Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Isteni dramaturgia

JEGYZET - "Semjén a ciklus végére félmillió új magyar állampolgárt ígért – projektje sikeresnek tűnik."
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tegnap „a világ közepén", Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem megnyitóján „isteni dramaturgiának" tulajdonította, hogy épp e napon nyújtotta be a 300 ezredik állampolgársági kérvényt egy határon túli magyar és tették le a 200 ezredik állampolgársági esküt. Semjén a ciklus végére félmillió új magyar állampolgárt ígért – projektje sikeresnek tűnik. Azon már lehet vitatkozni, hogy a kormány határon túli magyarokkal kapcsolatos politikája is tündérmesének minősíthető-e.

Sokan úgy látják: a Fidesz folyamatosan gyengíti a magyar kisebbségek képviseleteit a szomszédos országokban. Az Orbánék által támogatott szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának a nemrég tartott választásokon nem sikerült bejutnia a parlamentbe. „Jobban teszi a szlovákiai magyar közösség, ha visszautasítja önjelölt patrónusait. Lélekben nem kívánunk elszakadni az anyaországtól, de nem kérünk a Fidesz taktikázó és megosztó politikájából. A következtetések tiszták és egyszerűek: a Fidesz van kormányon, jelenleg ő testesíti meg Magyarországot. A Fidesz csak az MKP szekerét tolja. Aki a Hídra szavaz, az automatikusan áruló, és visszautasít mindenféle szellemi kötődést Magyarországgal. Ezt kommunikálja a magyar média, és ennek van a legkevesebb köze a valósághoz" – fogalmazott egy itt tanuló szlovákiai magyar.

A romániai magyarok a sokkoló önkormányzatinál is rosszabb eredményre számíthatnak a következő parlamenti választásokon.

Miközben 20 év alatt 400 ezer magyar hagyta el Erdélyt, három romániai magyar párt is indulhat majd a voksokért. Olyan aggodalmakat is hallani: a magyar szavazatok száma várhatóan épphogy elég lesz ahhoz, hogy közülük legalább egy átlépje az 5 százalékos parlamentbe jutási küszöböt. Az lenne Orbán terve, hogy minél több, a helyi nemzetpolitikában csalódott határon túli magyart bátorítson arra, hogy inkább Magyarországon képzelje el jövőjét?

Gulyás Gergely fideszes képviselő arról is beszélt Tusványoson: ősszel fogadja el az Országgyűlés a választási eljárást szabályozó törvényt, és a határon túli magyar állampolgárok a 2014-es hazai parlamenti választásokon várhatóan levélben adhatják le szavazatukat. Ehhez kapcsolódva egy decemberben készített romániai felmérés adatait is ismertették: a magyar állampolgárságot megszerezni kívánó erdélyiek 45 százaléka válaszolta, hogy részt venne a magyar választásokon. 85 százalékuk a Fideszre, 6 az MSZP-re, 4 százalék a Jobbikra szavazna. Ez mindent megmagyaráz.

Olvasóink írták

 • 4. tzs_szeged 2012. július 26. 17:34
  „Ne nevettessük ki már magunkat!
  Levélben? Ha nem pár tucat szavazatról van szó, akkor legyen hasonló az ittenihez.”
 • 3. klj-54 2012. július 26. 17:29
  „Nem hülye a külhoni!
  A 2004-es kudarcért nem csak a szocikat kell okolni, hanem az akkori ellenzéket is.
  Abban pedig fogadni merek, hogy csak a fideszre leadott külhoni szavazat lesz érvényes!
  Miből gondolom?
  A kormány ráutaló magatartásából csak és kizárólag a csalást lehet vélelmezni.”
 • 2. achilleus 2012. július 26. 17:14
  „"85 százalékuk a Fideszre, 6 az MSZP-re, 4 százalék a Jobbikra szavazna."

  Senki sem akadályozná meg az MSZP-t abban, hogy a tusnádfürdőihez hasonló NYILVÁNOS rendezvényeket szervezzen. Persze, ha valakiknek olyan a fogadtatása, hogy csak titokban pártolhat pártokat, akkor nem szívesen mutatkoznak velük, 2004. december 5-e után én azon is csodálkozom, hogy van 6%, aki az MSZP-re szavazna. Így érthető például az alábbi őszinte (de3 nem nyilvános) megnyilatkozás 2008-ból: "Tény, hogy az MSZP sokat segített az RMDSZ-nek, mindig mindenben támogattuk őket, ha igényelték. Ehhez képest ők azt kérték, ezt ne mondjuk el sehol, nehogy Erdélyben kiderüljön a dolog. Viszont amikor Erdélybe jövök, most meg mindig azzal jönnek egyesek, hogy minek tesszük be ide a lábunkat, amikor semmit sem segítünk, csak ártunk..." Persze, amúgy jó szocialistásan elemez is: ,,Az MPP révén a FIDESZ igen ügyesen exportálta Erdélybe is a stratégiáját, de ez a romániai helyhatósági választásokon mégsem működött. Ám csak nem igaz, hogy hosszútávon az RMDSZ-nek ne lenne tartanivalója az MPP-től". Az RMDSZ-ről kampánytémában elmondta: ,,Ebben a szervezetben megkoptak az arcok, s ha kampánytechnikákon túlmenően is nem sikerül újítani, akkor mást talál majd meg az, aki alternatívát keres, ha elindul. Ezt sokszor elmondtam RMDSZ-es barátaimnak is." - Ujhelyi István szavait idéztem, innen: http://www.erdon.ro/hirek/romania/cikk/szinte-mszp-s-politikusok-nagyvaradon/cn/news-20080912-03493024 Tehát, ne játsszuk már el azt, mintha az MSZP nem avatkozna, vagy avatkozott volna be. A fentiek nagyfokú bennfentességről, mondhatni csaknem magabiztosságról árulkodnak.”
 • 1. csopimama 2012. július 26. 17:02
  „Semjén Zsoltnak az itt élő állampolgárokkal kellene főleg foglalkozni, hogy jobb legyen az életük.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvédték

"Mindenki más felhördült az országban, aki nem a dinnyések táborába tartozik." Tovább olvasom