Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Nagy ajándék

"Ha meg nagy ajándékot ígér valaki, nem számít a sorban állás."
Nem lehet ezután ajándékot adni a gyógyszertárakban, helyette olyan szolgáltatással lehet kedvezni a vevőknek, hogy helyben mérnek például vérnyomást vagy vércukorszintet. A hivatalos magyarázat szerint a változtatásnak az az értelme, hogy a patikákban megint a szakértelem legyen hangsúlyos és ne az üzleti szemlélet.

Az újítás állítólag mindenkinek jó. A rádióban a patikahálózatok szövetségének embere úgy fogalmazott: várták már, hogy valaki rendet vágjon. Ennek ugyan ellentmond az a tény, hogy a kolléganőm által megkeresett patikahálózat nem nyilatkozik az ügyről. Megkérdeztem a gyógyszerészemet a kispatikában, neki az új rendszer a túlélést jelenti a csőd szélén. Régi motoros a szakmában, ő még úgy kezdte, hogy mindent törvény diktált az áraktól a körzethatárokig. Amikor pár éve rájuk a tört a nagy szabadság, és mint mondja, vadkapitalista módon minden szabad lett, nem tudott lépést tartani, elpártoltak a betegei. Most abban reménykedik, hogy megszűnik az eddig ránehezedő nyomás, és a vevőkörének legalább egy töredéke visszaszivárog.

Nekünk, pácienseknek is jó lesz, mert állítólag több időt töltünk patikában, mint orvosnál, és majd jobban odafigyelnek ránk. A közvélemény-kutatóknak amúgy is azt nyilatkozta a betegek többsége, hogy mindenekfelett a szaktudást díjazza a gyógyszertárban. Akkor mégis mitől állt fejre a rendszer, amikor néhány patikában pontokat kezdtek gyűjteni, amit beváltottak akciós bőröndre vagy pohárkészletre? Nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy már megint a szokásos álszentséggel van dolgunk; azt válaszolta a többség, amiről azt hitte, hogy hallani akarják. Holott egész másról van szó. És hagyjuk most azokat a nyugdíjasokat, akik így szerzik be a megélhetési szappanjukat. Miközben sokan attól rettegnek, hogy átvágják őket, ahol csak lehet, szeretnek jól járni. Ezért nem elég, ha az orvosság mellé szóbeli használati utasítás jár, az az érzet is kell, hogy ügyesek voltak, spóroltak.
Ha meg – mint a tévéshopban – nagy ajándékot ígér valaki, nem számít a sorban állás, mert cserébe ingyen kapnak valamit. Az sem érdekes, hogy előbb-utóbb kiderül, nincs ingyenebéd, vagyis a tulajdonos minden ajándék árát bevasalja valahol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félnetek nem kell

"A határon túli magyarokat honosítani nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem." Tovább olvasom