Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Felmentve idegen nyelvből?

"Szülői szemszögből úgy tűnik, főleg a lustaság és a nemtörődömség az oka annak, ha egy 21-24 éves fiatal nem tesz felsőfokú vizsgát az adott idegen nyelv 10-12 évnyi tanulása után."
Nincs felmentés! Egyetlen érvet sem tudok fölhozni azok mellett, akik fölsőiskolai tanulmányaik zárásig sem képesek a diploma megszerzéséhez szükséges idegennyelv-tudásukról pecsétes papirost szerezni! Pedig a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karán a 203 végzős közül 127 szorul magyarázkodásra: nem kap diplomát, mert nincs idegen nyelvből középfokú nyelvvizsgája. De hasonló cipőben jár minden második mérnök és bölcsész, vagy minden harmadik közgazdászhallgató is. Szinte csak az idegen nyelvű szakirodalom böngészésére kényszerített orvosok és fogorvosok azok, akik közül majdnem minden végzős átveheti a díszes oklevelet a diplomaosztón.

Szülői szemszögből úgy tűnik, főleg a lustaság és a nemtörődömség az oka annak, ha egy 21-24 éves fiatal nem tesz felsőfokú vizsgát az adott idegen nyelv 10-12 évnyi tanulása után. Hiszen az általános fölső tagozata 4 (esetenként az alsóból is 2), illetve a középiskola 4 éve után az egyetemen ugyancsak lehetőséget adnak 2 tanévben ingyen nyelvtanulásra. E 10-12 esztendő alatt akár két-három ismeretlen kultúrával is meg lehet annyira barátkozni, hogy a minimális nyelvvizsga-követelmény teljesíthető legyen. Sőt: olyan kiskapuk is léteznek a könnyen megszerezhető tudásra és kipipálható megmérettetésre, mint a vásárhelyi mezőgazdáknak is kínált eszperantó vagy lovári nyelv. Ez sem elég? Az ifjak elismerik, körükben is él az a – tán a világtól vasfüggönnyel elzárt szüleiktől örökölt – közvélekedés: a nyelvi óra „üdülés" a többi tantárgy feszített tempót diktáló szigora közepette.

Holott a munkaerőpiac igazodik a felsőoktatási törvény 2000 óta élő előírásához, feltételezi a diplomával együtt járó színvonalas idegennyelv-tudást. Manapság az álláshirdetések 61 százalékában az alkalmazás feltételeként legalább egy, 14 százalékában pedig két nyelv ismeretét várják el a pályázótól. Ez kellő motiváció lehet azok számára is, akiket nem ösztönöz az egyetemi évek alatt kínálkozó külföldi ösztöndíjözön, utazási és/vagy munkalehetőség. Ezért mondom: tanulni kell az idegen nyelvet is – nincs mese!

Olvasóink írták

 • 16. joy 2008. július 12. 23:37
  „[14] 7/9!
  Nem, azt olaszul tettem.
  És milyen érdekes volt, megtapasztalni néhány éve, hogy a szavak, a nyelvtani logika hihetetlen gyorsan, megvolt.
  Már sajnálom, hogy nem sokévvel ezelőtt keveredtem oda, rendesen megtanultam volna digóul.

  ...
  Nyelvi környezet nélkül, puszta tanítással nagyon nehéz alkalmazott nyelvismeretre szert tenni.”
 • 15. naca 2008. július 08. 12:31
  „A papír vajon egyenlő a tudással? Szemléletes példát tudok elmondani, kolléganőm csak azért izzadta ki a középfokú nyelvvizsgát, hogy a nyelvpótlékot megkapja. Egyébként semmit nem tud, még a szótárral se nagyon boldogul. Ha idegennyelvű vendég jön, tolmácsot kell hívni. Ilyen is van. De szét kell nézni a középiskolákban, akik leérettségiznek valamilyen nyelvből, legalább 10 évig tanulták. Átcsúsznak a vizsgán és két értelmes mondatot nem képesek összerakni, nemhogy beszéljenek!”
 • 14. sevenof9 2008. július 07. 19:44
  „na igen,visy legendas. de azert nem fogsz latinul pizzat rendelni a kies toszakanaban.”
 • 13. joy 2008. július 05. 00:23
  „Ki milyen nyelvtanár?
  Franciázni mindig szerettem volna megtanulni...
  Pardon!

