Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Itt a vége

JEGYZET - "Valószínűleg a legjobb barátai is azt mondják neki, hogy Feri, hagyd ezt abba, kár erőltetni."
Gyurcsány Ferenc plágiumügyének tanulsága: a mi politikusaink, bárhová is tartozzanak, csak egyféleképpen tudnak harcolni az erkölcsi ellehetetlenülés ellen. Néhány hete Schmitt Pál és a védelmében megszólaló fideszesek nem cáfolták tételesen a hvg.hu megállapításait, inkább fondorlattal, „terrorizmussal" vádolták a lapot. Most az egykori szocialista kormányfő is a Hír Televízió tisztességét vonja kétségbe, és összeesküvésről beszél. Nem életszerű, amit mond – de ha igaz lenne, hogy a kormányoldalon mindent el akarnak követni egy színtelen, szagtalan kis pártba szorult, lemondásra kényszerült miniszterelnök további ellehetetlenítése érdekében, akkor is elsősorban magának köszönheti, hogy ez sikerül. Hiszen az őszödi beszéd óta nagyon nehéz úgy hinni Gyurcsány Ferencnek, hogy mi magunk nem győződhetünk meg az igazságról.

Míg Schmitt dolgozatát bárki összevetheti a „forrásmunkákkal", ellenőrizhetők az egyezések, Gyurcsánynak és egykori sógorának műve eltűnt. Csak a két bírálatot találta meg a Hír Televízió, és ezekből az derül ki, hogy mindkét írás címe A Balaton-felvidék szőlészete és borászata; hogy a sógor 1980-ban és Gyurcsány 1984-ben írott munkájának is a 11. és 12. oldalán esik szó arról, hogyan befolyásolja a Balaton vize a mikroklímát, és a megállapításokat mindkét bíráló ellentmondásosnak találta. Emellett Gyurcsány írása a 35. oldalnál ér véget, és címével ellentétben nem foglalkozik a borászattal, amit föl is rónak neki – a sógoré viszont épp a 35. oldal után tér rá erre a témára.

Azt gondolom, hogy bár ő most csak országgyűlési képviselő, figyelembe kell vennie, hogy a nyilvánosságra került tények alapján mit gondolhatnak róla az emberek. A legnagyobb jóindulattal is azt, hogy a dolgozatát úgy ollózta össze. Különben büszke lenne rá. Egy öntudatos politikusnál az ilyen személyes dokumentumok bekötve állnak a könyvespolcon, a legfontosabb beszédekkel együtt, segítségképpen az életpályát kutató történészeknek.

Igaz, nem szokványos politikusi pálya az övé: a Youtube-on látható régi videón Orbán arról beszél, hogy a KISZ-esek között csak egy tárgyalóképes van, ez „a Gyurcsány nevű ember", akivel vigyázni kell. A fideszes vezérkar mumusa mégis otthagyta a mozgalmat a vállalkozásért, hogy aztán sportminiszterként, kormányfőként, a nép szemében sikeres menedzserként térjen vissza – és éljen át olyat, ami minden közéleti szereplő rémálma: a kiszivárgott hangfelvétel tanúsága szerint pontosan tudta, mit kellett volna tennie, mégsem azt tette, inkább hazudott a győzelemért. Nem az az igazi rejtély, hogy ki kinek az érdekében tüntette el Gyurcsány Ferenc és Rozs Szabolcs szakdolgozatát. Inkább az, miért akar egy sikeres vállalkozó a háttérbeli, biztos gyarapodás helyett tűzön-vízen át az első vonalban politizálni. Akkor is, amikor már valószínűleg a legjobb barátai is azt mondják neki, hogy Feri, hagyd ezt abba, kár erőltetni.

Olvasóink írták

 • 4. füzy 2012. május 03. 11:10
  „Túl sokat foglalkozik "Feri" is a témával, följelentéssel fenyegetőzik, stb. sztem fölöslegesen. Minden ellenkező híresztelés ellenére ebben az országban jogrend van: NEM A MEGVÁDOLTNAK KELL BIZONYÍTANI AZ ÁRTATLANSÁGÁT.
  Ennyi.Egyébként meg ki a sz.. érdekel, hogy kinek milyen dolgozata volt (vagy nem?!) van-é doktori címe vagy nincs?
  Vagy már nem emlékeznek a T. Emberek, hogy volt egy idő, mikor így írták: Dr Magyarország? Még a patkánylukból is "doktorok" bújtak elő... S. Pálnak is (sztem) az volt a legkisebb hibája, hogy saját dolgozata volt, vagy sem?!
  Kevés karizmatikus, tömegeket megmozgatni bíró embere van az országnak, tudomásul kell venni hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc is ilyen. Kár hogy két külön táborban vannak...
  Egyébként ezután azt hiszem, mindig előhúznak egy-egy fiókot, és abból ezt-azt, amivel az éppen kipécézett személyt el lehet lehetetleníteni...Hajrá magyarok!”
 • 3. mamacska 2012. május 03. 04:36
  „Valahol csak megvanak azok a dolgozatok, ha már itt a cikkben is tudják az oldalszámokat. Érdekes, hogy mennyire kilóg a lóláb!”
 • 2. theseus 2012. május 02. 12:05
  „"Egy öntudatos politikusnál az ilyen személyes dokumentumok bekötve állnak a könyvespolcon, a legfontosabb beszédekkel együtt, segítségképpen az életpályát kutató történészeknek."

  Így igaz.

  "miért akar egy sikeres vállalkozó a háttérbeli, biztos gyarapodás helyett tűzön-vízen át az első vonalban politizálni."

  Ez már vitatható. Az igazi kérdés, hogy az állami vagyonból kiprivatizált milliárdjai vajon etikusan szerezte-e? A vagyona valószínűleg akkor is megmarad, ha távozik a politikából.

  A munka ünnepén a dolgozó embereket nem Gy.F. szakdolgozata érdekelte, hanem hogy meg tudnak-e élni. Van-e, lesz-e munkájuk, és ha igen, miért ilyen szégyenletesen alacsony a bérük uniós összehasonlításban.”
 • 1. klj-54 2012. május 02. 09:22
  „Szégyen az amikor már a média is fordítva láttatja a dolgokat!
  A vádlott bizonyítsa be saját ártatlanságát?
  Nevetséges!
  Betegen is kimegyek ebből az országból mert hányingerem van:(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkadalok

"Még két hónap, és a munkavállalóra kedvezőtlenebb jellegű szabályokat is bevezethetnek a kollektív vagy az egyéni munkaszerződésben." Tovább olvasom