Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Magyarázni a bizonyítványt

"Kézenfekvő az örök Dunántúl–Alföld különbségre hivatkozni."
Aranylik a Tisza-parti tudományegyetem, ha kiemeljük az idei felsőoktatási felvételi számai közül, hogy a tavalyinál 300 hallgatóval több, összesen 8200 gólya kezdheti meg itt tanulmányait. Vagyis változatlanul a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény a szegedi egyetem. Erre az eredményre vet árnyékot, hogy a vonzáskörzet dél-alföldi régió sereghajtó. Itt az országos átlagnál rosszabb, a 7 régió közül a legalacsonyabb – az aranyérmes Nyugat-Dunántúlhoz képest 5,63 százalékkal rosszabb – a felvettek aránya. Hogyhogy? Magyarázzuk a bizonyítványt.

Kézenfekvő az örök Dunántúl–Alföld különbségre hivatkozni: a limesen túl gazdagabbak a népek, több család képes megfizetni a tandíjas képzést. De sántít ez az érvelés. Az államilag támogatott, vagyis ingyenes képzésre ugyanis épp annak az öt dunántúli megyének a fiataljai kerültek be a legjobb aránnyal, mint az összesítésben.

Magasra teszik a lécet a középiskolákban, ezért délen kevesebbeknek sikerül átugorniuk a felsőoktatásba, mint nyugaton – keresünk újabb fogást a számokon. Az ország tíz legjobb középiskolája között ott a két szegedi „leg", a Radnóti és a Ságvári. Viszont az Oktatási Hivatal statisztikája azt mutatja, kevés néhány kiugró, jobb a sok erős: a matek-, a magyar- és a töriérettségin is verhetetlenek a győri középiskolások.
Régi sérelmeket takar a következő próbálkozás, a fejlesztési különbségekre utalás: több a felsőoktatási intézmény ott, mint itt.

Márpedig minden intézmény gólyáinak 60–70 százaléka a vonzáskörzetből verbuválódik, többnyire. Valóban: a 19 állami egyetem közül csak 2 – a szegedi és a debreceni – szolgál a nagy magyar Alföldön, 2 elsősorban a Felvidéké, míg 5 dunántúli, 10 pedig fővárosi. Rosszabb az arány a nem állami intézmények listáján. Ezeket a számokat megkapirgálva újabb, tényleges minőségi különbségek villannak föl. Csak egyetlen példa: a szegedinél 2–16 ponttal kevesebb is elegendő a gólyasághoz a főiskolából lett soproni egyetemen. Mert a nagy tudományegyetemekhez képest a kisebb főiskolákra jóval alacsonyabb pontszámmal is könnyedén bejuthat a felvételiző.

De ezzel sem teljes a magyarázat. Torz. Túlzó. Mint a statisztika: amivel mindent és annak az ellenkezőjét is megmagyarázhatjuk.

Olvasóink írták

  • 1. CID 2010. augusztus 10. 21:00
    „Ezek a friss cikkek, nagyon ékezettakarékos címmel rendelkeznek. Mi van, sztrájkolnak a DM-nél ? :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álmok rabjai

"Sokunk számára ismerős történetek: az egyik soha nem engedte el az álmát, a másikra újra rátalált." Tovább olvasom