Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Morénok a spájzban

"Minél rosszabbul érezzük magunkat, annál több morént látunk magunk körül."
Szegeden a felnőtt lakosság egyharmada diplomás, ezért lehetséges, hogy a kutatásból kirajzolódó kép egy kicsit szebb a valóságosnál, hiszen a tanult ember jobban, finomabban fogalmaz. Erre hívta fel a figyelmet Lőrinczi János a 2010-es Szeged Studies eredményeinek ismertetésekor, amiből az derült ki, hogy a szegediek minden társadalmi csoportot évről évre jobban elfogadnak – csupán 2009-ben volt visszaesés, válaszul a gazdasági válságra –, és a külföldiek jelenlétével kapcsolatban sincsenek rossz érzéseik. A tolerancia általános növekedése mindenesetre biztató, még akkor is, ha közelről nézve kiderül: nem egyformán vonatkozik mindenre és mindenkire.

A külföldiek tulajdonszerzése „valamelyest zavarja" a szegedieket. Az nem baj, hogy lakást vásárolhatnak Magyarországon, de minden évben enyhén emelkedik az ellenérzés azzal kapcsolatban, hogy Szegeden több külföldi tulajdonú bevásárlóközpont van.

Mihez kezdenének akkor a megkérdezettek egy olyan külföldivel, aki magyarrá aggódta magát? Egy magyar cég holland vezetője lapunknak adott interjút, és azon lamentált, hogy ha leírjuk, hogy elbocsátásokat terveznek, akkor az éppen Szegedre látogató miniszterelnök ezt személyes támadásnak, időzített bejelentésnek fogja majd fel.

A szociológsok a különböző csoportok elfogadottságát is mérték. Mivel a Tárki által kitalált pirézeket már sokan ismerik, ezért a szegediek a morénokkal dolgoznak. A kérdőívezés során többeknek ugyan ez is gyanús lett, valaki megkérdezte: nem lehet-e, hogy more az, csak elírták?

A válaszolóknak nem volt dolguk morénnal, ezért működhet tökéletes előítélet-mérőként, egyfajta placebóként a kérdés. Biztos ami biztos, a szegediek 10 százaléka azért lebeszélné a gyerekét arról, hogy morénnal kösse össze az életét. És valószínűleg nem azért, mert szegény lány olyan férfihoz készülne hozzámenni, aki nem is létezik.

Pozitív változás azonban, hogy a 2009-es eredményhez képest sokkal több azoknak az aránya, akik természetesnek vennék – 32 százalék –, és akik bár nem örülnének, elfogadnák – 35 százalék. Nagyjából ugyanannyian nem örülnének, de elfogadnák a morén vőt, mint a cigányt – akiről még most is 27 százalék lebeszélné a gyereket.

Hasonlóan működünk akár kitalált, akár valódi csoportról van szó. Minél rosszabbul érezzük magunkat, annál több morént látunk magunk körül.

Olvasóink írták

 • 6. sima 2010. április 19. 13:36
  „Réges rég , az indiánok békésen éldegéltek. Eszegették a bölényhúsit esténként a tűz körül , és vidáman éltek....amíg egy szép napon , morén hajók kötöttek ki az óceán partján , és sok-sok morén telepes érkezett.
  Eleinte nem volt velük sok baj , de az idő múlásával a morén telepesek egyre pofátlanabbul kezdtek viselkedni.
  Egyre több földet BITOROLTAK el az indiánoktól , míg végül az indiánok egy szép napon egy rezervátumban ébredtek.
  Azóta ezt a területet Egyesült Morén Államoknak hívják. Valószínűleg az indiánok is túlreagálták a morénok jelenlétét.”
 • 5. siriusilant 2010. április 16. 08:37
  „Több, mint 50 ezer embert menekítettek ki Olaszországban a morén maffia karmából, 13 ezret védelem alá vettek, köztük 1000 kiskorút! Lopásra, koldulásra, prostitúcióra kényszerítik az elrabolt embereket, gyerekeket! Sok esetben megnyomorítják, MEGCSONKÍTJÁK őket, hogy nagyobb szánalmat ébresszenek. Romániában az elmúlt néhány évben 100 morén palota épült, a román iskolákból évente 60 gyerek tűnik el, uzsorakölcsönt felvevő családok gyakran gyerekkel törlesztenek adósságot a morénoknak!
  És tényleg irdatlan baromság: IDEGENEK BITOROLJÁK TERMŐFÖLDJEINKET!
  Pesti zsidóktól bérelhetsz földet Csongrád megyében is, esetleg nézz utána.
  Szebb Jövőt!”
 • 4. Yossarian 2010. április 15. 23:50
  „"idegenek bitorolják a termőföldjeiket..."
  ezt a irdatlan nagy baromságot!”
 • 3. varadipal 2010. április 15. 10:35
  „Utoljára Norvégiában láttam morénát. A hegyekből leáramló köves jégzajlást nevezik annak. Aki morénát mond, mondjon morénbét is!!”
 • 2. sima 2010. április 15. 10:30
  „Ez jobb mint a morén invázió :

  http://www.youtube.com/watch?v=0OpPgA1buC4”
 • 1. sima 2010. április 15. 10:20
  „"Minél rosszabbul érezzük magunkat, annál több morént látunk magunk körül."

  Az a baj , hogy az elmúlt 20évben egyik kormány sem tett azért hogy jobban érezzük magunkat , az utolsó 8 évről már nem is beszélve.
  Ráadásul az a nép akitől elveszik a földjét , az nyilván nem nézi jó szemmel ha idegenek bitorolják a termőföldjeiket. Próbaképpen küldjünk mondjuk Dániába moréneket és meglepő módon ott sem fognak nekik örülni , arról nem is beszélve hogy ott sem adják idegen kézbe a termőföldeket , sem moréneknek sem más nemzetek fiainak, ezért Magyarországot sem kellene gyarmatosítani.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olyan jó látni

"Nem is tehet mást az egyetem, mint hogy brusztol, fejleszt, megy előre, mint a gőzhenger." Tovább olvasom