  Ha a diákok a nyelvtanulás ellen, a tanerők a nyelvtanítás ellen vannak beoltva!
  És ez így volt már 40 éve is.
  Ki a francot érdekli a szikkadt tankönyv, hasznavehetetlen szépirodalom?
  Alkalmazott, alkalmazható nyelvtudást kell adni a diákoknak!

  Ahogyan egykori latin TANÁRom Dr Visy Jőzsi bá mondta:
  Megismertetni, megkedveletni, megtanítani!
  Ez kellene legyen a sorrend minden pedagőgnél.”
 • 12. ladybird 2008. július 04. 20:12
  „Azért nem lehet általánosítani, hogy a közoktatásban nem ér semmit se a nyelvoktatás.A mi kis iskolánkban- egy faluban élek!- a nyolcadikosoknak vizsgázniuk kell több tantárgyból-többek között idegen nyelvből is. Olyan mint egy alapfokú vizsga: van szóbeli rész 10-12 témából, s írásbeli rész is, ahol a nyelvtani tudásukról kell számot adniuk a nebulóknak, valamint levelet kell írniuk. Meg is szokták állni a helyüket középiskolában, még a tagozaton is! Szerintem nagyon sok múlik a tanáron és az adott iskolán.”
 • 11. Frici vagyok 2008. július 04. 20:02
  „A húgom jelenleg nyelvtanár, anno a Radnótiban végzett, de bizony neki is kellett egy év magántanár ahhoz, hogy középfokú nyelvvizsgát tegyen.”
 • 10. Kriszti1980 2008. július 04. 19:52
  „Na meg az, hogy az eszperantó nyelvvizsgát is elfogadják, kedves Újszászi Ilona, élő példája, hogy a nyelvvizsgakövetelmény egyfajta szóróvizsga. Ön szerint melyik cég igényel eszperantó nyelvtudást, melyik iskola keres eszperantó tanárt, vagy egyéni vállalkozóként Ön hogy kamatoztatná az eszperantó nyelvtudását?”
 • 9. tanár 2008. július 04. 19:47
  „Nyelvtanárként állítom, hogy a diákok zöme be van oltva a tanórai oktatás ellen. Na nem tagadom, hogy a közoktatásban is csak elvárás van, de feltételeket nem biztosítanak.
  Sokakkal inkább az a baj, hogy elképzelése sincs a jövőjét illetően, és így persze hogy nem motiválja semmi. Attól nem tanulja meg a nyelvet, hogy éppen kettessel zár. A nyelviskolába jelentkező felnőttek, vagy akár diákok viszont már tanulnak, mint a kisangyal. Az már az ő pénztárcájának fáj.”
 • 8. Kriszti1980 2008. július 04. 19:47
  „Szerintem egyedül az egyetem hibája, ha a végzősök több mint fele képtelen egy középfokú nyelvvizsga letételére. Az SZTE-n végeztem, a heti pár lektorátusi óra semmire sem elég. Emlékszem, milyen diadalittasan közölte olykor a tanár, hogy ma elmarad az óra, pedig volt, hogy amiatt utaztam korábban vissza Szegedre. Az általános iskolákban köztudottan gyakorlatilag megszűnt a nyelvoktatás (gimnáziumi szakvezetőmet idéztem), és középfokon is csak a jobb középiskolák biztosítanak használható nyelvtudást.

  Amellett nem tudom, mi a szösznek egy teljesen értéktelen papírhoz kötik a diploma kiadását. A nyelvvizsgapapírt egyedül a közsszférában kérik, normális cégnek eszébe sem jut, hogy a papírt bemutasd (arról nem is beszélve, hogy külföldön meg végképp nem is tudják, mi az a nyelvvizsga). Hogy milyen a nyelvtudásod, úgyis kiderül az interjún vagy a próbaidő alatt. Ez az egész csak arra van kitalálva, hogy a túlképzést ellensúlyozván megfelezzék a felsőfokú végzettséghez hozzájutottak számát.

