segíteni. Átmetróztak a Blahára, ott legalább találtak hármat. Az elsőben egyáltalán nem árultak szivarkát; a másodikban sem, az eladó kislány Csongorral próbálkozott – amit köztudottan a görény is csak sírva szívna el –; a harmadikban találtak, de itt is csak a leleményes vásárlók segítségével sikerült megtalálni a keresett fajtát. A minap egy levélírónk panaszolta, szipkát szeretett volna venni, de az eladó azt sem tudta, mi az. Ennyit meg a nemzeti szakértelemről.

Barátom azon izgult a legjobban, angol vendégei közül nehogy megkérdezze valaki, mit keres a nemzeti jelző egy közönséges dohánybolt nevében. Kezdettől fogva rágódom és bosszankodom ezen magam is. Ha elkezdte volna sorolni a nemzeti jelentéstartalmát, amelyhez olyan értékeket és szimbólumokat szoktunk társítani, mint a hazaszeretet, a közös kultúra és történelem, a Himnusz vagy a zászló, még úgy sem értették volna. Azt meg végképp nem, hogy van egy párt, amelyik „A haza nem lehet ellenzékben" 2002-es orbáni csatakiáltása óta elkezdte módszeresen lenyúlni és azonosítani magát a nemzettel, amiből mára, szügyig járva a hatalomban, az következik, hogy minden és mindenki, ami és aki hozzájuk kötődik, nemzeti, a többi meg ennek ellensége, vagy nincs is. A Nemzeti Dohánybolt elnevezés is erről árulkodik, amellett, hogy ízléstelen. Sebaj, lesz még itt Nemzeti Kupleráj is, hiszen nagy dohány van abban is. A nemzeti madámok mindenesetre már a spájzban vannak.

Olvasóink írták

 • 15. v.imre 2013. augusztus 07. 09:51
  „Kósával kapcsolatban írt megjegyzésem tartalmát helyesbítem. Kósa a nyilatkozatát a párt elnökhelyetteseként úgy tette, hogy nem volt kormánytag. Ezen körülmény miatt nem volt olyan súlya, ami valóban megrendítette volna a forint helyzetét a devizatőzsdén. Emlékem szerint pár nap alatt volt ingadozás maradandó negatív hatás nélkül.”
 • 14. v.imre 2013. augusztus 07. 09:36
  „13. csonakos 2013.08.07. 08:19

  Kedves Barátom!
  Ha ez ennyire így és egyszerű lenne...? A helyzet összetettsége okán előbb megnéztem a Wikipédiában Járai Zsigmond életútját. Szakember legyen a talpán, aki az ott leírt hazai pénzügypolitika terén meg tudja ítélni hol, kinek és mennyiben áll meg a felelőssége a deviza hitelezés ügyében. Kezdetektől a mai napig. Kormányokon átívelően. Amikor Járai éppen az euróhoz tervezett csatlakozás előkészítése okán liberalizálta a hazai tőkepiacot. A Kósa féle nyilatkozat azért nem volt annyira kiugróan releváns, meghatározó a forint árfolyamára, csak a média fújta fel. Pénzügyi körökben helyén kezelték az akkor ellenzékben volt párt elnökhelyettese által tett, egyébként belemagyarázással élesített kijelentést.
  Az ország adósságát pedig vissza kell fizetni. Ez az IMF-Európai Központi Bank hiteladósság visszafizetés időszaka hárult a jelenlegi ciklusban kormányon lévő miniszterelnökre. Hívják azt Orbán Viktornak vagy, akár Teofilosz Tódornak.”
 • 13. csonakos 2013. augusztus 07. 08:19
  „Imre barátom!
  Egy kis összefogaló miért is van ma nehéz helyzetben az a híres vezető!

