Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Légkondi

JEGYZET - "Leszögezhetjük, szinte csak a baj van a légkondival, ha van azért, ha nincs, azért."
Olyan meleg van a buszon meg a villamoson, hogy két megálló után már tapad az emberre a blúz, a póló az izzadtságtól. Ha már ilyen drágán adják a menetjegyet, igazán szerelhetnének légkondicionálókat a tömegközeledési járművekbe – ötletelnek olvasóink a telefonban. Igazuk van – mondom –, miközben a munkahelyen éppen azon kesergünk, milyen meleg van az üvegfalas épületben. Igen ám, de ha a napos oldalon kellemes az idő, akkor az épület közepén kendőt kell magukra teríteniük a kolléganőknek, mivel ott 4–5 fokkal hűvösebb van. Leszögezhetjük, szinte csak a baj van a légkondival, ha van azért, ha nincs, azért.

Klasszikus példák tucatjait hallottam e témában. Megvette a család az új autót, naná, hogy légkondisat, irány a Balaton. Kint negyven fok, bent csumára tekerve a hűtés. Mire Szegedről Zamárdiba értek, azonnal mehettek az orvoshoz, mindannyian megfáztak, köhögtek, két-három napig az üdülőből sem nagyon tudtak kimozdulni. A másik alapeset: panel, hálószoba, vadiúj légkondi beszerelve. Na, anyukám, most aztán pótoljuk, amit a szocialista építőipar elmulasztott. Az eredmény hasonló mint a nyaralók esetében. Csak mértékkel! – szűrték le mindannyian a tanulságot.

Visszatérve a háborgó utasokra: a Tisza Volán 382 autóbuszt jegyez. Ebből mindössze 5 a teljes klímás jármű a helyi közlekedésben, a helyközi és távolsági járatok közül pedig 136-on élvezhetik a hűtést. A városban tehát csak az ablakokon besuhanó menetszél áldásos hatásában lehet bízni. Meg abban, hogy aránylag közel vannak a megállók, hamarosan nyílik az ajtó – ömölhet be rajta a 35 fokos aszfaltmeleg. A szegediek választhatnak: utazhatnak éppen villamoson is.

A 40–50 éves Bengálikon véletlenül sincs légkondi, de az új Tátrákon se. Az új Mercedes trolikon viszont igen. Akinek nem arra visz az útja, az peches.

Jó lenne még ebből a melegből, amikor télen majd megfagy az utas a buszon, a villamoson.

Olvasóink írták

 • 3. klj_54 2011. július 19. 14:28
  „2. Nórikám 2011.07.19. 10:30
  Nem emlékezem, hogy 1984-ben ezért nekem szóltál volna:)”
 • 2. Nórikám 2011. július 19. 10:30
  „Az új Mercedes trolikon meg többnyire nincs bekapcsolva a légkondi. Volt már, hogy előbb le kellett szállnom, mert rosszul lettem a melegtől.”
 • 1. klj_54 2011. július 19. 09:33
  „Én annak is örülnék, ha elmegyek orvoshoz akkor ne a pofámba fújja a jéghideg levegőt!
  Utolsó látogatásomat a térdeim bánták, lévén izületi gondjaim is vannak.
  Hihetetlen, hogy orvos létére ennyire tájékozatlan legyen valaki:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűnő szünidő?

"Tény, hogy 10 heti szabadsága a szülők többségének nincs – de 9 vagy 8 heti sincs." Tovább olvasom