Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Füldugó

"Inkább legyünk izgalmas, nyüzsgő, mediterrán város, mint álmosító, belterjes Porlód."
Balkáni kompromisszumképtelenségünk a SZIN körüli műbalhéban is jól megmutatkozott. Miközben öt nap alatt 62 ezres nézőcsúcsot állított fel a könnyűzenei fesztivál, azaz minden eddiginél sikeresebb rendezvényt könyvelhet el a város, nem úsztuk meg az elvileg politikamentes fiesztát politikai purparlé nélkül. A legpopulistább alakulat sajtótájékoztatót is tartott, és „a nép nevében" követelt csendet, rendet, nyugalmat. A városvezetés sem volt rest: igyekezett gyorsan korrigálni, visszafogni, tompítani, nehogy érzéketlennek tűnjék választópolgárai szemében.

A Tisza-parton vagy a belvárosban lakó, és az önmagában is idegőrlő kánikulában aszalódó szegediek számára tényleg nagy kihívást jelentett, hogy éjszakánként, nyitott ablak mellett nemcsak a hőséget, rossz levegőt, a közlekedés egyre hangosabb alapzaját, hanem még a Partfürdő felől áradó dübörgést is el kellett viselniük. Sokan a rendőrséget, az önkormányzatot, lapunk Csörög rovatát bombázták telefonjaikkal. Kevesebben voltak, akik emberi hangon panaszkodtak, többen, akik átkozódtak, acsarkodtak, fenyegetőztek. Ingerküszöbünk egyre alacsonyabb, azelőtt kezdünk kiabálni, hogy végiggondolnánk alapvető összefüggéseket.

Szeged nyaranta egyre elviselhetetlenebb, és a többség nem engedheti meg magának, hogy a kánikula elől vízpartokra, hegyekbe meneküljön. Számukra is élhetővé kell tenni a várost – érvel az egyik tábor. Szegednek az oktatás, tudomány mellett a turizmus lehet a legfontosabb kitörési pontja, azaz minél több olyan rendezvény kell, ami évről évre százezreket csábít ide. A tömeg persze nem csak pénzt hoz, gonddal is jár, de inkább legyünk izgalmas, sokszínű, multikulturális, nyüzsgő, mediterrán város, mint álmosító, belterjes, halódó Porlód, ahol semmi sem történik – így a másik tábor. Nehéz, de nem lehetetlen a két álláspontot összebékíteni.

Sajnos már nem tartozom a SZIN célközönségéhez, és engem is felbosszantott, hogy a Petőfi sugárúton kénytelen voltam „élvezni" a koncerteket. De gyorsan le is csillapítottam magam: Szegedben épp az a szép, hogy egyre többen kapják meg itt azt a sokfélét, amire vágynak. A fiatalok menő – és még megfizethető – sztárzenészeket, a sportrajongók izgalmas kézi- és kosárlabdameccseket, világklasszisokat felvonultató futamokat a Maty-éren, a független színház hívei a Thealtert, a musical szerelmesei látványos előadásokat a Dóm téren, az operabarátok nemzetközi fesztivált, műholdas Met-közvetítést.

Ahogy ezt végiggondoltam, meg is nyugodtam: mindezért megéri elviselni pár zajos éjszakát. A saját kompromisszumos megoldásomat megtaláltam: elővettem a néhány száz forintért minden patikában beszerezhető füldugót, és két perc múlva aludtam, mint a bunda.

Olvasóink írták

 • 19. Natasa 2009. szeptember 01. 22:45
  „Kedves Zsoltiii a békaaaa!