  Elég szomorú ez azoknak, akik 5 évet valamely szakon végigizzadtak. 50%-os eredmény nem lehet az egyén, csakis a rendszer hibája!! Egyébként nyelvtanár vagyok.”
 • 7. maruszja 2008. július 04. 17:08
  „Azért akad olyan középiskola, ahol a nem nyelvtagozatos diákoknak is sikerül érettségi előtt nyelvvizsgát tenniük, anélkül, hogy magántanárhoz járnának. (ilyen pl. a Ságvári is)
  Egyébként, aki középiskolában nem próbálkozik meg nyelvvizsgát szerezni, az a főiskolán/egyetemen még nehezebben tudja ezt megtenni, mert sok helyütt- tisztelet a kivételnek- lehetőséget sem biztosítanak a felkészülésre. Illetve a hallgatók sem strapálják magukat megfelelőképpen ( ismerőseim között is akad sajnos ilyen).
  Én már az egyetemre való bekerüléshez megkövetelném a nyelvvizsgát, hisz mind a tudományos kutatásokhoz, mind pedig a szakirodalom olvasásához kell megfelelő szintű nyelvtudás.”
 • 6. sevenof9 2008. július 04. 15:05
  „ha az 5-od ev (4-ed ev) vegen a nebulo nem tud nyelvvizsgat felmutatni,egy ev turelmi ido,utana viszlat diploma.

  eszmeletlen,hogy rogzitett szabalyrendszerrel is itt tart az egyetemistak tobbsege,patopal ur lof@sz ezekhez kepest. na persze,miota a liberosok vannak hatalmon,ez is felpuhult,meg allamvizsgazni is lehet nyelvpapir nelkul.

  akik itt arra hivatkoznak,hogy nem tudnak egy nyamvadt nyelvet megtanulni,azok hogy irnak ide? magyarul sikerult? magyarul a modszer rossz,ahogy tanitanak,ahogy tanulsz.”
 • 5. Firedog 2008. július 04. 13:27
  „,...csak arról felejtkezik ez a tisztelt újságíró, hogy minden területen van olyan ember, aki teljesen alkalmatlan az adott feladathoz - pedig pl. énekelni is - elméletileg - mindenki képes megtanulni.

  Nekem még nem kellett a diplomámhoz a nyelvvizsga - szerencsémre, ugyanis a mai napig nem lenne diplomám. (egyébként reál tárgyakból mindig is kiemelkedő eredményt tudtam nyújtani, úgyhogy talán nem vagyok teljesen agyilagzokni...) 11 évet tanultam angulul, és többször is nekiugrottam a tanórai "kötelező" oktatásokon felül a képzéseknek saját energiából - gyakorlatilag értelmetlenül. Kb. alapfoknál képtelen vagyok továbbjutni, akkor is, ha belegebedek.

  Persze a többségn biztosan nem ilyesfajta antitálentum - de ilyenek is vannak.”
 • 4. Nornora1 2008. július 04. 11:02
  „Na persze, felsőfokút, csakhogy ehhez olyan oktatás is kellene. Ennyi idő után örül az ember, ha a középfokút le tudja rakni, ha csak a suliban tanulja a nyelvet. A kedves Újszászi Ilona tipikus 50-es éveiben járó nő, aki azt hiszi, hogy a mostani fiataloknak minden olyan könnyű, bezzeg neki meg kellett szenvedni mindenért. A mai fiatalok lusták, nemtörődöm emberek.. Jobb lenne, ha az ilyen gondolatait megtartaná magának.”
 • 3. sájsze 2008. július 04. 09:07
  „Ugyan már, köztudott, hogy az iskolai nyelvtanítás lófügyit sem ér! A saját iskolai nyelvtanáraim állítják!”
 • 2. joy 2008. július 04. 07:49
  „Ma már nem ér semmi a diploma, ha a tárgyi kutatásokat, friss eredményeket, irodalmat nem lehet gyorsan, mankók nélkül megismerni. Ahhoz pedig idegen nyelv tudása kell!
  Minimálisan az angol.
  Aki képes arra, hogy főislolai oklevelet, vagy egyetemi diplomát megszerezzen, képes egy nyelvből középfokú vizsgát is tenni.


  Nem másról!!! Magamról tudom, hogy nem igau a nyelvi antitalentum, ha a többi készség jól működik! Középiskolában engem is nyelvi hülyének kiáltottak ki, azután kiegyeztünk egy orosz 2-esben. Érettségi után közvetlenül germániába mentem dolgozni 0 német nyelvtudással.
  2,5 hónap múlva levizsgáztam németül a német vezérek előtt, ez volt a föltétele, hogy teljes prémiumért, egyedül végezhessem a munkám. /Ezt a technológiai vizsgát a németeknek is le kellett tenni./
  Azóta is remekül profitálok abból, amit a DDR-ben németből fölszedtem.
  A 8 éves orosz tanításból nem maradt semmi, egy pohár vizet nem tudok kérni!

