Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Háry Jánosok

JEGYZET - ˝Háry János – és Lakatos elvtárs – szelleme járja be a közmédiát is.˝
„Ő maga az életre kelt magyar meseteremtő fantázia. Nem hazudik: mesét teremt. Amit elmond, sohasem történt meg, de ő átélte, tehát igazabb a valóságnál." Még mielőtt bárki cifra gondolatba bonyolódna, elárulom, Kodály Zoltán jellemezte így daljátéka mesehősét, Háry Jánost. Ki ne emlékezne, amint fél kézzel átrántja magyar földre a komplett őrbódét az orosz határon, vagy ahogy a többi huszárlegénnyel pár suhintással kardélre hányja Napóleon ágyúkkal felszerelt hadait.

Ilyen képsorok jutnak eszembe, ahányszor csak meghallom a Szabadság tér 89, a rendszerváltás aktái című tévésorozat promóját a közrádióban, amely a fokozásban szintén elveszítette a határokat. „25 éve kiszabadult a szellem a palackból. Egy nép azt mondta, elég volt! 25 évvel ezelőtt egy nemzet megváltoztatta a világtörténelmet!" És akkor Gorbacsov meg Reagan mit csinált? Háry János – és Lakatos elvtárs – szelleme járja be a közmédiát is. A hírműsorokban egyébként is már jó ideje a mese és az agitprop hablatyos keveréke lúgozza át a demokráciákban mértéktartásra, korrektségre és sokszínűségre hivatott közszolgálatiságot.

Történelmünk során a politikusok gyakran éreztek késztetést arra, hogy rájátszva az istenadta nép gyengéire, inkább elhitessenek, mint megértessenek bármit is. Így a legegyszerűbb. Hankiss Elemér már az átkosban is folyton azon mérgelődött, meddig lehet még „tündérmesék tején" tartani az embereket. Láttuk, sokáig. És most itt van megint. Eljött Matolcsy Tündérországa, a világ minket csodál, a hanyatló Nyugat hozzánk jár vigasztalódni, a főnök kokit-sallert oszt Brüsszelnek (a lóvét persze ide), meghódítjuk éden-keletet, idehaza meg legyőzzük még a legyőzötteket is.
Csak egy mai Háry János álmodhatta meg a magyar ártatlanság emlékművét is a Szabadság térre. Azt a kort akarják arkangyalbőrbe bújtatni, amelynek zárófejeze-

tében a magyar államgépezet világcsúcsot állított fel a zsidó állampolgárok deportálásában: egységnyi idő alatt sehol nem sikerült ennyi embert marhavagonokba hajtani és eljuttatni a megsemmisítő táborokba, mint nálunk. Két hónap alatt közel 437 ezret. A magyar transzportoktól bedugult Auschwitz. Egyébként ugyanez a Háry János-os arkangyal küldött 1941-ben hadüzenetet a Szovjetuniónak, és keverte hadiállapotba az országot Amerikával és Angliával is. Csak a Háry Jánosok a megmondhatói, mi keresnivalójuk volt a magyar katonáknak határainktól 1600 kilométerre, mélyen bent az orosz földön. A tragikus végeredményt viszont mindannyian ismerjük.

Április 6-ához közeledve érdemes vigyázó szemünket a délibábos választási rendszerre is vetnünk, aminek legnagyobb „vívmánya" talán, hogy választók akár harmadának akaratából is lehet kétharmados győzelmet szerezni. Bárhogy alakuljanak is a dolgok, arra azért szeretném felhívni a Háry Jánosok figyelmét, hogy a valóságban még a céllövöldében sincs úgy, hogy aki a legtöbb pálcikát eltalálja, viheti a bódét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sebészkés alatt

"A betegek tudják, mit köszönhetnek gyógyítójuknak." Tovább olvasom