Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Kincs, ami nincs

JEGYZET - "Az biztos, hogy fölösleges olyasmit védetni az Unióval, ami nem létezik."
Négy évig tartott, mire az Európai Bizottság védett eredetű élelmiszer-ipari termékké nyilvánította a Pick kezdeményezésére a szegedi téliszalámit – amit most nem gyártanak. A bizottság annak idején alaposan megvizsgálta a magyar kérelmet, kérdezgette a magyar hatóságokat, aztán közzétette a szalámi pontos leírását, és várt hat hónapot, hátha óvást emel valamelyik tagállam. 2007 karácsonyára kiadta a tanúsítványt, amilyet addig más magyar áru nem kapott meg. A szegedi gyár elnök-vezérigazgatója akkor úgy nyilatkozott az újságnak, hogy ezentúl számozottan árulják a szegedi téliszalámit, mint a ritka borokat. Ez az áru többek között abban különbözött a sima – ma hungarikumnak minősülő – Pick szalámitól, hogy az előbbit az 1869-es recept és gyártási technológia alapján, kizárólag öt déli megyében nevelt nagy súlyú sertések húsából lehet előállítani, így szól az eredetvédelem leírása.

Ma azért nem érdemes ezt a változatot gyártani, mert a megadott területen már nem termelődik elég „alapanyag". Fogy a disznó egész Magyarországon, és a HVG-nek nyilatkozva Csányi Attila, a Picket is tulajdonló Bonafarm-csoport vezérigazgatója azt mondja, ez azért alakul így, mert a hazai sertéstartók zöme veszteségesen termel, nem elég hatékony. Mivel „az elmúlt évtizedben kevés volt a beruházás, nem volt kielégítő a szakképzés, és a hazai sertéstartás technológiája sem igazán kielégítő". Azok a termelők, akiket megkérdeztem, ehhez a diagnózishoz hozzáteszik, hogy az elmúlt harminc-negyven évben a környék egyik legnagyobb felvásárlójaként a Pick is alakítója volt a sertéstartásnak a Dél-Alföldön. Emlékeznek még rá, milyen volt, amikor évente egyszer elmentek a szegedi szalámigyárba, ahol megmondták nekik, mennyi lesz a felvásárlási ár, és punktum. Akkor még nagyon sok háztáji gazdaságban is tartottak disznót, és voltak háztáji agronómusok, akik megszervezték a leadást. Volt szerződés is – és biztosan előfordult, amit a szalámigyár mondott, hogy a gazdák, ha kicsivel is jobb árat kaptak mástól a malacért, fütyültek a szerződésre. De arra nem vállalkozott senki – a politika sem –, hogy az erősödő kölcsönös bizalmatlanságot a jövőbeni megélhetés érdekében felszámolja. Sok gazda ma akkor se vágna bele újból, ha megérné, mert azóta olyan állattartási rendeletet hozott a képviselő-testület, amely tiltja a faluban a sertéstartást. Most a legjobb nagyüzemi sertéstartók boldogulnak, akiknek van földjük is, ahol takarmányt termelnek, és felveszik a földalapú támogatást.

Nem tudom megítélni, kit terhel nagyobb felelősség, és mekkora baj, hogy ez így alakult. Az biztos, hogy fölösleges olyasmit védetni az Unióval, ami nem létezik. Az a papír ma már csak a mi szegénységi bizonyítványunk.

Nem szorosan kapcsolódó filmes illusztrációnk

Olvasóink írták

 • 4. s3307 2012. július 17. 10:09
  „valóban olyan ellen akarunk védekezni az IMF-el szemben ami már 2010-ben megszüntetésre került Kormányunk jóvoltából ez pedig a /demokrácia/”
 • 3. maradando 2012. július 03. 17:41
  „Több mint 20 éve megfelelö állattartás és szakemberképzés nincs !Politikai poziciókba és iróasztalokba kapaszkodó
  semmihez sem értő jogászokat "bölcs"ész ,közgazdász manipulátorokat képzünk. Aki ért a földhöz és állatokhoz és
  megfelelöen kamatoztatni tudja kapcsolatait ,már nagyon rég a felső réteghez tartozik.Ők az Új Magyarország "kulákjai"?”
 • 2. klj-54 2012. július 03. 10:36
  „A Pick szalámi csak itthon hungarikum.
  Kint ismeretlen termék emiatt aztán ahol a polcra kikerül ott eszi meg a fene:(
  La Jonquerában (Barcelona fele a belépő AP7) egyszer láttam átszámítva 1800 -ért téli szalámit ami fél évit ott aszalódott.
  Fel kell ébredni, mert annyit amennyivel a világot betakarnánk azonos minőségben nem vagyunk képesek termelni!”
 • 1. cselac 2012. július 03. 09:49
  „http://www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20120611-kellenek-a-hungarikumok-minek.html

  Érdekes riport, ha az ember nem Bíró Lajos arcoskodására figyel :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iránytű

"Kiderült, a hegyeshalmi kolbászkerítés elemei nem épülnek át automatikusan, egyik napról a másikra Záhonyba." Tovább olvasom