  A ma súlyos gondot okozó devizahitelek az előző Orbán-kormány alatt indultak el, a 2001. június 15-én kelt 88/2001. (VI. 15.) Korm.r. révén. A pénzügyminiszter Matolcsy György, a jegybankelnök Járai Zsigmond volt.
  2005-ben a devizahitel teljes hiteldíj mutatója 6-7 százalék volt, az államilag támogatott forinthitelek terhe 8,5-9,5 százalék között mozgott, a piaci kamatozású forinthiteleké pedig 18-20 százalékos volt. 2010-ig a legkedvezőbb a devizahitel volt
  Az első Orbán-kormány választási ajándékként a támogatott kamat mértékét háromról tíz százalékra emelte. Mivel mindenki tudta, hogy a kamattámogatásnak ez a szintje fenntarthatatlan, az utolsó hónapokban ezeknek a hiteleknek a felvétele felgyorsult. A szocialista kormány 2003-ban 140 milliárdot, 2004-ben már 220 milliárdot fizetett ki a költségvetésből a lakástámogatásra.
  Az akkori jegybankelnök, Járai Zsigmond azután sem ellenezte a hitelezést, hogy többszöri figyelmeztetést kapott a Svájci Jegybanktól.
  Orbán Viktor ellenzékben a fideszes önkormányzatokat bíztatta a devizahitel-felvételre.
  A devizahitel-bomba akkor robbant, amikor 2010-ben a Fidesz politikusai, Szíjjártó Péter és Kósa Lajos nyilatkozataikkal bedöntötték a forintot.
  Az Orbán-kormány miatt a forint azóta jóval kevesebbet ér, mint a kormányváltás előtt. Akkor 265 forint volt egy euró, és 185 egy svájci frank, ma 300 forint körül váltják az eurót, és 240 körül a frankot.
  Orbánék 3 éve alatt tömegével szűntek meg a munkahelyek, kisvállalkozások tízezrei mentek csődbe, a bérek a brutális megszorítások, adóterhek miatt veszítettek értékükből.
  Orbán nélkül ma nem okozna a devizahitel problémát, a forint tudatos gyengítése a fő ok.

  2010-ben az ,,összefogás évében" megkezdődött az egyes társadalmi csoportok kirekesztése, és egyes gazdasági ágazatok tönkretétele, a jövő felélése
  2011-ben a ,,megújulás évében" érdemi reformokra nem került sor, csak újabb megszorításokra.
  2012-ben az ,,elrugaszkodás évében" a magyar gazdaság 1,9%-os recesszióba került.
  2013-ban az ,,emelkedés évében" a növekedésre ez évben sincs kilátás.
  2014-ben a ,,gyarapodás évében" további elszegényedés várható, gyengébb forinttal, stagnálással, nagyobb inflációval, magas államadóssággal. Beruházások nélkül nem lesznek újabb munkahelyek, így nem lesz több dolgozó, nem bővül a fogyasztás, összességében az emberek a gyarapodás évében is rosszabbul fognak élni.

  Elfogadom, hogy szereted és támogatod Orbánt ez a te és a híveinek az ügye! Csak közben a félkarú rabló helyett kétkarúak vannak a "játékteremben"! Semmi nem tökéletes!”
 • 12. v.imre 2013. augusztus 07. 07:47
  „Tisztelt Uraim!

