Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Ingyenmalac

"Valakik azt akarják elérni, hogy Magyarországon szűnjön meg a sertéstartás."
Süldő malacok ingyen elvihetők – hirdette nemrég a Déli Apróban valaki. Fontos pillanat ez – hívta föl rá a szerkesztőség figyelmét egy olvasó –, hiszen előfordul, hogy keverékkutya- vagy macskakölyköket ingyen adnak, a malac mégis más. Nyilvánvaló, hogy ehhez az utóbbi évek legalacsonyabb felvásárlási ára kellett. Egy Csongrád megyei vállalkozás tegnap kilónként 245 forintot ígért a kis súlyú – 100 és 140 kiló közötti – hízóért, és a tulajdonos is elismerte, hogy ez szégyenletesen alacsony ár.

A korombeli gazda, akit ezután megkérdeztem, épp egy salgótarjáni roma kupecnek adta el 40 kilós malacait, 13 ezer forintot kapott darabjáért. Örült. Régebben négy anyakocája volt, de most fölszámolja az állományt. Korábban írtunk arról az idős makói állatorvosról, aki most már ingyen is odaadná sertéstartó telepét annak, akinek kell, de nincs jelentkező. Most az a hír terjed a városban, hogy egy régi állatforgalmis, aki szintén nevel disznót, levágta a vemhes kocáját. Magyarázata mindenkinek van a helyzetre: valakik azt akarják elérni, hogy Magyarországon szűnjön meg a sertéstartás. A disznó ára máskor is hullámzott, ilyenkor a kormányt volt szokás gyanúba keverni, vagy legalább elmarasztalni. Ezt a múlt héten megtette Gőgös Zoltán, az MSZP nevében, de így régebben sem oldódtak meg a gondok.

Akkor szokott leesni a felvásárlási ár, ha valahol Európában nagyobb árufölösleg alakul ki, és ez áramlik be ide – mondja egy valamikori nagy sertéstelep vezetője. Ezt csak úgy lehetne kivédeni, ha törvény írná elő – vajon előírhatná-e? – a feldolgozóknak, hogy bizonyos mennyiségű hazai sertést muszáj felvásárolniuk. Korábban jellemző volt, hogy ahol 3 hónapig lehetett fölhasználni a fagyasztott húst, a szavatossági idő lejárta után ide hozták, mert itt 6 hónap volt ugyanez az időtartam. Mégsem tűnt el a disznó Magyarországról, mert mindig voltak olyan időszakok is, amikor megérte tartani. Nemrég Romániából jártak át vevők, és az akkor nem reális, viszont boldogító 12 ezer forintos áron vették a választási malac darabját. Termelők, felvásárlók, feldolgozók ehhez a kiszámíthatatlan, kontrollálhatatlan hullámzáshoz alakították a maguk túlélési stratégiáját, aminek fő sarokpontja az, hogy a másikban nem érdemes bízni. Arról, hogy Dániában ez máshogy működik, írtunk már elégszer.

A Déli Apró hirdetésére egyébként 32 jeligés levél érkezett. Ennyien szerettek volna ingyenmalacot. Nem kapott senki. A hirdetést levélben küldték be, telefonszámmal. Egyéb adat híján a szerkesztőség ilyenkor óvatosságból nem közli a számot, hanem jeligét tesz a szöveg mellé. A gyanú jogos volt: a levelekért nem jött senki, és a telefonszám gazdája nem is adott föl hirdetést soha. Valaki így akart vele kitolni. Sertéstelepet tehát lehet ingyen kapni, malacot nem; ott még nem tartunk.

Olvasóink írták

  • 1. klj_54 2011. január 22. 10:50
    „1992-környékén hasonlóan kilátástalanul alacsony volt a disznók ára!
    Azóta sem állt be olyanra amelyből meg tudna élni a gazda.
    Persze, ha a Hollandban megismert támogatást kapná itt is , és nem veszne el az a pénz a sok zseb között, akkor itt is megérné!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxusgyógyszer

"Nekünk kell mozgósítanunk a belső tartalékainkat – hogy ne legyünk többé betegek." Tovább olvasom