  De vicc nélkül.
  Nem a városvezetés döntött, csinált stb. lehalkítást, SZINvégét, hanem a jegyző. Aki ugye pártfüggetlen, mert ha nem akkor, húúúú. Ezt egy újságírónak tudnia kell, pláne ha tanítja is az egyetemen. Még egyszer: JEGYZŐŐŐŐ!
  Aztán:
  "Sajnos már nem tartozom a SZIN célközönségéhez, és engem is felbosszantott, hogy a Petőfi sugárúton kénytelen voltam ,,élvezni" a koncerteket. De gyorsan le is csillapítottam magam: Szegedben épp az a szép, hogy egyre többen kapják meg itt azt a sokfélét, amire vágynak. A fiatalok menő - és még megfizethető - sztárzenészeket, a sportrajongók izgalmas kézi- és kosárlabdameccseket, világklasszisokat felvonultató futamokat a Maty-éren, a független színház hívei a Thealtert, a musical szerelmesei látványos előadásokat a Dóm téren, az operabarátok nemzetközi fesztivált, műholdas Met-közvetítést."
  Ahogy ezt végiggondoltam meg is nyugodtam... elővettem a néhány száz forintért minden patikában beszerezhető füldugót, és két perc múlva aludtam, mint a bunda. " Idézőlej érzeeed, Zsoltiii a bééékaaaaaa! (Mert ez valami szánalom. Komolyan ezt ki eszi meg, ki, kiiiiii? Annyira fájt, hogy már jó volt, köszönöm zsoltibéka.)”
 • 18. mgabor 2009. szeptember 01. 19:40
  „15. hozzászólás Logaritmus 2009.09.01. 09:29

  sugározzák ki ellenfázisban a közlekedő forgalom zaját :D”
 • 17. sargarigo 2009. szeptember 01. 17:29
  „15. Ha a híd zajterhelését is beleveszi az alapzajba, és ez nem szabályos, akkor nyílván csalásnak hívják az eljárást, vagy szépítésnek. De nem gondolnám, hogy a zajmérést csak egyetlen helyen nézték. Azt sem tudom, hogy pontosan hogyan szabályozzák a zajterhelést az önkorminál, nyílván van ere is valamilyen szabályozás vagy önkormi rendelet. De gyanítom, ha ekkora a felzúdulás a városban pro et contra nyilván hamarosan a DM leközli a jegyzői határozatot.Dátum-pecsét-aláírás.

  Én csak azt tudom, hogy milyen bunkó neveletlen az olyan ember, aki mások határait, akaratát, vágyait semmibe véve mindenáron a magáét akarja keresztülverni: mert ő bulizni akar, úgy , ahogyan "kell" (szerinte) és pont.
  Mint a panelban is. Nem számít a másik, nem számít a csendrendelet, és ha kopogni merészel a szomszéd, akkor még ő a hülye, a bunkó, a begyöpiagyú vén sz@rzsák (a bulizós emberke az apám lehetett volna, társaságostul). No, ilyenkor én nem szoktam sokat vakerálni, mert egyrészt benyomott agyúakkal józan ember nem áll le veszekedni, másrészt pedig arra van a Közeg. Kihívom a rendőrséget és az majd megoldja azt, amit én szép szóval, hiába kérek, nem sikerült elérnem.

  Tehát még egyszer: én is először kérek, aztán nyomatékosítom a Közeggel a kérésemet. Mert jogom van pihenni, a zajongónak pedig nincs joga este 10 után zavarni. Ennyi. És miután a SZIN rengeteg embert zavart, a szép szóra nem hallgatott senki vagy csak kevesen, a jegyző jogosan járt el. Nehogy már 150 ezer ember szívjon néhány deviáns csakazértis tahó miatt. Mert nem volna az, ha tudta volna, hogy a bulinak is meg a zajnak is van határa.”
 • 16. madártej 2009. szeptember 01. 09:44
  „A vevő a király. Ha így nézzük, aki fizet, az pötyögtet, ha hangos pár napig, az se jó, de ki lehet bírni. A klinika betegeit sajnálom csak egyedül, másokat nem, magamat is beleértve, aki a Belvárosban csukott ablakok mögött izzadtam éjszaka...”
 • 15. Logaritmus 2009. szeptember 01. 09:29
  „Minek nevezed sargarigo azt, amikor a jegyzo a hangerot azon az uj hidon mereti, ahol a kamionok miatt alapbol a megengedettnel nagyobb a zaj. Ott a SZIN szervezoi mit csinaljanak?”
 • 14. sargarigo 2009. szeptember 01. 07:58
  „A nyüzgső mediterrán szegedi éjszakák képzavar nem tudom, hogy kinek fejében fogant meg, de úgy összegészében nagy baromság. Szeged MÉG nem a meditarreneum része, de viselekdés, az tolerancia, a másik felé való viszonyulás szempontjából már nagyon is a Balkáné. A füldugó remek ötlet, kicsit is jobban alvó ember remekül el tud vele aluszkálni, közepes zajban. Jó arra az altató is, meg a nyugtató is, de van, amikor semmi sem segít. (Egyébként pedig embere válogatja, ki hogyan tud aludni.) Csakhogy ezek mind egyéni módszerek, és az nem érv, az az egocentrikus kiindulás, hogy "ha én tudok füldugóval aludni, akkor más is tud..." Én én vagyok, más pedig más. Miylen alapon kényszerítenénk a saját alvási szokásainkat másokra?!