  Megértettem. De nem lett volna jobb ezt a név ügyet már az elején tisztázni? Akkor nem folyt volna közöttünk ez a méltatlan vita. Egyébként nekem észrevétel nélkül el kellett volna fogadnom azokat a személyemet sértő jelzőket, amelyekkel Zoli engem minősített hozzászólásaiban? Következés képpen tényleg felejtsük el a személyeskedést. És térjünk a lényegre, Magyarország helyzetére. Ami tény, mi nem örököltük meg Anglia létkörülményeit, társadalmi, gazdasági adottságát, így abban a sárban dagonyázunk, amit a "rendszerváltozás" hagyott nekünk maradékul. Emberestül, lovastúl, szekerestül. Üresen.
  Ennek tudatában tessék szapulni a nehézségekkel küzdő jelenlegi kormányt és vezetőjét, aki nem anyámasszony katonája. Ami a BskyB ügyet illeti kívánatos lenne, ha a hazai ellenzéki média azon a szinten dolgozna. Észre sem lehet venni, hogy magántévé. Angliában adnak az ilyenre.
  Üdvözlettel: Vörös Imre”
 • 11. antipolgar 2013. augusztus 06. 17:19
  „Tisztelt v. Imre Ur!
  Ugy latszik, hogy On nem tud meglenni egyreszt nelkulem, masreszt nem eleg Onnek az a sok marhasag, amit mar itt osszehordott ilyen-olyan apropokbol. De nincs az a sajat magat megalozo szituacio, amire meg ne tenne ra egy lapattal. Hat akkor itt a legujabb. A tegnapi BBC-ugy ugyis mar egy napja volt. Nem akartam es most sem akarom ennyire szereny kapacitasunak beallitani (arra eleg a fent emlitett hozzaszolas-ozon, amit az idok folyaman elkovetett - es nincsenek illuzioim, ezutan is elfog), de hat maganak ahogy mondani szoktak: Mohacs kell! Viszont nekem csak egy becsuletem van (ugye Onnek is?), amire kenyes vagyok. Amikor a nevemet es cimemet megadtam, akkor (is) az igazat irtam. Most nem ismetlem meg, hisz On szorgos munkaval kigyujtotte a korabbiakbol. Ettol fuggetlenul en csak annyit tudok Onrol, hogy v. imrenek jegyzi Magat a kommentek soran. Higgye el, nem is erdekel, hogy ez-e az igazi neve, szamomra a lenyeg a velemenye es mondanivaloja (inkann ELHISZEM, hogy igy hivjak, csak kerem, ne bizonygassa. Amikor szulettem, a Zoltan nevet kaptam szuleimtol. Ezen a neven erettsegiztem Gyorben egyutt Orfi Ferenc Urral, a DM kiadvany szerkesztojevel, aki azota is a baratom (egy padban ultunk). Abban az idoben a RABA ETO-ban es magyar KEZILABDA utanpotlas valogatottban jatszottam bealloskent. Ilyen minosegemben eloszor Szegeden voltam valogatott es abban a szerencseben volt reszem, hogy a tobbszoros vilagvalogatott Kenyeressel, Kovacs Peterrel, Bartalossal, stb. jatszhattam egyutt es mi avattuk az Ujszegedi Sportcsarnokot 1974 oszen (a romanok elleni noi-ferfi paros meccs alkalmaval). Ezert irtam, hogy miert kedves nekem Szeged, es miert a DM-be irok hozzaszolasokat (a masik ok fent emlitett Feri baratom). De ezt is leirtam korabban, viszont nem tudom (ez nem igaz, pontosan TUDOM), hogy azt MIERT NEM MAZSOLAZGATTA KI, amator Sherlock Holmes modjara? Egyebkent nyugdijaskent van ideje Szegeden utana nezni, hogy kik, milyen csapatosszetetellel (a nevem is koztuk van, mint P. Zoltan) avattuk a csarnokot. Talan meg On is megerti, hogy Zoltankent Zoli beceneven hivtak. Az mar az On ,,szokasos" tajekozottsagat bizonyitja, hogy rogton ,,azonositott" is engem a FOCISTAK kozott, sot meg ,,emlekezett" is ram, hogy hogyan buzditott 20 ezer szurkolo kozott. Rohej es komolyan mondom: mar-mar kortani eset. EN SOHA NEM IRTAM, HOGY FOCISTA LETTEM VOLNA!!! Legyen szives, ellenorizze ezt is!!!! Meg kell mondjam, hogy sokat rohogtunk Feri baratommal az On ,,tajekozottsagan" a telefonban, amikor a nem letezo focista multamat emlegette. 1980-ban csaladi okokbol a Zoltan nevet (belugyminiszteri engedellyel) Istvanra valtoztattam (apai nagyapam volt Istvan es Apam iranti tiszteletbol vettem fel az O nevet). Ezert MINDEN okmanyomat ertelemszeruen le kellett cserelnem (tud kovetni?) es Istvan neven kaptam meg allatorvosi diplomamat. Azota termeszetesen JOGILAG Istvan vagyok, de talan meg On is megerti, hogy a csaladom, barataim a mai napig Zolinak hivnak, minthogy 24 evig (es ezutan is) ezt tettek. Magam sem hasznalom a HIVATALOS alkalmak kivetelevel az Istvant. Meg angol barataim, ismeroseim es kollegaim is Zolinak (sajatosan Zolly-nak) hivnak. Egyebkent amikor az MRCVS szamomat es a cimemet, nevemet megadtam, MINDENKI, aki akart, be tudott azonositani, csak ket click kell hozza a komputeren. Csak egy embernek ,,nem sikerult", aki velemenyem szerint tajekozottsagban, objektivitasban meg az On szintjet sem eri el. Megjegyeznem, hogy nem kotelezo megadni a VALODI nevemet, de On annyira erdeklodott a kiletem felol, hogy megszereztem Onnek ezt a boldogsagot. Bar hivhattam volna magamat v. imre-2-nek is, de ezt - biztos vagyok benne, hogy sokan megertik az olvasok kozul - az On hozzaszolasainak fanatikus partossaga es helytallosaga miatt elvetettem es "antipolgar" (nem minden celzatossag nelkul) neven szoktam kommentelni. De ezt is leirtam mar korabban. Mindesetre tetszik az , ahogy ,,antipolgar" beazonositasara tett erofesziteseit katonasan, fegyelmezetten es targyszeruen taglalja, idezi (szinte latom, ahogy szalutal is kozben). Az mas kerdes, hogy neha osszekeverte peldaul azt, hogy mit irtam en, mit theseus, vagy mas hozzaszolo. De megertem Ont, nem egyszeu copy-paste akciokat lebonyolitani. Latvan, hogy szemelyem mennyire erdekli, ohatatlanul felmerul a kerdes: Csak nincsen valamilyen terve velem kapcsolatban? Ugy tudom, hogy azok az idok elmultak. On is igy gondolja? Latja-latja, Kedves v.imre! Ugye most (megint) megfogta az egeret? Megint sikerult bemutatnia szakertelmet. Tudja, a vitahoz felkeszultseg, tajekozottsag, tolerancia es HIDEG FEJ kell. Be akarta bizonyitani, hogy hiteltelen vagyok. Tisztelettel, nem vagyok az! On szerint kirol derult ki (megint), hogy osszehord hetet-havat es a vitaba indulatbol es nem ervekkel szall be?
  Higgye el, hogy oszinten sajnalom Ont, de On kereste Maganak az ujabb ,,megdicsoulest". Jobb lenne (Onnek, Nekem es az Olvasonak is), ha a tenyekre koncentralna, es akkor bocsatkozna vitaba, ha tudas van mogotte es nem indulat. Peldaul ezt az energiat, amit a regi hozzaszolasok visszakeresesere (reszben hibasan) forditott, hasznalhatta volna arra is, hogy meggyozodik a kormapropaganda valosagtartalmarol.

