Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Évszázados utazás

"A városhoz oly szorosan hozzátartozik ez az újság, mint azok a meghatározó épületei és intézményei, amelyek létrejöttéért a lap is lobbizott."
Akkor leszel szegedi, ha olvasni kezded a Délmagyart – jelentette ki barátom, mikor az egyetemi évek végén arról beszélgettünk: ki, mikor és miért veszi kezébe a helyi napilapot. Ő szögediként elment, én gyüttmöntként maradtam a Tisza-parti nagyvárosban. Ő fővárosi újságolvasó lett, én meg mindjárt huszonöt éve lesz, hogy az itteni redakcióban dolgozom. Azóta jó és rossz, rossz és jó periódusok váltakoztak a Délmagyarország életében is, de az újság összefonódása a várossal és környékével megmaradt.

Ez a szerelmes viszony, a szeretem–nem szeretem kéjes váltakozásából álló szoros összetartozás az, aminek természetét és mélységét nem érzik, akik távolról és puszta földrajzi névként néznek a lapfejre. Ők Dél-Magyarországként írják azt, ami száz hét múlva lesz száz éve, hogy Délmagyarország, sőt: becéző szeretettel „csak" Délmagyar. Ők nem tudják: Szeged összenőtt a Délmagyarországgal, a Délmagyarország Szegeddel. A városhoz oly szorosan hozzátartozik ez az újság, mint azok a meghatározó épületei és intézményei, amelyek létrejöttéért a lap is lobbizott. Példaként elég a közkórházat, a fogadalmi templomot, vagy az egyetemet, a szabadtéri játékokat említeni. De a dorozsmai vasutat és a tanyai iskolákat is ide kell sorolni, merthogy indulásától kezdve a város és vidékének, a régiónak az újságja akart lenni és lett is a Délmagyar. A lap, amely indulásakor ígérte, aztán a történelem fordulatait-buktatóit ki-kicselezve igyekezett tartani magát fogadalmához: „az igazi, a hamisítatlan közérdekeknek mindenkor szószólója lesz".

A magyar vidék legpatinásabb lapja, a Délmagyarország 2010. május 22-én (szombaton) ünnepli 100. születésnapját. Az ezt megelőző 100 hétben e jubileumra készülünk. A visszaszámlálás elkezdődött: olvasóinkat időutazásra hívjuk, hétről hétre egy-egy esztendő újságtermését átlapozva, cikksorozatunkban fölvillantjuk, milyennek látta és láttatta a világot, az országot, a régiót, Szegedet a Délmagyarország. A 100. születésnaphoz közeledve egyre több meglepetés, játék és ajándék vár olvasóinkra.

Indul az évszázados utazás: 100 év – jelen időben a Délmagyarországgal.

Honlapunkon elérhető a Délmagyarország első lapszáma, kattintson IDE!

Olvasóink írták

  • 1. mai 2008. június 21. 11:08
    „Minden elismerésem a kezdeményezésért. Sőt, mi több, szivesen megvenném e sorozat könyvbe kötött kiadását.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzenet az iskolának

"Akár nevetni is lehetne azon, hogy a szentesi Szirbik Imre a megyei közgyűlésen Dongó László… Tovább olvasom