  És az alapprobléma nem ez, még mindig nem ez.

  Nem attól leszünk álmos kisváros, mert normális zenekarok megtanulnak normális emberi hangon zenét játszani estet 10 után, és tekintettel vannak másokra is, nem csak a saját egójukra, vágyaikra, vagy bilireszoktatós akaratharcaikra. Nem attól fog a turista hátat fordítani Szögednek, hogy mennyi a por és sehol a betonzsaggató éjjeli nyüzsi - jelzem: egyre több turista keresi a minőségi pihenést, a teljes testi-lelki kikapcsolódást és feltöltődést.

  Lehet attól nyüzsgő város Szeged, hogy a nyüzsgőbbik fele odafigyel azokra, akik eset 10 után és joggal! pihenni szeretnének.
  Egyébként pedig nem önkényeskedett: a panaszokra felszólította a zenekarokat, majd bemért és azután döntött. Helyeslem. A mediterrán életérzés lehet, hogy elmegy "görögben", mert ott a kulturájuk része az állandó ricsaj, az üvöltözés, éjjel kettőig is - de mi magyarok vagyunk. És Kern szerint Európába tartunk.
  Ahogy elnézem újságíró-véleményeket, kell még arra egy kis idő... úgy 50-100 év.

  Egyébként a nyüzsgő felének ajánlok egy féleéves kisbabát, panelban. Vagy egy 88 éves nagymamit, súlyos szellemi problémákkal. Esetleg egy dolgos embert, egy sebészt, aki másnap hajnaltól napestig operál(na).
  Tolerancia, odafigyelés, meg ilyenek.”
 • 13. flexsnake 2009. augusztus 31. 21:04
  „8. és a minimálbérükből símán megélnek valamint náluk a legalacsonyabb a munkanélküliség....
  miért nem svájccal jössz? VAgy valami nálunk még fejlettebb hellyel ahol nem kell még az ünnepeket is ledolgoznod.....”
 • 12. flexsnake 2009. augusztus 31. 21:02
  „Most minden firkász megírja a saját kis: ,,rohadt másnap dolgozó getzik elbasztátok a szint" jegyzetét?
  Spóroljatok a karakterekkel és írjatok egy cikket 20an.
  Azt a 4-5 napot ki lehet úgy is bírni hogy nem tolod az égig a potmétert. Te jössz vendégségbe, te alkalmazkodsz, nem én aki itthon vagyok.”
 • 11. vmagdi 2009. augusztus 31. 19:28
  „bakos andras cikket akarjuk, mar majdnem mindenki irt... a bufest is beleertve, cikket akarunk, cikket akarunk, meg tobb cikket a szinrol.”
 • 10. Atlasz 2009. augusztus 31. 17:44
  „Sok éve már, hogy a legnagyobb szegedi iskola pártállami igazgatója a szokásos tanévnyitó politikai tájékoztatójában megemlítette, hogy az emberek kénytelenek a dorozsmai kertjeikbe menekülni a SZIN elől. Sokunknak nincs telkünk, sokunknak lakása sem volt, s ma sincs, igaz, ma már bárki világgá mehet.
  Azok a fiatalok, akik a SZIN-re jöttek és jönnek, ide menekülnek, a Tisza partjára, mert ezt még meg tudják fizetni. Társak közé vágynak, s ugyan hova a csudába mehetnének? Szegényebbek volnánk nélkülük, hiszen nem lehetnénk megértő, vendégszerető, az idegent is elfogadó keresztyének... Jó emberek.”
 • 9. cyt 2009. augusztus 31. 17:40
  „Logaritmus; számtannal mág baj van. Először is a SZIN 10x-es hangereje vonatkozásában. Másodszor abban, hogy vajon hány óráig tart a mekkora hangerő. Ráadásul még egy dolog -- bár nem túl fontos: vajon mi is volt a hungarikus a szegedi SZIN-en?”
 • 8. Logaritmus 2009. augusztus 31. 17:33
  „Kedves cyt! Ha még nem tetted meg, javaslom látogass el a Müncheni Sörfesztiválra. Egyrészt mert hangulatos és jó élmény, másrészt meg a város szívében ezerszámra hangoskodnak, részegeskednek, énekelnek, táncolnak a németek, amerikaiak, olaszok, franciák, magyarok, mindenki. A SZIN hangerejének 10x-esét képzeld el. Nem a pusztára kell száműzni a rendezvényeket, hanem kiválasztani 5-öt ami fontos a város életében és azt támogatni, tűzzel-vassal védeni, a többit pedig ami igénytelen vagy csak a szervezőknek hoz pénzt (az is fontos!) de a város turisztikai értékéhez semmit nem ad hozzá, limitálni este 10 óráig. Utána nincs zene. Halkan sem.”
 • 7. cyt 2009. augusztus 31. 16:41
  „Ugyan már Zsolt, csak nem azt akarod mondani, hogy neked a hétköznapokon reggel 8 és délután 4:30 között KELL dolgoznod -- és ráadásul emberéleteket is figyelembe véve??? Sem a HELY, sem az IDŐPONT nem alkalmas arra, amire használják a pénzvilág-emberekék. Egy Woodstock sem egy város szívében volt -- bár ebből a szempontból egy amerikai város szíve lakók szempontjából üresebb, mint bárhol Európában egy város szíve. A Tisza partja pedig Szeged szíve. Bármelyik napon éjfél után NINCS HELYE semmilyen hangoskodó programnak egy normális városban. Itt nem kompromisszum kell, hanem ÉSZ KELLENE egyesek fejébe, hogy megértsék, LEHETNE máshol is kiélni a hangoskodást, nem KELL azt mindenáron sokan mások PIHENÉSÉNEK RÓVÁSÁRA megszervezni, engedélyezni, és megrendezni.”
 • 6. bakosandras 2009. augusztus 31. 15:34
  „Kedves Vmagdi,
  bingó,
  nem csalódtam, sejtettem, hogy lesz hozzászólás, azt is, hogy ilyen jóindulatú lesz.”
 • 5. jq 2009. augusztus 31. 15:15
  „Kedves!

