Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Ismét közelebb?

"Az SZDSZ az a párt, amelynek céljaival ellentétes volt a népszavazás döntése: a párt tandíjat és egészségügyi magántőkét akar, az ország népszavazó többsége ezt elutasította."
Fodor Gábort mindössze két szavazattal választották elnökké a Szabad Demokraták Szövetségében. Ellenfelére, Kóka Jánosra majdnem ugyanannyian szavaztak, noha mindkét tábor tudta előre, hogy a pártnak rosszkor jön a megosztottság. Az állítólag a kettészakadás szélén álló párt ennek ellenére nem szakad ketté. Ennél valószínűleg sokkal józanabbul figyel saját érdekeire.

Az SZDSZ az a párt, amelynek céljaival ellentétes volt a népszavazás döntése: a párt tandíjat és egészségügyi magántőkét akar, az ország népszavazó többsége ezt elutasította. A bukott népszavazás után két út állt az SZDSZ előtt. A szocialistákkal együtt visszakozik, és akkor végképp besimul Gyurcsány Ferenc politikájába, vagy látványosan kilép a kormányból, és ezzel megerősíti saját 5-6 százalék körüli szavazóbázisát. A kilépés körüli felhajtás másik várt eredménye az lehetett volna, hogy a szocialisták közben megválnak Gyurcsány Ferenctől, és az SZDSZ számára kezelhetőbb vezetésű kormány alakul.

A kilépéssel a liberálisok elengedték a nagy testvér kezét, és kormányzó pártból visszaváltoztak a parlamenti küszöb körüli néhány százalékos párttá. Hiába maradt meg az az adujuk, hogy a Fidesszel összefogva előrehozott parlamenti választásokba sodorhatják a szocialistákat. Ez az adu számukra még veszélyesebb, mint annak, aki ellen felhasználhatják. A szocialistáknak egy új választással feleannyira csökkenhet a frakciójuk, az SZDSZ viszont ki is eshet a parlamentből. Az ellenzéki SZDSZ-nek pillanatnyilag annyi ereje van, hogy egy bizonyos határig lehetőleg jól kommunikálható kérdésekben bírálja a kormányt, s közben csendben kitárgyalja magát a veszélyes terepről. A szabad demokraták érdeke most az, hogy a kormány kihúzza a hátralévő időt. Ha másért nem, azért, hogy legyen kitől elhatárolódniuk, amikor a 2002 óta eltelt időszak mérlegéről lesz szó.

Fodor Gábor erre kínál lehetőséget a liberális pártnak. Jelzése, hogy bizonyos feltételekkel akár előrehozott választás is következhet, alighanem a szocialistákkal készülő tárgyalásnak szól. Ilyen erős belső megosztottság mellett a liberális párt nem kockáztathat meg egy Fidesszel való flörtöt. Nagy valószínűséggel Fodor Gábor megválasztásával csökken az előrehozott választások esélye.

Olvasóink írták

  • 2. homer 2008. június 09. 20:48
    „Tökéletes helyzetanalízis..
    Fodor ijesztgeti a szocikat!”
  • 1. Logaritmus 2008. június 09. 18:30
    „Mellényúlás.
    Orbán ma délután már az általa lenézett SZDSZ-nek és az általa kiebrudalt Fodor Gábornak a hátsó felét kényezteti szorgos nyelvcsapásokkal. Döbbenetes. De hát gondolom a jobboldalon ezt is megmagyarázzák majd. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghitt erőszak

"Nem osztom sem a feministák „elnyomott feleségek" álláspontját, de a szegény, verbálisan… Tovább olvasom