  Az általános, középiskolai nyelvoktatás már régebben sem ért semmit! Aki nem hozott otthonról indíttatást, az nem is tanulta meg az okított nyelvet!

  Lányom 2002-ben diplomázatt. Csupán a Búpesti nyelvvizsga bekerülési költségébe került a dolog.

  Büfé-könyvtár szak?
  Hm.
  Fenn emlegetett személy utolsó szemeszterében volt ideje a nyelvvizsgára, kötelező tanítási órákra, vizsga-bemutató tanításra, diplomamunka megírásra, államvizsgákra két diploma védésre, és hab a tortára: sikeres phd-fölvételi vizsgára is.
  Én is megtapasztaltam a tanulást, munka mellett szereztem meg a diplomám.
  Akkor még nem kellett nyelvvizsga hozzá, de nem is volt szükség a papírra, a legfrissebb anyagokhoz könnyen hozzá jutottam a német nyelv tudása révén, és ez a tanulásomban is hihetetlen előnyt jelentett.”
 • 1. egyvalaki 2008. július 04. 07:04
  „Én még azért szeretnék hozzátenni ezt-azt:

  1. Van egy barátom, aki képtelen nyelvet tanulni, diszlexiával stb. küzd - egyszerűen az agya ezen területe nem működik rendesen, ez orvosilag is alá van támasztva. Ezt leszámítva teljesen értelmes emberke, matematikából, fizikából kiemelkedő - ő most akkor ne kapjon diplomát? A nyelvtanulás erőteljesen képességfüggő dolog! Én pl. nem tudok rajzolni, énekelni, mégsem érzem magam kevesebbnek. Jó, valamennyire meg tudnám tanulni, de sosem menne olyan szinten, hogy akár csak az elégségest megütné.

  2. Az általános és középiskolás nyelvórák nem érnek semmit. A felsőoktatásban sem tapasztaltam jobbat. Alacsony színvonal, teljes érdektelenség, kevés is. Heti egy-két órában nem lehet nyelvet tanulni, abból nem lesz vizsga. Mire emlékszik az ember egy hét után? Nem sokra. Azt sem értem, miért van párhuzamosan nyelvvizsgarendszer és nyelvi érettségi. Hiába tanul valaki ilyen körülmények között 10-12 évet. Nekem két nyelvvizsgám van (középfok angolból és németből), hát egyáltalán nem az iskolai nyelvtanulásnak köszönhetően. Tanfolyamok és sok küzdelem. És ebből következik a következő pont:

  3. A nyelvtanulás drága mulatság. Nekem sok tanfolyam és sok tankönyv, hanganyag kellett hozzá - a két nyelvvizsga majdnem fél millió (!) forintomba került vizsgadíjjal, utazással, tokkal-vonóval, pedig jók a képességeim ezen a téren, könnyen tanulok, elsőre átmentem 97, ill. 99%-os eredménnyel! Ezt nem mindenki engedheti meg magának, főleg ha csóró egyetemista.

  4. El tudom hinni, hogy a egyetem elvégzése közben egyszerűen nincs ideje a diáknak nyelvet tanulni. Nem mindenki jár büfé és ruhatár szakra, van úgy, hogy igencsak meg kell dolgozni a kettesért is. Persze a diákok többségét nem kell sajnálni, igen nagy hányaduk lusta tróger, egyrészt nevelési hiányosság miatt, másrészt meg a rendszer megengedi nekik. Nekem még nem engedte, a nyelvvizsgáimat nem az egyetemen, hanem előtte szereztem úgy, hogy két évet dolgoztam végig, hogy meglegyen a rávaló. Ettől függetlenül senki sem rosszabb, ha csak a suli után szerez nyelvvizsgát. Persze lehetne mondani, hogy ott a nyár, a sok buli mellett lenne idő egy kis nyelvtanulásra. Persze, ha az ember nem kényszerül dolgozni, apuci-anyuci tudja fizetni, akkor rendben, ha még nem készült ki idegileg. Egy tisztességesen végigtanult év után azonban kell egy kis pihenés, különben bedilizel. Saját tapasztalat... A tanulás a legnehezebb munkák egyike! Aki nem hiszi, próbálja ki.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vagyunk a topon

"Nem vagyunk a topon szállodában és étteremben – ez derült ki két, rövid időn belül egymás… Tovább olvasom