  Próbálja meg beszuszakolni a füldugót egy csecsemő, vagy egy másfél éves gyerek fülébe, aztán próbálja meg elaltatni. Ha sikerült, küldje el a receptet az IP címemre :)”
 • 4. egal 2009. augusztus 31. 15:11
  „vmagdi
  fején találtad a szöget !
  és még mindig vannak,akik ugranak a témára :D”
 • 3. abrakapokusz 2009. augusztus 31. 14:31
  „A Red Bull fesztivál alatt is ment a hiszti, mert a poros alföldi kisváros nyugalmát megzavarták az útlezárások.
  Azután a Belvárosi-híd felújítása alatt az újság hozsannázott, hogy végre nincs autóközlekedés a központban.

  A SZIN utolsó napján a liberális polgármester-jelöltből lett jegyző, tolarencia, és kompromisszumok és füldugóhasználat helyett terrorban lekapcsoltatta egy fesztivál áramellátását. Elképesztő.

  Nem kell nekünk idegenforgalom. Zavaró a pezsgés, a nyüzsgés. Felveri a port.
  Építsünk falat magunk köré! Azt meg árkoljunk körül!
  A pártok meg kapcsolják le az áramot!”
 • 2. Logaritmus 2009. augusztus 31. 13:46
  „"A legpopulistább alakulat sajtótájékoztatót is tartott, és ,,a nép nevében" követelt csendet, rendet, nyugalmat. "

  Köszönöm, hogy ezt ennyire egyenes és korrekt módon leírta. Szép kiállás a cikk az szerethető és színes Szeged mellett.”
 • 1. vmagdi 2009. augusztus 31. 13:04
  „erre a cikkre mar csak az a mentseg, hogy minden egyes ujsagironak, sot a dmnel dolgozo takaritononek es meg a berszamfejtoknek is kotelezo hazifeladatkent, dolgozatott kellett irni a szinrol”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZIN-zörej

"Lakossági panaszok miatt a jegyző tegnap éjfélkor, a hivatalos zárás előtt néhány órával bezáratta, lefújta, porba taposta a SZIN-t." Tovább olvasom