Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Forintlejtő

"Kis országunk sok kis költségvetésű családja figyeli mostanában a forintárfolyamot, és abban reménykedik, sokkal rosszabb már nem lehet."
Svájci frank alapú részletre vásárolt autójával áll ki a devizakölcsönből épített társasházi lakás garázsából a külföldi nyaralásra induló átlagos magyar család feje. És még azt is megkapja az asszonytól, hogy nem vette meg idejében, még az év elején az eurót 250 forintért, így most 280-at kell adni érte. Kis országunk sok kis költségvetésű családja figyeli mostanában a forintárfolyamot, és abban reménykedik, sokkal rosszabb már nem lehet. Hiába bizonygatják a szakemberek, hogy a végelszámolásnál még így is jobban járhat az, aki devizában adósodott el, a következő néhány hónapban egyre nagyobb összeg szerepel majd a banktól, lízingcégtől érkező törlesztési csekken.

Tönkremegy a forint – aggódik telefonon keresztül a kollégám Győr környéki apósa, és indulna eurót venni, míg lehet. Nem könnyű lebeszélni erről, pedig mostanában éppen nem a vételnek, sokkal inkább az eladásnak van a szezonja. Azt sem egyszerű elmagyarázni a hitelfelvételre készülő átlagembernek, hogy most még érdemes lehet inkább devizában eladósodni, mert nem kizárt, hogy a forint gyorsan túljut a csúcson – máshonnan nézve a mélyponton. És akkor tényleg jól jár. Ő csak azt hallja, hogy a szomszédja, munkatársa egyre gyakrabban és hangosabban szitkozódik amiatt, mert több lesz az ilyen-olyan törlesztőrészlete.

Azt viszont még senki sem meri megjósolni, hol áll meg az euró/forint árfolyam, így akár még a vásárolni szaladó apósnak is igaza lehet. És talán érdemes halogatni egy kicsit a devizahitel-szerződés megkötését is.
A nyaralást viszont nem lehet halogatni, így drágább lesz a külföldi autópálya, a tankolás, a helyszínen fizetett szállás, az étel-ital, vagyis szinte minden. Egyet tehet a magyar – amivel nem hibázik túl nagyot –, jól megtömi itthon a forintszámláját, és bízik abban, hogy a nyaralás utolsó napjaira a kártyás tankolás vagy az éttermi fogyasztás árát deviza eladási árfolyamban leemelő bank ezt már erősebb forint mellett teszi.
Ha mégsem, hát nem volt szerencséje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Püspökök, reformok

"Magyarországon nem könnyű reformer katolikus püspöknek lenni, a római egyház, úgy vélem, hazánkban… Tovább olvasom