  Oszinten minden jot kivanok ismetelten Onnek, es igerem, hogy EN NEM FOGOM AZ ON HOZASZOLASAIT - tovabbi fiaskokat elkerulendo - (ha csak nem engem erint szemelyemben) KOMMENTELNI.”
 • 10. orfiferenc 2013. augusztus 06. 15:47
  „Urak!
  Soha nem szoktam kommentekre reagálni, amit gondolok, az úgy is benne van a jegyzeteimben. Hogy most mégis kivételt teszek, az a személyeskedés, amit v. imre és theseus művel kommentelő társukkal, antipolgárral, aki többször elmondta már, hogy régi diáktársak és barátok vagyunk. Csak fizikálisan távolodtunk el egymástól, őt az angliai Sheffieldbe, engem a magyarországi Szegedre sodort az élet. 1975-ben érettségiztünk Győrben a Révai Miklós Gimnázium matematika szakán. A padtársamat P. Zolinak hívták. Azóta is minden ismerőse, haverja, egykori sporttársa (Zoli a kézilabda-válogatottságig vitte) így hívja. Később, már az Állatorvostudományi Egyetemi évek alatt, családi megfontolásból (nagyapját is így hívták) az István nevet vette fel, emlékezetem szerint már a diplomáját is ezen a néven kapta. Hivatalosan tehát István, egyébként Zoli. Van ilyen. Talán Önök is ismerik Szegeden Bánáti Antalt, az egykori Centrum igazgatót, sportvezetőt aki csak Tomi névre hallgat. A családja és a barátai mind így hívják. Az ilyenekből még nem kell összeesküvés-elméleteket gyártani, bármilyen divat is az manapság.
  Egyébként pedig további jó kommentelést kívánok Önöknek, de kérem, ezt a "Zoli vagy István, tényleg kint él-e, valóban állatorvos-e" lemezt vegyék le a lejátszójukról! Most már én kezdem szégyelleni magam Önök helyett.
  Köszönettel és tisztelettel: Őrfi Ferenc”
 • 9. v.imre 2013. augusztus 06. 10:26
  „Meglepetéssel olvastam 3. antipolgar 2013.08.05. 10:10 hozzászólása végén a búcsú üdvözletet: "Udv: Zoli"
  És eszembe idéződött antipolgár és theseus korábbi asszója a nick név mögé rejtőző személy azonosságáról, hitelességéről. Hogyan is volt június 5-én?
  Udv: Zoli

