Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Jössz moziba?

"Így ablakot nyitott egy nagyon is zárt világban. És tanított – arra, hogy lássunk, ne csak nézzünk."
„Nem emlékszem." „A gyerek születése előtt. Most két éves..." A mozimánia mai arányait fölmérendő a szerkesztőségben találomra megkérdezett tizenöt munkatársam közül tíz több mint egy hónapja látott szélesvásznúra vetített történetet. A kérdésre csak öten vágták rá azonnal, hogy mikor és mit néztek meg. Ketten visszakérdeztek: „Miért? Mozit szervezel?" Erre előtörtek az emlékképek.

„Jössz moziba?" Körbejárt az osztálytársak között a füzetből kitépett lap óra közben! Hol a fiúk, hol a lányok indítottak a kérdéssel, alatta: a filmcím és a kezdési időpont, majd a dagadó névsor. Késő délután a csongrádi mozi előtt verődött össze újból a gimis osztály magja. A hátsó sorokba kértük a jegyeket. Nem csak a film jelentette élményre számítva. Sok „első eset" esett ott meg. Az első érintés, az első átkarolás emléke ugyanúgy megmarad, mint az első igazi filmélmény: a Zabriskie Point, Michelangelo Antonioni első amerikai filmje.

Filmet persze nem csak moziban lehetett nézni akkoriban se. A nagy rendezők celluloidra rögzített remekműveit a szegedi egyetem bölcsészkari „audmax"-ában a táblára kifeszített lepedő jelentette vásznon mutattatta be sorra Grúber Laci bácsi. Legendás filmmúzeumában, a hetvenes évek végén iránytűt is adott mindahhoz, amit „meg kell nézni". Így ablakot nyitott egy nagyon is zárt világban. És tanított – arra, hogy lássunk, ne csak nézzünk.

Ma a mozi haldoklik. Jó, ha tizenöt néző vesz jegyet egy-egy vetítésre az „én mozimban", a csongrádiban. A mai tiniknek már nem az egyetlen randilehetőség a mozi. S persze nem is az egyetlen hely, ahol „néznek, mint a moziban". Mert a filmmániások tobzódhatnak: a multiplextől kezdve az otthoni házimozis DVD-zésen át a számítógépes letöltésekig óriási a hozzáférési lehetőség.

A mozizás árérzékeny élmény. Ettől függetlenítette magát a filmgyártás. El is kerüli a válság. Ezt sugallja a tegnap kezdődött 62. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, ahol előrukkoltak a friss adatsorral: tavaly rekordmennyiségű filmet forgattak az EU-ban, és ha csak fél százalékkal is, de nőtt a moziba járók aránya.

Olvasóink írták

  • 1. hazaipalya 2009. május 14. 20:16
    „magacska aranka kinek irogat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öregember a sarokban

"Ekkor döbben rá az ember, főként ha idősebb, mennyire balfék volt, hogy nem húzott el innen." Tovább olvasom