Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Közlekedj okosan

JEGYZET - "Amíg az egyik csupán bírságot kap, a másik lehet, hogy az életével fizet."
Hülye gyalogos, hülye biciklis, hülye autós, hülye kamionos. A közlekedésben mindenki hülye – rajtunk kívül, ugyebár. A legnagyobb hülyék a déli határ felől érkező külföldiek, akik még a KRESZ-t sem ismerik, záróvonal, piros lámpa pedig nem akadály számukra. Sikk ma szidni másokat azért, hogy nem képesek betartani még a legalapvetőbb szabályokat sem, miközben lássuk be, hatalmas gond van a magyar emberek közlekedéskultúrájával is – már ha van egyáltalán ilyenjük.

Sokszor ugyanis meg vagyok róla győződve, hogy nincs. Amikor nem telik el úgy nap, hogy a villamosnak ne kellene erőszakosan csengetnie a nyílt pályás szakaszokon egy-egy elé guruló autó miatt. Amikor szentségelve kell megállni a biciklivel, mert az autós rááll a kerékpárútra, majd amikor megkerülné az ember, épphogy csak el nem üti – mert úgy gondolja, akkor most elindul. Amikor gyalogosként ott kell szteppelnem az átkelőhely előtt a kisfiammal, mert az autósok úgy gondolják, a felfestett csíkok csupán javaslatok arra nézve, hogy ha van kedvük, esetleg lassítsanak.

Ezek persze csak apró bosszúságok, amelyek során az ember gyermeke – ha a szülő nem figyel oda – komoly szókincsre tehet szert. Mondjuk nálunk a „menjél már, te szerencsétlen" lett a befutó – lehetett volna rosszabb is. Amíg csupán ennyi a baj, azt mondom, ez sajnos hozzátartozik a mindennapokhoz. Csakhogy sokan nem ússzák meg ennyivel. Mert jön egy figyelmetlen teherautó, és átmegy a védtelen kerékpároson, vagy vészfékezésre kényszerül a villamos, és az utasnak eltörik a csigolyája. Csupán két hír az elmúlt két napból – Szegedről.

Az a baj, hogy mindenki azt gondolja, vele nem történhet baj. „Én így is tudok figyelni" – mondja az SMS-ező sofőr. „Sárga volt még az a lámpa" – érvel a másik. „Jaj, ez az egy pohár sör semmi, ki sem mutatja a szonda" – nyugtatja családját a harmadik. Aztán ha tévedtek, így jártak. És még ígyebbül a vétlen fél. Mert amíg az egyik csupán bírságot kap, a másik lehet, hogy az életével fizet.

A büntetési tételeket, azt hiszem, nem lehet már tovább emelni. Be kellene látni, hogy hülyék ellen nem ez a megoldás. No meg persze nem is az, hogy a parlament olyan új KRESZ-szabályokat hoz, amelyeknek egyetlen célja, hogy még több pénzt tudjon behajtatni a rendőrséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tornyok, félelmek

"Álmukban se gondolták volna, hogy ingatlanjaink árát majd nem az adótornyok, hanem a magyar gazdaság súlyos válsága nullázza le." Tovább olvasom