  DM JEGYZET 2013.06.05. 09:30
  HOLLÓSI ZSOLT
  Barackbukta
  Hozzászólások
  Vita antipolgár és theseus hozzászólók között antipolgár személye beazonosításához. Részlet.

  14. antipolgar 2013.06.06. 17:19

  ,,...Mindenki dontse el maga, hogy ki es miert szanalmas ebben a tortenetben.
  Hogy miert fedem fel magamat? Azert mert bar nincsenek tul jo tapasztalataim a jelenkori magyar hatalom kritikaval szembeni viselkedeserol, azert azt meg en sem kepzelem, hogy angol allampolgarkent valasztott hazam hatosagai elleneben is kellemetlenkedni mernenek. Ha igen, meg lesz a megfelelo valasz.
  Udvozlettel: Dr. Istvan P. 64. Deerlands Close, Sheffield, S5 8AF, United Kingdom"
  .....

  11. theseus,
  örömmel látom, hogy rosszhiszeműsége ("a lap baloldali újságírói különböző álneveken") változatlanul jó egészségnek örvend. Mondandóm /-dónk lényegét változatlanul nem érti (nem akarja érteni, a lényeg szempontjából édes mindegy), a tények látókörén kívül eső hányadára továbbra sem kíváncsi.
  Érdeles lehet így élni.
  És bizonyára fárasztó is.

  Nos, hol itt az igazság? A focisták most újra találkoztak Szegeden, amelyről a Sportrovatban olvashatunk. Igen ám, de közöttük nincs a 3. hozzászóló antipolgárral azonosítható Dr. István P! Zoli van, de ő Takács. A Dr. titulus egy más személy neve előtt található.

  Önmagát hiteltelenítette.”
 • 8. antipolgar 2013. augusztus 05. 21:58
  „7. manoka!
  Jol sejted, angol a gepem. De azert en meg kicsit beszel magyar.
  Cheers”
 • 7. manoka 2013. augusztus 05. 20:34
  „antipolgar A helyes írásoddal baj vagy angol a számítógéped.”
 • 6. mirr-murr 2013. augusztus 05. 13:36
  „Drága Jó Theseus!
  Ha nem tudta volna, 18 éven aluliakat dohányáruval eddig sem lehetett kiszolgálni - de olyan elmebajos törvényt, mely szerint a (lesötétített) ajtóból vissza kell küldeni a kiskorú(nak tűnő) egyént, csak most találtak ki. És ami a "zsigeri gyűlöletet" illeti: a szerzőnél nem, csak az ön soraiból tapasztaltam. A nemzetit meg hagyjuk meg békén annak, amire való: lobogó, himnusz, színház - de nemzeti dohány?!”
 • 5. csonakos 2013. augusztus 05. 12:26
  „Kedves theseus!
  Nagy tévedés! A biztonsági őr nem igazoltathat! Nincs rá jogosultsága!”
 • 4. theseus 2013. augusztus 05. 10:33
  „Egyszerű a megoldás a fiatalkorúak kiszűrésére: itt is alkalmazhatnak a bejáratnál biztonsági őröket, mint a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban, és ők elkérhetik a személyit is. A haszonból futja.
  De nyilvánvaló, hogy a szerző nem a boltosok miatt aggódik, csak az orbániáda legújabb fejezetét olvashatjuk nála. A maga nemében jól megírt munka, a szokásos balos panelekkel, de ez a zsigeri gyűlölet már riasztó a békésebb újságolvasónak, aki nem feltétlen erre vágyik, amikor a reggeli kávénál belelapoz az újságba. Most sisteregjen, Pelikán elvtárs!
  Persze ha a szerző dohányzik, akkor tényleg bosszantó lehet, hogy már nem lehet minden boltban cigit venni, és a gyereket se küldheti le érte, ha elfogy. A gyerekeknek viszont jobb, ha nem jutnak olyan könnyen cigihez, mint korábban, és ez az egész ország egészségi állapota szempontjából is hasznos.
  Ha úgy tetszik, a nemzet szempontjából, bár az is nyilvánvaló, hogy a szerző ezzel a szóval is csak gúnyolódik, ahogy a levitézlett - de a szerző által továbbra is preferált - baloldal szokott.”
 • 3. antipolgar 2013. augusztus 05. 10:10
  „Szia Ferikem!
  Jot irtal, azt, amirol a napokban beszeltunk. Az angolok emlitesenel meg kicsit szofisztikaztad is a dolgot, mert nem csak fuck hangzott el ott es akkor - sokminden mas is!
  Pedig ezek az emberek sem voltak tudosok, csak egyszeru melosok. Megis azzal telt el a latogatasuk alatti ido, hogy probaltam megmagyarazni Nekik azt, amit - ha ragaszkodunk az igazsaghoz - NEM LEHET!
  Mas. A Hollosi Ur jegyzetehez is irtam meg "valamit" - kivancsi vagyok a velemenyetekre.
  Udv: Zoli”
 • 2. csonakos 2013. augusztus 05. 09:44
  „Jó jegyzet! Jót derültem rajta! Ezek a fijúk már ezt a szót is lejáratták "nemzeti"! Sajnos egy két történelmi névvel is ezt tették! Kár.”
 • 1. marigold 2013. augusztus 05. 09:40
  „Forgalmasabb helyeken csokrosan telepedtek meg a dohányboltok.
  Nyilván "ne érje szó a ház elejét" alapon, "civileknek" is kiosztottak pár koncessziót - az ilyen "érdemtelen" nyerteseket ki kell egyelni a csokrokból... csak rontanák az üzletet..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átlátni a szitán

"Mindenki megkeresheti a saját helyét a magyar kasztrendszerben." Tovább olvasom